Bu ortalama sayıları belirleyen en önemli etmen ise kedinin yaşı. Eğer bir kedi henüz 1 – 2 yaşlarındayken ilk kez doğum yapıyorsa genellikle 2 ya da 3 yavru dünyaya getirir. Bunların bazıları hayatta kalmayabilir veya kalabilir. Bunun sebebi kedinin fiziksel anlamda henüz tam olarak doğuma hazır olmayışı olabilir.
Genel olarak, daha büyük, daha karmaşık yavrular üreten memeliler daha az yavruya sahip olma eğilimindedir. Örneğin, kedi ve köpekler insanlara kıyasla nispeten küçük ve daha az gelişmiş yavrular doğururlar. Bu, yavrularının hayatta kalmasını tehlikeye atmadan daha fazla yavruya sahip olmalarını sağlar.
Bir batında doğan ortalama yavru sayısı 2 ila 5 arasındadır.
Dişi kediler östrus döneminin herhangi bir gününde çiftleşebilir ve çiftleşme sonunda gebelik meydana gelecektir. Kedilerde gebelik süresi 58-62 gündür. Kedilerde bir doğumda yavru sayısı genellikle 1-5 arasında değişir.
Memelilerde daha çok kedi ve köpeklerde görülen bu duruma "heteropaternal superfecundation" deniyor. Kediler bir çiftleşme döneminde birden fazla erkek kedi ile çiftleşir ve farklı spermler farklı yumurtaları dölleyerek yavrular oluşturabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Kediler kardeşleriyle çiftleşir mi? Kediler bu ayrımları yapamadıkları için cinsel olgunluğa eriştiklerinde birbirleri ile çiftleşmek isteyebilirler. Ancak kan bağı olan kedilerin (erkek kardeş, kız kardeş, baba ve kız, anne ve oğlu) çiftleşmesi oldukça risklidir ve bu durum genetik kusurların gelişmesine yol açar.
Bu durum genellikle kızgınlık döneminin başlangıcında hamile kalan kedilerde sürecin 20-25 gün kadar devam ettiği durumlarda yaşanır. Ancak kedigillerde hamilelik döneminde kızgınlığa girme ve tekrar çiftleşme gerçekleşebilir.
Ultrason ile kedinizin hamile olup olmadığını öğrenebilirsiniz fakat anne kedinin kaç tane yavru beklediğini tespit etmek mümkün değildir. Röntgenler ile anne kedinin kaç tane yavru taşıdığı saptanabilir ancak bu da her zaman doğru sonuç vermeyecektir.
Az önce de belirtildiği gibi kedilerin çiftleşmesi saniyeler içerisinde sona ermekte ancak birden çok defa tekrarlanabilmektedir. Dişi, yaşam koşullarına bağlı olarak, birden fazla erkekle de çiftleşebilir.
Öte yandan yetişkin ve ilk doğumunu gerçekleştirmiş bir kedi ikinci hamileliğinde 4 ve daha fazla kedi birden doğurabilir. Hatta sonraki dönemlerde 8 yavruya kadar çıkabilir. Üstelik kedilerin hamilelik süresi de aynı 2 aylık ortalama ile ilerler.
Doğuma 12-24 saat kala kediniz doğuma hazırlanmaya başlayarak yemek yemeyi bırakır ve doğum yapacağı köşesine çekilir. Karnından aşağısını yalamaya başlar, doğumu yaklaşan anne kedilerin vücut ısısı 36,5 da sabit kalır. Sancısı çoğaldıkça uzun aralıklarla ve daha sonrasında sıklaşan kasılmalar ortaya çıkar.
Kediler doğumlarını bitirdiğinde, sahiplerinin yanına gelir. Kediler sahiplerinin yanına geldiklerinde, doğum bittiği anlaşılır. Kediler doğum sonrasında, yavrularını temizleyerek daha iyi nefes almalarını sağlar. Kediler doğum işlemlerini tamamladığında sahiplerinin yanına gelerek, doğumun bittiğini ifade eder.
h. 8 sağlıklı yavruda, 5 tane dişi sahibine, 3 tane erkek sahibine verilir. Seçim hakkı erkek sahibinindir.
Araştırmalara göre,dişi kedilere hamileliklerinin 5.haftasına kadar kürtaj yapılabiliyor.
Doğumun ardından mutlaka plasentayı kontrol edin. Doğan her yavru kedi başına bir plasenta vardır. Her doğum sonrası mutlaka plasentaları atın. Tüm plasentaları not edin çünkü kedinin içinde kalan her plasenta enfeksiyona neden olabilir.
Bazı kediler çiftleşme döneminde sürekli bağırırken bazıları da hiç yapmadıkları farklı hareketleriyle gözlemlenir. Kedi çiftleşmesi genel olarak sürtünme ve zıplama gibi hareketlerle başlar denilebilir. Kedilerde bu gibi davranışların gözlemlenmesi durumunda da çiftleşme dönemine girdikleri anlaşılabilir.
Dişi Kediler Çiftleştikten Sonra Neden Yuvarlanır? Çiftleşme bittikten sonra dişi kediniz yuvarlanmaya başlar ve pozisyon değiştirerek sırt, genital bölgesini yalamaya başlarlar. Tam olarak sebebi bilinmeyen bu davranışların, yumurtalama nedeni ile hormonal bir tepki verildiği tahmin edilmektedir.
Yılda ortalama 3-4 defa kızgınlığa girerler. Bu dönem çoğunlukla ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde görülür. Kızgınlık süresi birkaç gün ile birkaç hafta kadar sürebilir. Kızgınlık dönemi üreme ve çiftleşme isteğinin olduğu dönemdir.
Kediler kaç günde doğurur; Vücut yapıları bakımından oldukça narin hayvanlar olan kedilerin. hamilelik süresi kısadır. Fazla uzun sürmez. 2 ay yani yaklaşık 60-70 gün arasında doğum yaparlar. Kedilerin doğum yapabilmesi için 6 ile 9 ay boyunca beklenmesi gerekir.
Dişi kedinin kızgınlığı çiftleşme ile sona ermeyebilir. Yapılan çalışmalar tek bir çiftleşme ile kedilerin hamile kalma oranının sadece %50 olduğunu gösteriyor.
Yavru kediler yaklaşık 12 aylıkken yetişkinliğe ulaşırlar, daha büyük kedi ırkları ise 15 aylığa kadar yetişkinliğe ulaşmazlar. Yavru kediniz yetişkin bir kedi olmaya geçiş yaparken, onu yavaş yavaş, ırk ve yaşam tarzının beslenme gereksinimlerini destekleyen yetişkin mamasına geçirmenin zamanıdır.
Dişi bir kedinin hamile kalabilmesi için kızgınlık dönemindeyken 24 saatlik süreçte 3-4 kere çiftleşmesi gerekir. Bu sürecin sonunda kedinin kızgınlık belirtilerinin azalmaya başladığı gözlemlenir. Bu nedenle 24 saatlik bir süreçte çiftleşme tamamlanabilir.
En yaygın ve en güvenli yöntem olan ultrasonografi yöntemiyle yaklaşık 18. Günden itibaren gebelik varlığı gösterilebilir.
Öncelikle kedi gebelikle beraber duygusal olarak sakinleşmektedir. Meme uçları şişen ve belirginleşen kedide miskinlik ve uyku hali de artar. Sabah bulantıları ve bazen kusma isteği kedinin hamile olduğunu anlamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca kedi normalde yediğinden daha fazla yemek ister.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri