Farklı miyavlar farklı şeyler ifade eder Genel olarak, aşağıdaki miyavların anlamları şu şekildedir: Kısa miyav: Kısa, tiz bir miyav standart bir “Merhaba!”dır. Çoklu miyav: bu heyecanlı bir selamlamadır. ""Yaşasın, eve geldin!"" demektir.
Miyavlamak ya da çeşitli sesler çıkarmak, mamaya ilgi göstermemek kontrol gerektiren bir hastalığın habercisi olabilir. Sürekli miyavlama aşırı aktif tiroid, böbrek hastalığı, idrar yolu hastalıkları ya da diğer rahatsızlıkların habercisi olabilir.
Mırıltı alçak perdeli, sürekli ve nefes alıp verme ile ritmik bir şekilde çıkar. Mırıltı çoğu zaman kedinin mutlu ve hâlinden memnun olduğu zamanlarda çıkardığı bir sestir. Ancak nadiren, hasta olduğunu ve ağrı çektiğini de gösterebilir. Hasta kediler bunu kendilerini rahatlatmak için yaparlar.
Kedinizin sürekli miyavlaması ve sürtünmesi birkaç farklı sebepten kaynaklanabilir. Kediniz sevgi ve ilgi arıyor olabilir, yalnız hissediyor olabilir ya da sizi uyarmaya çalışıyor olabilir. Ayrıca sağlık sorunları, açlık, susuzluk, stres veya teritorial davranışlar da bu davranışlara neden olabilir.
Kediler çoğunlukla aşırı miyavlama kozlarını oyun başlatmak, sevilmek ya da sizin onlarla konuşmaya başlamanızı sağlamak için kullanırlar. Eğer ilgi çekmeye çalışan miyavlamaları azaltmak istiyorsanız bu miyavlamalar gerçekleşmeye başladığında tepki vermeyi bırakmalısınız.
İlgili 36 soru bulundu
Kedilerde gece hareketliliği dostlarımızın doğasının bir parçasıdır, vahşi yaşamda geceleri avlandıkları için evcilleşmiş de olsalar avcılık içgüdüleri onları geceleri aktif tutmaya devam eder. Bu nedenledir ki kedim gece uyumuyor, kedim gece bağırıyor gibi yakınmalar kedi sahipleri arasında oldukça yaygındır.
Yetişkin kediler genellikle birbirleriyle miyavlayarak iletişime geçmezler. Miyavlamayı insanlarla konuşmak için kullanırlar. Yavru kediler ise acıktıklarında ya da üşüdüklerinde annelerine miyavlarlar. Ancak yavru kedilerin yaşları biraz ilerlemeye başladığında annelerine ve kardeşlerine miyavlamayı bırakırlar.
Kediler, çiftleşmek için bir erkeğin dikkatini çekmeye çalıştıklarından, kızgınlık döneminde yüksek sesle ve sürekli olarak ulumaya benzer sesler çıkaracaktır. Ayrıca orada olduklarını bir erkeğe belli etme çabasıyla, duvarlara ya da mobilyalara kokusu güçlü olan idrarlarını da püskürtebilirler.
· Kızgınlık döneminde kediler sık sık sürtünme ihtiyacı hisseder. · Erkek ve dişi kediler de geçerli olmak kaydıyla idrar püskürtme gibi özel davranışlar sergilerler. · Sürekli olarak bağırma, farklı sesler çıkarma ya da uluma gibi durumlar gözlemlenebilir. · Kediler bu dönemde sık sık kalça kemiğini yukarı kaldırır.
Kediler genellikle 6. ayında kızgınlık dönemine girer. Ancak bazı kedilerin gelişim sistemindeki farklılıktan ötürü 4. ayında kızgınlık dönemine girdiği görülmektedir. Yılda ortalama 3-4 defa kızgınlığa girerler.
Bir kedi mutlu bir yerdeyken, kulakları öne bakar ve hafifçe geriye eğilmiş şekilde durur. Kediler depresyondayken daha fazla uyuyabilirken, uyudukları yerler mutluluklarının bir göstergesi olabilir. Kediniz diğer kedilerle uyursa veya sizi yatak arkadaşı olarak seçerse, bu mutlu ilişkileri gösterir.
Yüksek Sesler ve Gürültüler
Aniden hareket eden nesneler karşısında tedirgin oldukları gibi ani seslere karşı da tepki gösterirler. Özellikle gök gürültüsü, havai fişek patlaması gibi ani ve yüksek sesler kedilerde strese neden olabilir.
Kediler, sahiplerini sadece yiyecek makinesi olarak görmezler. Bizi aslında ebeveyn olarak görüyorlar. 2019'da yapılan bir araştırma, kedilerin sahiplerine, bebeklerin ebeveynlerine gösterdiği bağın aynısına sahip olduğunu ortaya koydu.
Kediler kapalı kapılardan nefret eder. Eğer kediniz kapının önünde miyavlıyorsa odaya girmek veya odadan çıkmak istiyor olabilir.
Kediler Neden Yere Yatıp Yuvarlanır? Kediler yere yatıp yuvarlanmasının ilk nedenleri arasında, tüylerini düzeltmelerine ve tımar etmeleri bulunmaktadır. Kediler için, tüylerini yalayarak düzeltmek, kedilerin temizliklerini ve tüylerinin daha sağlıklı kalmasını sağlamak için oldukça önemlidir.
Geride tutulan kulaklar, sıkışmış kuyruk, diken diken olan tüyler ve bunlar gibi diğer vücut işaretleri, kedinizin üzgün olabileceğini gösteren sessiz iletişim biçimleridir.
Hali hazırda bir kedinin ya da köpeğin yaşadığı eve yeni bir kedi getirileceğinde alışma sürecinde kediyi odaya kapatmak önerilebilir. Bu öneri hem evin kıdemli evcilinin huzuru hem de eve yeni gelenin adaptasyonunun desteklenmesi adına önemlidir.
Uzun zaman sahibi ile birlikte yaşayan bir kedi sahibinin neye kızdığını ya da neye sevindiğini çok az da olsa anlayabilir. Ancak bunu anladığını bize fark ettirmezler. Onlar bağımsız bir ruha sahiptir ve köpekler gibi eğitilmeye uygun değildirler.
Kızgınlık dönemine giren dişi kediler bu süreçte huzursuz ve gergin olabilirler. Dişi kedinizi sakinleştirmek adına oyuncak ve aktivitelerle dikkatini dağıtabilirsiniz. Bu dönemde ekstra sevgi ve ilgi göstererek rahatlamasını sağlayabilir, onunla daha fazla zaman geçirerek sevginizi hissetmesini sağlayabilirsiniz.
Bazı kedi sahipleri bu kararı verirken zorlanırlar. Özellikle kedi kızgınlık döneminin kısa sürmesi söz konusu ise evcil hayvan sahipleri bu operasyonu yaptırmak istemeyebilirler. Ancak unutulmaması gereken kedilerin kızgınlık döneminin 3 ila 20 gün arasında sürebileceğidir.
Dişi kedi çiftleşmek istemezse; bu durum kedinin çiftleşme için hazır olmadığını gösterir. Çiftleşmeye hazır olmayan bir kediyi erkekle aynı ortamda bırakmak ve çiftleşmeye zorlamak dişinin psikolojisinin bozulmasına neden olacaktır.
Kedilerin ağlar gibi ses çıkarmalarının temel nedeni acıkmalarıdır. Yine aynı şekilde uzun bir süredir su içmeyen kediler de ağlar gibi ses çıkarabilir. Bu nedenle kedilerin mama ve su kapları sık sık kontrol edilmelidir.
Stresli ya da gergin olduklarında sürekli hırlama gereksinimi duyarlar. Veteriner ziyaretleri ya da evdeki değişiklikler kedinizi rahatsız edebilir bu da hırlamasına sebep olur. Kimi kediler ise, kendilerini güvensiz hissettiklerinde sürekli hırlama davranışı sergileyebilir.
Kedilerde deprem esnasında görülen davranışlar ile öncesinde görülen davranışlar benzerdir. Genel olarak kediler deprem sırasında gizlenmeye çalışabilir, dengesini kaybedebilir, korkabilir veya alışılmışın dışında bazı farklı davranışlar sergileyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri