Hastalığa yakalanan kediler 2-6 gün sonra ilk belirtileri göstermeye başlarlar. Yüksek ateş, iştahsızlık, kilo kaybı ve depresyon gözlenir. Daha sonra kusma ve ishal ortaya çıkar. Yavru kedilerde hastalık çok hızlı seyreder ve genellikle ilk belirtilerin görülmesinden yaklaşık 12 saat sonra ölüm şekillenir.
Kedilerde hastalık belirtileri saydıklarımızla da sınırlı değildir; gözlerde veya burunda akıntı, kulak kirinde çoğalma, tüylerde aşırı dökülme, nefes ritimlerinde değişme, halsizlik, huzursuzluk, oyun oynamaktan kaçınma gibi durumlara karşı da tetikte kalınmasında fayda olacaktır.
Ağrısı olan bir kedi; duruş, vücut dili ve davranışında kademeli veya ani değişiklikler gösterebilir. Bu, vücutlarında daha fazla gerginlik, kamburlaşma veya başın alçalmasını içerebilir. Bazıları, yüz ifadelerinde bariz bir değişiklik gösterebilir: Gözlerini kısabilir veya kapatabilir.
Belirtiler, enfeksiyonun nedenine ve yerleştiği solunum sistemi bölgesine göre değişiklik gösterse de kedi gribi belirtileri genel olarak hapşırma, tıkanıklık, burun akıntısı, öksürük, göz akıntısı, salya akıtma, ateş, iştah kaybı ya da iştahta azalma, burun veya ağız ülserleri, seste boğuklaşma vb. semptomlar şeklinde ...
Puan için değerlendirilen üç temel faktör; kedinizin kaburgaları, bel ve karın bölgesidir. 5 puan alan bir kedi ideal formdadır. Yani sahip oldukları iyi orantılılık, kolayca hissedebileceğiniz kaburgalar, yukarıdan görebileceğiniz bel ve yandan bakıldığında göğüs kafesinin arkasından kıvrılan bir karınla anlaşılır.
İlgili 29 soru bulundu
Sağlıklı dışkı genelde yumuşaktır (oyun hamuru gibi: ne çok yumuşak ne çok sert). Bu altın standart kabul edilir ve kedinizin tuvaletini normal şekilde yaptığının göstergesidir. Sağlıklı dışkı rengi koyu kahverengidir ancak çok koyu olmamalıdır; siyaha yakın olması dışkıda kan olduğu anlamına gelebilir.
Kediniz daha durağan, tepkisiz veya ilgisizse depresyonda olabilir. Kediniz gün içinde aşırı uyumaya başladıysa ve oyun oynamıyorsa bunalımlı bir ruh halinde olabilir. Bazı kediler depresyonda aşırı yer, bazıları ise hiç yemek yemez. Genellikle durgun ve isteksiz hatta ilgisi tamamen kapalı olabilir.
Özellikle normal zamanda karın bölgesine dokundurtan bir kedi, bu aralar dokundurtmuyorsa karın ağrısı yaşadığını anlayabiliriz. Genel olarak kedilerde karın ağrısı belirtileri şunlardır; kusma, iştah kaybı hatta idrar yapmada zorlanmalar en sık görülen belirtilerdir.
Kedilerde grip belirtileri genel olarak insanlarla benzer özellikler taşımaktadır. Genelde yaşlı gözler, akan burun ve şişkin boğaz belirtileri ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında gribin ilerlemesiyle kas ve eklem ağrıları, ağız içerisinde yara, ateş gibi belirtileri de görülebilmektedir.
Hastalık Belirtisi
Bazı kediler hasta olduklarında oyun oynamak için aşırı yorgun hisseder. Böyle durumlarda vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmak gerekir. Davranış değişikliğine neden olan hastalıklar ilerlediklerinde daha kötü sonuçlara neden olabilmektedir.
Acı çeken kediler de karakteristik olmayan bir şekilde saldırganlık dönemlerine sahip olabilir. Bir kedi, evdeki insanlar veya diğer evcil hayvanlar ona yaklaştığında hırlamaya veya tıslamaya başlayabilir, tutulma konusunda rahat olmayabilir ve fırçalanmaya veya taranmaya kızabilir.
Ksilazin veteriner hekimliğinde ağrı kesici ve yatıştırıcı amaçla ilk olarak kullanıma giren alfa-2 adrenerjik reseptör uyarıcısıdır (14, 15, 20, 23, 30). Kedi ve köpeklere 1-3 mg/kg dozunda K yolla verildiğinde iyi bir yatışma sağlar ve etkisini 3-6 dk içinde gösterir.
Tam felç gelişmesinden sonraki 1-2 gün içerisinde hayvan ölür. Klinik belirtiler ortaya çıktıktan sonra tedavisi yoktur. Kuduza yakalanmış hayvanlar 1 hafta içinde mutlaka ölürler.
Ev yapımı et suları ve et püreleriyle kedinizi besleyebilirsiniz. Kediniz yemek yerken onun yanında olmanız hoşuna gidebilir. Yemek yemekten çekiniyor veya geri duruyorsa parmağınızı mamaya batırarak parmağınızı yalamasını ve yemeğin tadını almasını sağlayabilirsiniz.
Çünkü kediler normalde de uzun süreler boyunca uyur. Ancak kediniz aniden daha fazla uyumaya başladıysa, sevdikleri şeylere ilgi göstermiyorsa, enerjisi düşükse bir veteriner kliniğine başvurmanız gerekir. Kedilerde sürekli uyuma ve halsizlik birçok tıbbi sorundan kaynaklanabilir.
Kedi Soğuk Algınlığının Belirtileri
Soğuk algınlığı olan kedilerde öksürme, hapşırma, gözlerden veya burundan akıntı, uyuşukluk ve bazen ateş gibi belirtiler görülebilir. Birçok kedide bu belirtiler yaklaşık 7-10 gün içinde kendiliğinden kaybolacaktır.
Nezle olan kedilerin öksürme, hapşırma, gözlerde veya burunda akıntı, uyuşukluk ve bazen ateş gibi semptomları olabilir. Birçok kedi için bu semptomlar yaklaşık 7-10 gün içinde kendi kendine geçer.
Kediniz, kedi gribi olarak adlandırılan Calicivirus ve Herpesvirus gibi solunum sistemini enfekte eden bir virüs nedeniyle nezle olabilir. Ayrıca, soruna başka bakteriler de dahil olabilir ve genellikle kedinin soğuk algınlığını zorlaştıran ikincil enfeksiyonlara neden olurlar.
Kedilerde mide üşütmesi olduğu düşünülüyorsa ilk olarak rehidrasyon tedavisine başlanması tavsiye edilir. Bu tedavi evde oral yollarla yapılabilir. Kediye az miktarda olmak şartıyla sık sık su verilmesi, mide üşütmesine bağlı su kaybının kontrol altına alınmasına yardımcı olur.
Kediniz gaz çıkardığında onu duyabilirsiniz ya da gazın kokusunu net bir şekilde alabilirsiniz. Genellikle kedilerde gaz problemini fark etmek oldukça zordur. Kedinin karnını okşarken bir şişkinlik ya da gerginlik hissedilmesi gaz probleminin yaygın belirtisidir.
Hafif gripte semptomatik rahatlama sağlamak için burun ve gözlerin temizlenmesi ve temiz tutulması yeterlidir. İkinci evre bakteriyel semptomlar görülüyorsa antibiyotik tedavisi tercih edilir ve kedinin rahat nefes almasına yardımcı olmak için mukolitikler kullanılır.
Mutsuz kedileri de aynı şekilde beden dili ile anlamak mümkündür. Kuyruğun yere doğru durması ya da sert bir şekilde sallanması, kürkün kabarması, geriye ya da yana yatık kulaklar, genişlemiş göz bebekleri ve kedinin ısırmaya çalışması mutsuzluk belirtisi olabilir.
Yorgunluk, titreme, kusma, ishal, solunum sıkıntısı, koordinasyon kaybı gibi belirtiler gözlemlenebilir. Eğer kedinin zehirlendiğinden şüpheleniliyorsa, hemen bir veteriner hekime başvurmak kritik önem taşır. Veteriner hekim, kediyi muayene ederek maruz kaldığı maddeyi tespit etmeye çalışacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri