Bebeklerde el ayak sıcaklığı, her zaman vücutlarının geri kalanına göre daha soğuk olur. Bunun nedeni kan dolaşımının en uç noktası olan el ve ayakların daha soğuk olmasıdır.
Oysa ki bebeğin üşüdüğü boyun ve yanak kısmından anlaşılabilir. Boyun ve yanak kısmının kontrolüne rağmen anne evham yapıyorsa bebeğin üşüyüp üşümediğini anlamak için bir derece ile ölçmek en doğru karar olacaktır.
Bebeğin normal vücut sıcaklığı 36 ila 37 derece arasında değişiyor. Vücut ısısı 36 derecenin altına düşmüş bebek üşüyordur. Bebeğin ateşini ölçmek için dijital termometre ya da temassız ateş ölçer kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Bu durum sadece bebekler için değil yetişkinler için de geçerlidir. Bebeklerin dolaşım sistemleri doğduklarında tam gelişmediği için ellerinin ve ayaklarının soğuk olması doğal bir durumdur. Bebeğin üşüyüp üşümediğine ellerinden ayaklarından değil, ense, göğüs ve sırtından bakılmalıdır.
24 derece ortam sıcaklığında bebeğinize sadece uzun kollu bir body giydirmeniz yeterli olacaktır. Hava sıcaklığı 25 derece ve üstüne çıktığı zaman kumaş kalınlığı 0.5 tog olan ürünlere geçmenizi tavsiye ederiz. 25 derece ortam sıcaklığında 0.5 tog kalınlığa sahip uzun kollu body tercih edebilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Bebeklerin çorapla uyumasının faydaları
Ayaklar üşüdüğünde bu durum engelleniyor. Uykuya geçmek için vücut ısısının 0,5-0,8 derece düşmesi gerekiyor. Bebek çorapla uyuduğunda kan damarları genişliyor ve kan akışı için daha fazla alan oluşuyor buna bağlı olarak kan basıncı yani tansiyon düşüyor.
Ebeveynler hassasiyetlerinden dolayı genellikle bebeklerinin üşüdüğünü düşünürler. Bu nedenle özellikle gece uykusu esnasında bu durumun ortaya çıkmasından korkarak bebekleri giydirmeye ya da örtmeye yeltenirler. Bebekler de elbette gerekli sıcaklık koşulları sağlanmazsa üşüyebilirler.
Bu nedenle bebekler üşümemelerine rağmen el ve ayakları soğuk olabiliyor. Bebek vücut sıcaklığı ideal olarak 36-37 derece arasındadır. Bebeğinizin üşüyüp üşümediğini anlamak için vücut sıcaklığını kontrol edebilirsiniz. Bebeğinizin vücut sıcaklığı 36 derecenin altında ise bu durum onun üşüdüğü anlamına gelmektedir.
Bu sıcaklıklarda bebeğinizi iki kat giydirebilirsiniz. Mesela bir body ve tulum giydirmek oldukça idealdir. Yünlü, polar, kalın kıyafetler yerine; çok kalın olmayan, cildin hava almasına olanak veren pamuklu kıyafetler tercih etmelisiniz. Bebekler uyurken genelde üzerlerini açarlar.
Bebeğiniz için en sağlıklı olansa her zaman pamuklu olan uyku tulumlarıdır. Oda sıcaklığı 16 derece ve altı olmadığı sürece bebeğinizi uygun TOG değeri belirlenmiş pamuklu bir uyku tulumuyla yatırmanızı tavsiye ederim. Ama 16 derece ve altı oda sıcaklığında polar olanları da tercih edebilirsiniz.
Bebeklerde soğuk algınlığının ilk belirtileri, çoğunlukla burun tıkanıklığı ya da burun akıntısı olarak görülerek, başlangıçta şeffaf olan daha sonra koyulaşıp sarı veya yeşil bir hal alan burun salgısıyla anlaşılır.
30-25 derece: Bu sıcaklıklarda bebeğinize bebek bezinin üstüne şort ve kısa kollu t-shirt giydirip güneş gözlüğü takabilirsiniz. Unutmayın açık renkler koyu renklere göre bebeğinizi daha serin tutacaktır.
Uzmanlara göre bebek günün her saatinde yıkanabilir. Rahatladığınız ve rahatsız edilmeyeceğiniz bir zaman seçebilirsiniz. Sadece bebek acıktığında veya beslendikten hemen sonra yıkamak tavsiye edilmiyor.
Bebeklerin genel olarak vücut ısıları 36,5 ve 37,5 dereceleri arasında değişir. 36,5 altında bir sıcaklık görüyorsanız, bebeğiniz üşümüş olabilir. Dudaklarda ve bacaklarda morarmalar görülebilir. Damarların daha çok mavi görünmesi ve vücuduna dokununca hissedilen soğukluk, yavrunuzun üşüdüğü anlamına gelir.
Bebeğin salgılarının su ile sulandırılması ve varsa ateşinin düşürülmesi nezleye en iyi gelen şeydir. Nezlede ilk 48 saat süresince yüksek ateş görülebilir. Bu durumda bebek ince giydirmeli ve ılık bir banyo yaptırılmalıdır. Bebek çok huzursuz ve ateşi 38°C'nin üzerindeyse ateş düşürücü ilaç verilebilir.
Bebeğin odasında sıcaklık 22-23 derece idealdir. Merkezi ısıtma sistemleri nedeniyle hava aşırı kurumuşsa, bebek odasında ıslak bir parça havlunun kurudukça ıslatılarak bulundurulması sorunu çözecektir.
Bu, hijyenik değildir. Nefes ve ağız yolu ile kapılan enfeksiyonlarda rolü oldukça yüksektir. Çocuklar ayaklarından öpülmez. Zira ayakları öpülen çocuk, hissettiği 'anormal' değerlilik hissi ile kıskançlığa meyleder.
Isıya oldukça duyarlı oldukları bu sürede elleri, burunları ve özellikle kafaları çok üşür. Vücut ısısının büyük bir kısmı baştan kaybedilir. Bu nedenle yaz aylarında da, tıpkı kış mevsiminde olduğu gibi bebeğinize şapka takmanız gerekir.
BEBEĞİN KAFASI NE ZAMANA KADAR ŞEKİLLENİR? Bebeklerde kafa kemikleri doğum sırasında tümüyle birleşmemiştir, kafa kemikleri arasında boşluklar bulunur. Bebeğin başı büyük oranda bir yaşında şekillenir.
Kan dolaşımı
Yeni doğanlar ve 3 aylıktan küçük bebekler hala yeni kan dolaşım sistemlerine sahiptir. Bu, bir bebekte kalpten, ellerden ve ayaklardan en uzak bölgelere daha az kan (ve ısı) gittiği anlamına gelir. Bazı yenidoğanların ellerinde ve ayaklarında o kadar az kan akar ki bu bölgeler mavi görünür.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir.
Çocuğun ateşi yükselirken titremesi normaldir. Kalın giysiler, çocuğun ateşinin daha da yükselmesine yol açar. Bu nedenle çocuğa kalın giysiler giydirilmemeli, üzeri üşüdüğü gerekçesiyle örtülmemelidir. Eğer çocuk titriyorsa, bir çarşafla sarılabilir.
Ayrıca yine sadece ilk haftalarda banyo yaptığımız ortam sıcaklığı 1-2 derece ısıtılabilir. Ancak ortam ısısı uygun sıcaklıkta ise ve uygun şekilde giydirildi ise bebek kolay kolay üşümeyecektir. Yani yenidoğan döneminde üşümesin diye dikkat edebiliriz.
BEBEK SOĞUKTA UYUMALI
O nedenle bebeklerin yaşadığı ortamın serin olması çok önemlidir. En uygun sıcaklık 20-21 derece olmalı, daha üzerine çıkmamalıdır. Bebek uyurken çok fazla giydirilmemeli, başına şapka takılmamalıdır.
uykuda 18-21 derece yeterlidir. olacaktır. Yünlü, polar, kalın kıyafetlere gerek yoktur. bir battaniye örtülmesi yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri