Sübye Nedir: Boza koyuluğunda sıvı anlamındadır. Sütlaç yapımında kullanılan sübye ise, pirinçin boza kıvamında elde edilen sütüdür.
İçinde nişasta barındıran malzemenin (pirinç, kavun çekirdeği gibi) önce sıcak suda bekletilerek yumuşatılması, ardından taş değirmenlerde ya da havanda öğütülmesiyle elde dilen kremsi kıvam 'sübye' olarak adlandırılıyor.
İlk olarak sübye için; Dar ve uzun bir kaba pirinçler koyulur ve üzerine pirinçleri 3 parmak geçecek kadar su ilave edilir. 1 gece bekletilir. Ertesi gün pirinçleri üzerindeki su pirinç seviyesine gelene kadar dökülür. Blender ile krema kıvamına gelene kadar çekilir.
Kavun çekirdekleri ayıklanıp yıkanıp kurutulur ve 1 yıl bekledikten sonra özel taş dibeklerde dövülüp macun gibi yapılıp su ile karıştırılır, süzülüp şekeri ayarlanır 2 gün içinde tüketilirmiş. Artık dibek yerine öğütücü kullanıyoruz. Sübye sefarad mutfağının Anadolu'ya kazandırdığı bir lezzet.
Osmanlı mutfağında tatlı yapımında kullanılan malzemeler arasında yer alan sübye, pirincin sıcak suda bir müddet bekletilip yumuşamasından sonra taş değirmenlerde ya da havanda öğütülüp çok ince süzgeç veya tülbentten geçirilerek elde edilen kremsi kıvamdaki pirinç ürünüdür.
İlgili 37 soru bulundu
Sübye Nam-ı Diğer Mürekkep Balığı
Sindirim sisteminin dengelenmesine yardımcı olur. Kabızlık problemlerinin geçmesinde oldukça etkilidir. Özellikle yaz mevsiminde buzla servis edildiğinde ferahlatıcı bir etkisi bulunur. Tok tuttuğu için insanlar tarafından sıklıkla tercih edilen bir şerbettir.
muzlu puding kıvamında yumuşak bir içecek. dilerseniz içine böğürtlen aroması ekleyin. ama bunu soft drink alkol kokteyli yapmak farzdır.
İspanya'da hala horchata adıyla biliniyor. İspanya'da daha çok chufa bitkisinin tohumundan yapılıyor olsa da kavun ve karpuz çekirdeği ve pirinçten yapıldığı da oluyor. İzmir'de ise daha çok kavun çekirdeğinden yapılıyor olsa da pirinçten yapıldığı da oluyor.
Sübye, kavun veya badem çekirdeklerinin ezilmesiyle ortaya çıkan özdür. Sübye şerbeti, kavun çekirdeği ile yapılabildiği gibi badem özüyle de servis edilebiliyor.
Hanefi mezhebine göre midye ile aynı hükme tabi olduğundan mürekkep balığı (sübye) yemenin caiz olmadığı anlaşılmaktadır.
Sübye, İzmir'de kavun çekirdeğinden yapılan bir içecektir.
Sübye, kavun ve badem çekirdeklerinin ezilmesiyle elde edilen öze denmektedir. Türk mutfağının önemli değerleri arasında yer alan bu içecek, sadece kavun çekirdeği ile yapılabildiği gibi yalnızca badem çekirdeğinin özü ile de yapılabilmektedir.
Tarihi Kemeraltı Çarşısı ve Tire ilçesi civarındaki sokak satıcıları ile şerbetçilerden satın alabileceğiniz Sübye, çabuk bozulan bir içecek olduğu için aynı gün içerisinde tüketmekte fayda var.
Mürekkepbalığı, Kafadanbacaklılar (Cephalopoda) sınıfının, Onkollular (Decapodiformes) grubundan denizlerde yaşayan bir yumuşakça. Hepsi ayrı eşeylidir. Solungaç solunumu yaparlar.
Türk Dil Kurumu'na göre Sübye, "Mürekkep balığı" ve "Badem içi, ezilmiş sarımsak, kavun çekirdeği vb.nden yapılan boza koyuluğunda sıvı" anlamlarına gelmektedir.
Süt kaynadıktan sonra sütlacı ocakta iyice kıvamlı olarak 40-45 dakika kadar pişiriyorum fırının ızgara bölümünü yakıp sütlaçları fırına veriyorum.
Sütten biraz (tercihen 1 su bardağı) ayırın. Geriye kalan sütü, pekmezi, balı ve vanilyayı pişen pirincin üzerine katın. Karıştırıp kaynatın ve ayırdığınız süte pirinç ununu ekleyip erittikten sonra onu da sütlaç bazına katın. Biraz daha kaynatıp ocaktan alın ve kalıplara paylaştırın.
Halk arasında sübye olarak bilinen, siyah mürekkep dolu keseleri yüzünden de mürekkep balığı olarak anılan deniz ürünü; pek yaygın tanınmamasına rağmen oldukça lezzetlidir. Ege bölgesinde kavun çekirdeğinden yapılan meşrubata da bu isim verilir.
Osmanlı topraklarına ilk olarak 1492 yılında İzmir-Tire'ye gelen Seferatlar sayesinde geldiği tahmin edilen sübye, ferah ve hafif tadı sayesinde kısa sürede saraydan halka herkesin mutfağında yerini almaya başlıyor ve halk arasında "subiyya, subiye" gibi isimlerle de anılıyor.
Sübye, Türk mutfağının önemli değerleri arasında yer alıyor. Özellikle yaz aylarında sübye şerbeti serinletici etkisiyle tercih edilirken, sindirimi dengelemesi, uykuyu düzenlemesi ile dikkat çekiyor. İçeriğinde nişasta barındıran malzemelerden elde edilen sübye, Türk mutfağının önemli değerleri arasında yer alıyor.
Sübye, kurutulmuş kavun çekirdeklerinden elde edilen soğuk bir içecektir.
Hanefi mezhebine göre yengeç, midye gibi canlılar balık türüne girmediği için yenmesi haramdır hayvanlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri