Kedinin sarı renkli sıvı kusması, hazımsızlıktan böbrek hastalığına kadar birçok hastalığın habercisi olabilir. Kedilerin sarı sıvı kusması oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır. Eğer kedim sarı kusuyor şikâyetiniz varsa, Veteriner kliniğine götürmeniz gerekir.
Protein bakımından zengin, et bazlı mamalardan oluşan hafif düzeydeki diyetler de sarı sıvı kusan kedilerin beslenmesi için tercih edilmektedir. Sodyum ve baharat içeren gıdalardan kaçınmak çok önemlidir. Yağlı gıdalar da mideyi yoracağından aşırı yağ içeren gıdaların da diyet programından çıkarılması önerilmektedir.
Kediler midede yiyecek bulunmasa bile kusmaya devam edebilir, bu durumda kusmuk berrak ila sarı renkli köpüklü bir ifrazat şeklindedir. Kronik kusmanın birçok nedeni olabileceğinden dolayı teşhis biraz zaman alacaktır. Kedinin geçmişi ve alışkanlıkları ile ilgili çok iyi bilgi alınmalıdır.
Kusan bir kedinin kaybettiği sıvıyı yerine koymak gerekir. Hangi sorundan kaynaklanırsa kaynaklansın çoğu zaman kusma eyleminde bulunan kedilere sıvı takviyesi yapılır. Kediniz eğer fazla susuz kalmış ve zayıf ise genel olarak damar içi sıvılar tavsiye edilmektedir.
*Kedinizin kusmasından sonra ki 4 ile 24 saat arasında mama vermeyi kesin. *Az miktarda olacak şekilde sık sık su vermeniz midesini rahatlamasına yardımcı olacaktır. *Yemek vermeye başlanacağı zaman ise küçük porsiyonlar şeklinde sevdiği ve yağı az olan yiyeceklerden verebilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Kediye az miktarda olmak şartıyla sık sık su verilmesi, mide üşütmesine bağlı su kaybının kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Bu süreçte verilecek su miktarı çok iyi ayarlanmalıdır. Tek seferde fazla su tüketimi kedinin midesinin bulanmasına ve tekrar kusmasına neden olabilir.
Kediler, özellikle de sokakta yaşayan kediler, sık sık kusarlar. Kedi kustuğunda, öncelikle onun ağzını temizleyin. Ayrıca, ona bol su içirmek de faydalı olacaktır.
Kediler genellikle çimen yediklerinde köpüklü, beyaz, sarı veya kahverengi sıvı kusar.
Kediler çok farklı nedenlere bağlı olarak kusabilirler. Alerjik reaksiyonlar, pankreatit, sıcak çarpması, hipotermi, parazit enfeksiyonları, karaciğer hastalığı, zehirlenme, stres, depresyon ve hatta anksiyete gibi çok farklı rahatsızlıklar kedilerde kusmanın nedenleri arasında sayılabilir.
Günlük hayatta kedilerin beslenmesinin süt ile bağdaştırılması, çizgifilmlerde ve karikatürlerde kedilere süt verilmesi bu düşüncenin pekişmesine neden olur. Ne yazık ki süt ve süt ürünleri kedilerin sindirim sistemleri için faydalı değildir ve hatta zararlı olabilir.
Kedilerin sık kusması normal bir durum değildir. Kedilerde her gün kusma mutlaka takip edilmesi gereken ve iki gün üst üste gerçekleştiği zaman da mutlaka veteriner hekime bildirilmesi gereken bir durumdur.
Koyu renkli idrar, Kedinin kanlı dışkı yapması, Kedinin ağız veya burnundan kan gelmesi, Sürekli olarak öğürmeye devam etmesi, kedi zehirlenmesi belirtileri arasında yer alır.
Zencefil, zencefil çayı, rezene çayı, karanfil çayı ve nane çayı tüketin. Zencefilin yapısında bulunan gingerol adlı madde mide bulantısı ve kusma sorunlarının önüne geçer niteliktedir. Bununla birlikte zencefil çayı da kusmaya iyi gelen bitkisel çözümlerden biridir.
Karaciğerden salgılanan safra kesesinde toplanan safra salgısının ağız yardımıyla çıkartılması safra kusmak olarak adlandırılır. Sarı safra kusmak veya yeşil safra kusmak genellikle açlık sırasında oluşur. Temel nedeni ise açlık sırasında safra salgısı miktarı çok yüksektir.
Tüy yumağı nasıl atılır? Çoğunlukla, bir tüy yumağı belirli bir büyüklüğe ulaştığında, kedi bunu kusarak çıkarır (görünüşü sosise benzeyen tüy yumakları); ancak bazı tüyler dışkıları yoluyla atılacaktır.
Talimatlar: Kusmuğu veya tüy yumağını nemli bir bezle halıdan veya sert zeminden silip temizleyin. Kusmuk halının üzerindeyse nemli bezle sildikten sonra lekenin üzerine karbonat serpin ve nemi emmesi için bir saat bekleyin.
Kedilerin sadece yaş mama yediklerinde kusmaları, mamadaki bir maddeye alerjisi olduğunun işareti olabilir. Kedinizin yaş mama yediğinde kusması, satın aldığınız yaş mama markasının kalitesiz bir mama olmasından da kaynaklanıyor olabilir. Bu tür durumlarda kedinizin mamasını değiştirmelisiniz.
Kediler berrak sıvı kustuğunda, hazımsızlık yaşadığı anlamına gelebilir. Bir kedi bir öğünü atlarsa, acı bir bitki tüketirse veya rutin bir yemek programını takip etmezse hazımsızlık oluşabilir. Mide asidi, kedinin bağırsağını tahriş edebilir ve su gibi veya sarı bir sıvı atmasına neden olabilir.
Kedilerde Zehirlenme Tedavisi
Ekstra olarak zehrin vücuttan atılabilmesi adına kedinize bolca su vermeli, bol su tüketmesini adına teşvik etmelisiniz. Veteriner hekiminizin tedavi sürecinde tavsiye edeceği kedi vitaminleri ve ek besinleri kullanabilirsiniz.
Parazitlere bağlı kusma yavru kedilerde daha yaygın gözlemlenir. Evcil hayvan sahipleri bazen kusmukta veya dışkıda solucan görebilirler. Sindirim sistemine yerleşen bu parazitlerin ilaçlarla temizlenmesi gerekir.
Kedilerde Bulantı Tedavisi
Tedavi, oral antasitler ( famotidin veya omeprazol gibi) ve mide bulantısı önleyici ilaçlardan ( Cerenya veya ondansetron gibi ) enjekte edilebilir ilaçlar ve intravenöz (IV) sıvı tedavisi ile veteriner yatışa kadar değişebilir .
En sık görülen belirtiler arasında ise sürekli kusma, aşırı salivasyon (salya), öğürme, iştahsızlık, huzursuzluk, dışkılayamama veya az dışkılama yer alıyor. “Hasta sahibi, bu belirtileri fark ettiğinde vakit kaybetmeden veteriner hekimine başvurmalı” diyen Prof. Dr.
Bazı kediler, karın bölgesinde ağrı olduğunda huzursuz görünebilir veya yalnızca kıvrılıp yatar ve dertli görünür. Dikkat edilmesi gereken diğer işaretler kilo kaybı, iştahta değişiklikler, gaz, midede gurultu sesi veya dışkı yaparken zorlanmadır.
Kedilerde kullanılması tavsiye edilmez. o Kullanılması gerekirse, hayvanın büyüklüğüne göre, 20-50 mg miktarda uygula- nabilir. Köpeklere Kİ yüksek dozda (≥0.45 mg/kg), 3-12 dk içinde kusmaya sebep olur.
Kedinizin ateşinin olduğunun bazı belirtleri vardır. Evcil hayvanınızın iştahsız olması, kusma görülmesi, halsizlik, hareketlerinde yavaşlama, burnunda kuruluk, kuyruğun ve kulaklarının arkaya doğru düşmesi, kedinin serin bir yer araması ateşinin olduğu anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri