Ayrıca, insan burnunun dış kısımları çoğunlukla nispeten ince bir deri tabakası ve minimum miktarda yalıtkan yağ ile kaplanmış kıkırdak dokusundan oluşur, bu nedenle burun bacaklardan veya göbekten çok daha kolay soğur.
Vücudunuz yeterince tiroid hormonu üretemediğinde metabolizmanız yavaşlayabilir. Yavaş bir metabolizmaya sahip olmak vücudunuzun ısı ve enerjisini düşürür. Bu durum, burnunuza daha az kan gitmesine dolayısıyla daha az ısınmasına neden olabilir.
Soğuk rüzgâr, soğuk yiyecekler, soğuk suyla temas ile soğuğa maruz kalınan bölgelerde ortaya çıkar. Soğuk havaya maruz kalınan alanda alerjiye sebep olan antikorlar kanda açığa çıkar. Soğuk alerjisinin tipik belirtileri vardır. Kaşıntı, kızarıklık, karıncalanma, uyuşma, ağrı ve yanma belirtileri baş gösterir.
Kışın soğuk havalarda uzun süre dışarıda kalmanın, sıcak mekânlardan soğuğa ani giriş çıkışların soğuk alerjisine neden olabileceği uyarısında bulunan Dermatoloji Uzmanı Dr. Özlem Kaplan, “Kışın soğuk nedeniyle ciltte kızarıklıklar, kaşıntı, yanma ve batma hissi olması soğuk alerjisi göstergesidir.
Soğuk algınlığı, grip, alerjiler ve çeşitli tahriş edici maddeler burun akıntısına neden olabilir. Burun akıntısının daha az yaygın nedenleri arasında polipler, yabancı cisim, tümör veya migren benzeri baş ağrıları olabilir. Burun akıntısının nedenleri arasında şunlar vardır: Akut sinüzit (sinüs enfeksiyonu)
İlgili 38 soru bulundu
Üşüme Hissi Neden Olur? Solunum yolu, mide-bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonları, menenjit, hipotiroidi, romatolojik hastalıklar, kansızlık, vitamin ve mineral eksiklikleri, kalp-damar hastalıkları, diyabet, böbrek hastalıkları ve hipotermi üşüme hissi oluşturabilir.
İç üşümesi, genellikle çevresel etkenlere bağlı olarak vücut ısısının düşmesi sonucu oluşur. Bu çevresel etkenlerin başında hava sıcaklığındaki ani değişimler, rüzgar, yağmur ve cereyanda kalmak geliyor.
Dahiliye ve uyku tıbbı uzmanı Dr. Lisa Shives, "Vücut ısınız, siz uyurken gecenin ortasında en düşük noktasına düşüyor" diye açıklıyor. Vücudun yeterli sıvısı olmadığında, normal vücut ısısını korumak zorlaşır ve bu, üşüme gibi ateş benzeri semptomlara neden olan hipertermiye yol açabilir.
Hangi Vitaminlerin Eksikliği Üşümeye Neden Olur? B12 vitamini, demir, C vitamini ve folat eksikliği anemiye neden olarak çok üşümenin bir belirtisi olabilir.
Bununla birlikte üşüme, titreme, el ve ayaklarda karıncalanma, hızlı soluk alıp verme de ortaya çıkar. Yazın üşümek neden olur? Yazın üşümek tiroid bezi sorunları, kansızlık, anemi, yetersiz beslenme, diyabet, sinir sistemi ve damar yolu hastalıkları gibi sebeplerden olabilmektedir.
Soğuk ayakların, hava sıcaklığından dolaşım ve sinir hasarına kadar çeşitli nedenleri olabilir. Soğuk hava, stres, yüksek tansiyon, kolesterol, şeker hastalığı, anemi, kardiyovasküler hastalıklar ve kan dolaşımı ile ilişkili birçok durum ayak üşümesi nedenleri arasındadır.
Vücutta gözlemlenen titremeler; yorgunluk, stres, B12 vitamin eksikliği, kan şekeri düşüklüğü, fazla kafein tüketimi, heyecan, korku, öfke, tiroit fonksiyon bozukluğu, insülin direnci, parkinson hastalığı, multipl skleroz gibi pek çok problemin belirtisi olabilmektedir.
Anemi sırt ve diğer bölgelerdeki üşüme nedenini oluşturmaktadır. Anemi hastalığı, halk arasında kansızlık olarak bilinir. Kan değerlerinin düşmesi sırt ve diğer bölgelerde üşümeye neden olur. Vücudun enfeksiyon kapması yani virüslere maruz kalması sırt ve diğer bölgelerde üşüme yaratabilir.
Ayak üşümesi için hangi doktora gidilir? İlk olarak bir dahiliye doktoruna görünmelisiniz. Ancak dolaşım sorunlarından endişe ediliyorsa kalp – damar cerrahisi uzmanlarına görünmek gerekmektedir. Bunun dışında altta yatan soruna göre fizik tedavi, romatoloji ya da nöroloji gibi bölümlere gidilir.
Geçmeyen bir ayak ve el üşümesi yaşanıyor ise, parmaklarda ve ayaklarda zor iyileşen yaralar varsa, hep yorgunsanız hemen bir doktordan randevu alınması gerekmektedir. Nöroloji uzmanından bu konular hakkında yardım alabilirsiniz.
Üşümenizin nedeni herhangi bir hastalık değilse düzenli beslenme ve egzersiz oldukça faydalı olacaktır. Egzersiz kas kitlesinde artış yaparak vücudun daha fazla ısı üretmesine katkıda bulunur. Yiyecekler arasında şeker, protein ve yağ gibi 3 önemli besin grubu bulunmalıdır ve yeterli B vitamini alınmalıdır.
Soğuk havayla karşılaşan vücut, kendi sıcaklığının da düşüp zayıf kalmasını istemez. Soğuk bir vücut, mikroplara karşı savaşmakta daha başarısızdır. Bu sebeple, dışarıdaki soğuğa karşı vücudun içinde fazladan ısı üretmeye çalışır. Titremekte tam olarak bunu sağlar.
Ayakları sıcak tutarak ısıtmak yararlı olabilir. Bunun için kalın çoraplar veya başka ayağa giyilen ürünler kullanılabilir. Beslenme düzeni yapmakta ayak üşümesine iyi gelmektedir. Bu konuda bolca meyve ve sebze tüketebilirsiniz.
Ciğerleri üşütmek sırt ağrısına neden olabilir. Üşüme durumlarında insan vücudunda yer alan tüm eklemler ağrır. Bu ağrılar tüm vücudu kapsayarak, bireylerin zor bir süreç geçirmesine neden olur. Ciğerlerin üşütmesi de sırttaki kemiklere etki ederek, ağrımasına neden olur.
Sırt ağrısı çoğunlukla kaslar, bağ dokuları ve eklemlerde yaşanır. Ağır kaldırmak, ani hareketler, oturuş ve duruşun kötü olması, hareketsiz yaşam, stres sebepli kas gerginlikleri ve aşırı kilo sırt ağrısının sık görülen nedenleri arasındadır.
Soğuk havale, bir enfeksiyonun, normal olarak vücudun sıcaklığının düzenlediği bir bölgeden başka bir bölgeye yayılması sonucunda oluşmaktadır. Soğuk havale genellikle ayaklarda veya ellere görülmektedir. Bu bölgedelerde bulunan doku, normal sıcaklıkta kızarır, şişer ve ağrıya yol açmaktadır.
Uykudan uyanıp geçici olarak konuşamama ve yüzde çekilmelerle seyreden havaleler çocuklarda sık olan bir çeşittir. Dalgınlaşma, ağız şapırdatıp yutkunma ve bazı otomatik hareketler de havale bulgusu olabilir. Beraberinde şuurda bulanma, şaşkınlık, hayal görme olabilir.
Anemi (Kansızlık)
Anemi nedenleri; demir, B12 vitamini veya folat gibi vitamin ve minerallerin eksikliği veya kronik böbrek hastalığı gibi birçok faktöre bağlı olabilir. Özellikle ciddi düzeydeki anemi durumlarında ayakların çok üşümesi, en temel belirtilerden bir tanesidir.
Bacaklarda Üşüme Hissi Yapan Hastalıklar: Fibromiyalji, multiple skleroz, inme sonrası gelişen ağrı ve duyu bozuklukları, tümör ve periferik nöropati bacaklarda üşüme hissi yapabilen çeşitli hastalıklardandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri