Paslanmaz çelik veya seramik malzemeden yapılmış kaplar tercih edilmelidir, çünkü plastik kaplar bakteri birikimine ve alerjilere neden olabilir. Kaplar, kolay temizlenip dezenfekte edilebilmelidir. Mama kabı yeterince geniş olmalı, kedinin burun ve bıyıkları rahatsız olmamalıdır.
Kedi Seramik Mama Kapları
Elde veya bulaşık makinesinde kolayca temizlenebilir. Kedilerde mama kabı seçimi yaparken seramik veya cam kaplar da tercih edilse de kırılgan yapıya sahip olmalarından dolayı çelik mama ve su kabı daha kullanışlıdır.
Dışarıda kalmış mama ve üzerindeki salya bakterilerin gelişip çoğalması için en ideal yerlerdendir. Kedilerin sadece mama kapları değil su kapları da bakteri yuvasıdır.
Mama kabının malzemesinin, mama üzerinde bakteri oluşumuna neden olmayacak malzemelerden yapılmış olması gerekir. Mama ve su kabı olarak kullanılmaya en uygun malzemeler; paslanmaz çelik, seramik, cam, taş ve tek kullanımlık tabaklardır. Paslanmaz çelikten yapılan kaplar, kolay temizlenir ve kolay kurur.
Temiz havadar olmasına dikkat edilmeli. Kedi kum kabı direk güneş ışığı almamalı. Kedinizin kolay ulaşabileceği bir yere konulmalı. Gıda ve yiyeceklerden uzak olmalıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Kum kabını koymak için en iyi yer, gözden uzak, yol üstünde ya da ayakaltında olmayan; buna karşın hem kediniz hem de sizin için erişimi kolay olan bir yerdir. Kediniz, tuvalet zamanı geldiğinde kum kabına rahatça ulaşabilmeli ve siz de kum kabını kolayca temizleyebilmelisiniz.
Buna bağlı olarak da kimi zaman kedinizin mama yemesi veya tuvaleti ile ilgili sorunlar yaşanabilir. Küçük bir dairede oturmanızdan dolayı evde kedi tuvaleti nerede olmalı sorusu için çok fazla alternatifiniz yoksa, mama kabı ve tuvalet kabını aynı odada tutsanız dahi yan yana koymamaya özen göstermelisiniz.
Çelik mama kabı genellikle sağlıklı bir seçenektir. Paslanmaz çelik, dayanıklılığı, hijyenik özellikleri ve kolay temizlenebilirliği ile bilinir. Bu malzeme, kedi sahipleri için uygun bir tercih olabilir, çünkü çelik kaplar çizilmeye karşı dirençlidir ve bakteri birikimini önler.
Plastik kaplar kesinlikle önerilmezken plastiğin bir başka versiyonu olan melamin kaplar da aynı kategoride değerlendirilebilir. Bu kapların bazı kedilerde iç parazitlere yol açtığı ve hatta çene iltihabına bile yol açtıkları görülmüştür. Bu yüzden seramik ve metal kaplar tercih edilmelidir.
Bazı kediler sadece su kabını sevmediği için su içmek istemezler. Bu tamamen kedinin kendi tercihi ile alakalıdır. Bazı kediler metal su kabı yerine seramik olanları ya da plastik olan yerine cam su kabını tercih edebilir. Onların su içmesini sağlamak için birkaç farklı materyalde su kabı denemesi yapabilirsiniz.
Gün içinde suyun 1-2 saatte bir tazelenmesi ya da değiştirilmesi gerekir, çünkü durağan suda gözle görülmeyecek ve kedimizi hasta edecek zararlı etkenlerin üreyip çoğalabilir.
Su Kabındaki Suyu Her Gün Değiştirin
Evcil hayvanlar, özellikle de köpekler, kirlenmiş su içmeyi reddedebilirler ve bu da temiz suya ulaşamadıkları için susuz kalmalarına neden olabilir1. Suyu her gün değiştirmeye artı olarak, evcil hayvan su kaplarını da her gün temizlemeyi ihmal etmemelisiniz.
Aslında günde bir kez beslemek kedilerin büyük çoğunluğu için makul olacaktır. Cornell'in bildirdiğine göre "kediler yetişkin olduklarında, sağlıklı oldukları ve farklı şekilde beslemeyi gerektirecek bir sağlık sorunu olmadığı sürece günde bir kez beslemek uygundur".
Kediniz için Mama Kabı Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Plastik materyalden elde edilen mama kapları genellikle önerilmez. Daha sağlıklı ve şık tasarımlı seçeneklere ihtiyacınız varsa Karaca Home Bricks 2'li Mama Kabı gibi modeller ideal bir tercih olabilir.
Seramik ürünlerin sağlığa olumsuz bir yanı olmadığından en çok tercih edilen ürünlerdir.
Plastik su şişesi neden zararlı? Plastik su şişelerindeki en büyük tehlike, içeriğindeki sentetik bileşik olan Bisfenol A'dır (BPA). BPA, şişeden suya sızarak kişilerde diyabet, obezite, yüksek tansiyon ve kanser gibi sorunlar ortaya çıkarabilir.
Musluktan akan şebeke suları kireçli sulardır ve bir zaman sonra evcil hayvanınızda problem yaşatmaya başlayabilir. Özellikle kısırlaştırılmış kedilerde üriner problemlere yol açabiliyor.Yani böbrek ve safra kesesi taşlarına neden oluyor.
Kuru mamalar için güvenli olan evcil hayvanlarınızın tüketebileceği miktarda onlara sunup, mamalarını günlük tazelemektir. Konserve yiyecekler açıldıktan sonra 2 ila 4 saat arasında dışarıda bırakılabilir.
Kediler ve Köpekler için Sert Su
Sert sudaki mineraller (kalsiyum, magnezyum ve demir) herhangi bir sağlık sorununa yol açmamalıdır. Bununla birlikte, bazı veteriner hekimler, kedilere ve köpeklere arıtılmamış musluk suyu verilmesini tavsiye etmemektedir. Bunun nedeni mineraller değildir.
Kedi mama kabı 9 – 14 cm yüksekliğe sahiptir, kabın derinliği dökülmeden yeterli miktarda yiyecek ve su almayı mümkün kılar. 【Seramik mama kabı kedi kolay kurulum】: Yükseltilmiş kedi kasesi seti sadece üç adımda hızlıca kurulur.
Kedi kaplarının temizliği için genellikle çamaşır suyu gibi ürünler kullanılmaktadır. Ama bu ürünler hem içerdikleri kimyasallar hem de kokuları sebebiyle minik dostlarımız için en iyi tercih olmayabilir. Sholk leke ve kötü koku giderici çamaşır suyu ve yüzey temizleyici ile bu kapları temizlemek daha sağlıklı.
Geniş bir leğenin en dibine çok az saksı toprağı koysunlar (bir avuç filan yoksa çok dağılır) üzerine de gazeteleri boyuna 2-3 santim genişliğinde uzunlamasına yırtarak/keserek leğenin içini doldursunlar. O toprak kokusunu alıp leğene yapar çişini kakasını. Bu yöntem yüzde yüz işe yarar.
Kedilerle aynı yatakta uyumanın en önemli sakıncası parazitler ve mikroplardır. Kedilerin kumlarına gittiklerinde tuvalet ihtiyaçlarını giderirken idrar ya da dışkıları tüylerine ya da patilerine bulaştırmaları kaçınılmazdır.
Kedi tuvaletleri en az günde iki defa temizlemek koku oluşumunu büyük ölçüde yok eder. Günlük olarak temizlediğimiz kedi kumuna yeni kum eklemek kötü koku oluşumunu azaltır. 10 ya da 15 günde bir kedi tuvaletindeki tüm kumu değiştirip tuvaleti yıkayıp tuvalete yeni kum eklersek gerekli hijyeni sağlamış oluruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri