Kuduzun kuluçka süresi tipik olarak 1-3 aydır, ama 1 haftadan 1 yıla kadar da değişebilir. Başlangıç belirtileri genel halsizlik, huzursuzluk, ateş ve baş ağrısı şeklindeki grip semptomlarına çok benzer.
Nörolojik belirtilerin gelişmesinden 7 gün sonra koma hali gelişir ve sonunda hasta yaşamını kaybeder. Isırık yarasının beyine yakınlığı virusun beyine ulaşması açısından önemlidir. Yara bölgesi beyine yakın ise en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
Kuduzun en yaygın ilk bulguları arasında baş ağrısı, ateş, öksürük, ısırılan bölgede uyuşma-karıncalanma, ağızda köpürme, yutma güçlüğü, saldırganlık, anormal davranışlar ve bilinç bulanıklığı yer alır. Genel olarak kuduz belirtileri şunları içerir: Ateş Öksürük.
Kuduz Aşısı Ne Zaman Yapılır? Kuduz hastalığı olan bir hayvan tarafından ısırılan kişilere kuduz aşısının ilk dozu, ısırma ile aynı gün yapılır. İlk dozun verildiği günü takip eden 3. ve 7. günlerde birer doz, 14. ile 28. günler arasında bir doz daha aşı uygulanır. Bu aşılar toplam 4 dozdan oluşur.
Isıran hayvan Veteriner Hekim kontrolünden sonra 10 gün süre ile kontrol altında tutulmalıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Kuduzun kuluçka süresi, diğer bir deyişle klinik belirtilerinin ortaya çıkması için geçen süre 10 gün ila 1 sene arasında değişiklik gösterebilir. Köpeğin kuduz belirtileri görülme zamanı ise virüs kapıldıktan sonra 2 hafta ila 4 ay arasında değişebilir.
Köpeklerde kuduzun en belirgin semptomlarından biri ağızdan köpük şeklinde salya akıtmalarıdır. Belirti gösteren kuduz vakalarının ise ne yazık ki geri dönüşü yoktur. Virus ilerledikçe, köpekler uyaranlardan çok daha fazla etkilenir. Işık, hareket ve ses köpekler üzerinde olumsuz etkiler yaratır.
Genellikle temastan sonra 4 doz şeklinde yapılan kuduz aşısı, daha önce aşı olmuş bireyler için 0. ve 7. günlerde birer doz şeklinde yapılır.
Kuduz immun globulini ve ilk doz kuduz aşısı, sağlık kuruluşu tarafından ısırılma sonrasında mümkün olan en kısa süre içinde uygulanmalıdır. Diğer aşı dozları ilk dozdan 3, 7 ve 14 gün sonra uygulanır.
Kuduz virüsü, insan ve hayvanların beyin ve omuriliği dahil olmak üzere merkezi sinir sistemini etkiler. Virüse maruz kalma ile semptomların ortaya çıkması arasındaki süre olan kuluçka döneminde, virüs sinirler boyunca beyne doğru ilerler. Bu süre en az 10 gün sürer, ancak (nadiren) 1 yıl kadar da sürebilir.
Viral bir hastalık olan kuduz, memeli hayvanların sinir sistemlerini etkileyerek ölüme neden olabilir. Enfekte olan bir hayvanın ısırığı ile bulaşan kuduz virüsü, birkaç hafta içerisinde belirti gösterebildiği gibi birkaç ay içerisinde de semptomlara neden olabilir.
Kuduz aşısı kaç yıl korur sorusunun cevabı şu şekilde verilebilir: Riskli temas sonrası yapılan aşıların 3 yıl koruma süresi vardır.
"Kuduz virüsünün girişinin ve ilerlemesinin durdurulması için en önemli basamak, yara içine basınçlı bol su verilerek, yaranın su ve sabunla 10-15 dakika temizlenmesidir. Bu şekilde kuduz hastalığı yüzde 90 oranında önlenmiş olur. Daha sonra en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Bu viral hastalık, insanlar da dâhil olmak üzere tüm memelilerin merkezi sinir sistemini etkiler. Hastalığın belirtileri ortaya çıktığında kuduz hemen hemen her zaman, hem hayvanlar hem insanlar için ölümcüldür.
Kuduz hastalığı erken müdahale edilmesi zorunlu bir hastalıktır. Kuduz belirtileri ve semptomlarının görülmeye başlandığı hemen her vakada hastalık bireyin ölümüne neden olur. Bu nedenle, kuduza yakalanma riski ile karşı karşıya kalan her bireyin korunmak için kuduz aşısı yaptırması zorunludur.
Hayvan pençesini yaladıktan sonra tırmaladıysa kedi tırmalaması ile kuduz bulaşma olasılığı oldukça yüksektir. Ayrıca, kediler tırnakları ile birçok virüsü size bulaştırabilirler bunlardan en tehlikelisi ise kuduzdur. Kuduzun dışında birçok hastalık da bulaştırma ihtimalleri yüksektir.
Bütün memelilerde koruyucu tedbirler alınmazsa hemen daima öldürücüdür. 2016 itibarıyla belirtiler ortaya çıktıktan sonra kurtulan sadece 14 vaka rapor edilmiştir. Kurtulan hastanın bilinci kapatılmış ve 6 gün komada tutulmuştur.
Sonuç: Kuduz aşısı koruyucu ama %100 değil, RIG ile koruyuculuk en yüksek seviyededir.
Temas öncesi korunmada 0 ve 7. günlerde bir doz olmak üzere toplam iki doz kuduz aşısı önerilir. Bu aşılar yaklaşık 3 yıl koruyuculuk sağlar. Temas riskinin devam ettiği kişilere, risk derecesine göre değişmekle birlikte aralıklı antikor takibi ve ek doz aşılama önerilmektedir.
SONUÇ: Sınırlı sayıda olguyla yapılan bu çalışmada; eş zamanlı uygulanan tetanoz aşısı, kuduz antikor yanıtını olumsuz yönde etkilediği saptandı.
Fakat tırmalayan bir sokak kedisi ise hastalık taşıma riski bir ev kedisine göre daha fazla olacaktır. Bunun için her ihtimale karşı hastaneye gitmekte fayda olacaktır. Ama siz bunun öncesinde tırmalanan bölgeyi bol su ile yıkamalı ardından batikon veya kolonya yardımı ile temizlemelisiniz.
Sağlık uzmanınız veya yerel sağlık birimleri aşıyı önerirse, maruz kalma sonrası mümkün olan en kısa sürede aşı yapılmalıdır; ancak belirtiler başlamadan önce herhangi bir zamanda yapılırsa da etkili olabilir. kalma sonrasında genellikle sadece 2 doz kuduz aşısına ihtiyacınız olur.
Stresli olduklarında, rahatsız oldukları bir durum olduğunda veya oyun oynamak istediklerinde ısırabilirler. Tabii her köpek ısırığı, kuduz olmak anlamına gelmez. Ancak ısıran köpek (ısırılan kişide yara oluşsun ya da oluşmasın) kuduz hastası ise ısırılan kişi bir sağlık kuruluşunda kuduz aşılarını yaptırmalı.
Sığırlar, yük hayvanları (at-eşek) ve yabani hayvanlarda görülse de kuduz vakalarında başı köpekler çekiyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre kuduz hayvan vakalarının yaklaşık yüzde 44'ünü köpekler oluşturuyor. Sokak hayvanlarından insanlara bulaştığı bilenen diğer hastalıklarla ilgili bir istatistik ise bulunmuyor.
Ayrıca köpek kuduz olmasa bile, köpeklerin ağızlarında birden fazla bakteri bulunmaktadır. Sizi ısırdıktan sonra bu bakteriler size geçer ve bu durum da enfeksiyonlara yol açmaktadır. Sokakta bir köpek tarafından ısırıldığınız zaman en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri