Kedilerin kuduz oranı yapılan araştırmalara göre son yıllarda yaklaşık %4 oranında tespit edilmiştir. Kedilerde kuduz belirtileri ortaya çıkmadan önce kedilerde bir ısırık yarası ya da ısırılmaya bağlı abse olup olmadığı kontrol edilmelidir. Varsa hemen veterinere götürülmelidir.
Kedilerde Kuduz Yaygın mı? Kedilerde kuduz hastalığı güncel olarak alınan önlemler ve aşılamalar sayesinde evcil dostlarınızda oldukça düşük oranda gözlenmektedir.
Kuduz, salya yolu ile bulaşan bir hastalıktır. Bu sebeple ısırılma sonucu görülür ancak bulaşma olasılığı daha fazladır. Hayvan pençesini yaladıktan sonra tırmaladıysa kedi tırmalaması ile kuduz bulaşma olasılığı oldukça yüksektir.
Kuduz; çakal, kurt, tilki, kokarca, sırtlan, ayı, yarasa gibi doğadaki tüm vahşi memeliler ve eğer aşılanmamışlarsa köpek, kedi, inek, eşek gibi evcil memeli hayvanlar arasında varlığını sürdürür. Bu hayvanlar tarafından ısırılan insanlara bulaşarak hastalık oluşturur.
Kuduz olmayan bir evcil hayvan kuduz virüsünü taşıyarak insana bulaştıramaz. Kuduz bulaştıran hayvan kuduz hastalığından dolayı 10 gün içinde ölür.
İlgili 36 soru bulundu
Fakat tırmalayan bir sokak kedisi ise hastalık taşıma riski bir ev kedisine göre daha fazla olacaktır. Bunun için her ihtimale karşı hastaneye gitmekte fayda olacaktır. Ama siz bunun öncesinde tırmalanan bölgeyi bol su ile yıkamalı ardından batikon veya kolonya yardımı ile temizlemelisiniz.
Kedi tırmığı, iz bırakmanın yanı sıra, kedinin pençelerinden insan derisine bakteri veya virüs de bulaştırabilir. Bu, ateşe, yorgunluğa neden olabilen kedi tırmığı hastalığı gibi enfeksiyonlara yol açabilir. Kedi Tırmalaması İle Kuduz Bulaşır mı? Evet kuduz kedi tırmığı yoluyla da bulaşabilir.
Resmi verilere göre 2021 yılında Türkiye'de 250 bin 375 kuduz riskli temas görülürken, bunlardan 3'ünde kuduz hastalığı gerçekleşti. 2008 yılından bu yana kuduz vakaları incelendiğinde, en fazla 2014 yılında 4 kişinin kuduz olduğu görülüyor.
Türkiye'de kuduz Istanbul, ızmir, Samsun, Sakarya, Kocaeli gibi büyük şehirlerde, Karadeniz, Mar- mara ve Ege sahil bölgelerinde görülmektedir. Iç Anadolu ve Dogu Bölgelerinde kuduz çok az sayıdadır.
Kuduz, evcil ve vahşi hayvanlarda görülen, zoonoz viral bir hastalıktır. Bu viral hastalık, insanlar da dâhil olmak üzere tüm memelilerin merkezi sinir sistemini etkiler. Hastalığın belirtileri ortaya çıktığında kuduz hemen hemen her zaman, hem hayvanlar hem insanlar için ölümcüldür.
SONUÇ: Sınırlı sayıda olguyla yapılan bu çalışmada; eş zamanlı uygulanan tetanoz aşısı, kuduz antikor yanıtını olumsuz yönde etkilediği saptandı.
sorusunun yanıtı da ne yazık ki evet şeklinde verilebilir. Dolayısıyla aynı perspektifle "Yavru kedi ısırması kuduz yapar mı?" da önem kazanır. Kuduz virüsü taşıyan bir yavru ya da yetişkin hayvan tarafından ısırılan ya da açık yarası ile kuduz virüsü taşıyan hayvanın salyası ile temas eden kediler kuduz kapabilir.
Kuluçka devrinin süresi ısırılma yerinin beyine olan uzaklığına yaranın durumuna ve yaranın türüne yaranın tedavi ediliş şekline ve hayvanın türüne göre değişir. Kesin olmamakla beraber bu süre insanlarda 2764 gün köpeklerde 20-60 gün kedilerde 14-30 gün sığırlarda 30-60 gün arasındadır.
Kedi tırmalaması ya da ısırması gibi durumların ihmal edilmemesi gerekir: Kedinin tırnaklarından bulaşabilecek virüsler çok ciddi sağlık problemlerine ve rahatsızlıklara yol açabilir. Kedisi olan ya da kedilerle çok vakit geçiren kişilerin mutlaka kuduz aşısı olmaları tavsiye edilmektedir.
Kedi kuduz aşısı yapılmazsa, kedinin kuduz virüsüne karşı korumasız kalmasına neden olur.
Hiçbir evcil hayvan kuduz virüsünü bu hastalığa yakalanmadan taşıma yoluyla insana bulaştıramaz.
kedi, köpek ve diğer memeli hayvanların ısırma ve yaralamalarında hayvanın aşılı olduğunu bilseniz bile doktora gitmelisiniz. doktor size hem tetanos hem de kuduz aşısı verecektir. bazı arkadaşlar hayvanın tırnaklarının çizmesi kuduza neden olmaz demiş ama bu doğru değil. tırmalanmayla da kuduz olursunuz.
Kuduz immun globulini ve ilk doz kuduz aşısı, sağlık kuruluşu tarafından ısırılma sonrasında mümkün olan en kısa süre içinde uygulanmalıdır. Diğer aşı dozları ilk dozdan 3, 7 ve 14 gün sonra uygulanır. Bazı durumlarda proflaktik aşılama (ısırılma öncesi korunma ) önerilebilir.
Kuduz hayvanlarının salyasında bulunur ve genellikle ısırma suretiyle bulaşır. Tabii konakçısı olan yarasanın, yağ dokusu ve tükürük bezinde bulunur. Bütün memelilerde koruyucu tedbirler alınmazsa hemen daima öldürücüdür. 2016 itibarıyla belirtiler ortaya çıktıktan sonra kurtulan sadece 14 vaka rapor edilmiştir.
Merkezi sinir sistemini enfekte eden, beyne ve omuriliğe saldıran kuduz, yüzde 99,9 ölüm oranıyla dünyadaki en ölümcül hastalıklardan biri. Hastalık tükürük yoluyla, çoğunlukla enfekte bir hayvanın ısırmasından bulaşıyor.
Kedi tırmalaması ile kuduz hastalığının geçmesi en çok merak edilen konular arasındadır. Kediler içgüdüsel olarak sahibini ya da başka birini tırmalayabilir. Kuduz, salya yolu ile bulaştığı için kedi tırmalama öncesinde pençelerini salya ile yaladıysa kuduz bulaştırabilir.
Evcil de olsa doğal ortamında yaşayan da olsa her tür hayvan ısırığı ve tırmalaması dikkate alınmalıdır. En basitinden, deri ve yumuşak dokuda enfeksiyona neden olabilir. Örneğin kedi tırmığı hastalığı, özellikle yavru kedilerin tırmalaması ile bulaşan sistemik bir enfeksiyon hastalığıdır.
Kedi kuduza karşı aşılanmamışsa tıbbi yardım alınmalıdır. Bir kedi birini ısırdıysa ve kedinin kuduza karşı aşılandığına dair bir kanıt yoksa, kişi kuduz enfeksiyonu için tedavi edilmelidir.
Sorusu, kedilerin yaşayabildiği bir virüs hastalığı olan kuduz konusunda, yavru kedilerin de bu hastalığa yakalanma ihtimali olup olmadığının merak edilmesiyle sorulan bir sorudur. Bu sorunun cevabı da evettir. Yavru kediler de tıpkı yetişkin kedilerde olduğu gibi kuduz hastalığına yakalanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri