Genetik analizler, kedilerin ilk olarak 10 bin yıl önce Fırat ve Dicle nehirlerinin etrafındaki bölgede avcı toplayıcılığı bırakıp yerleşik hayata geçen çiftçiler tarafından evcilleştirildiğini gösteriyor.
Böylece araştırmacılar, kedilerin MÖ 3000'den önce Çin'de evcilleştirilmeye başladığına dair kanıtlar buldu. Çin'de gerçekleşen bu olay, Orta Doğu ve Mısır'da tarımın doğuşundan sonra insanlar ve kediler arasında gelişen ilişkiyle karşılaştırılabilir.
Kedilerin Avrupa'ya, Fenikeli tüccarlar tarafından Mısırdan kaçırılarak getirildiği düşünülmektedir.
Şimdi bilim, kedilerin bilinmeyen yönlerine, özellikle de insan ilişkilerindeki belirleyici unsurlara ışık tutuyor. Kedi- insan ilişkisi çok eskilere dayanır. DNA araştırmalarından elde edilen bulgulara göre evcil kedilerin atası Arap yaban kedisi Felis silvestris lybica'dır.
Günümüzün evcil kedilerinin erken dönem ataları güneybatı Asya'dan Avrupa'ya M.Ö. 4400 yıllarında yayıldı. Kediler büyük ihtimalle günümüzden 8 bin yıl kadar önce, Mezopotamya ve Akdeniz dolaylarında tarımla uğraşan toplulukların yakınında yaşamaya başladı.
İlgili 44 soru bulundu
Kediler, muhtemelen, tahılları korumaktaki etkinliğini fark eden Antik Mısırlılar tarafından evcilleştirilmiştir. Kedilerin evcilleştirildiğine dair en güvenilir bulgular, MÖ 1500 tarihinden sonrasına rastlar.
Nature Ecology&Evolution dergisinde yer alan analizde günümüzdeki kedilerin iki esas genetik soyundan geldiği belirlendi. Uzmanlar Felis silvestris lybica isimli vahşi kedilerin günümüzdeki kedilerin atası olduğunu açıklarken, bu kedilerin Anadolu'dan 10.000 yıl önce dünyaya yayıldığını ifade etti.
Japon bilim insanlarının ortaya koyduğu yeni bir araştırmaya göre, kediler hem sahiplerinin hem de diğer kedilerin isimlerini biliyor. Japonya'daki Kyoto Üniversitesi'nden araştırmacılar, bir aile evinde veya bir kedi kafesinde en az iki evcil hayvanla birlikte yaşayan toplam 48 kediyi inceledi.
Böylelikle fizik öğreten kediyle tanıştık. Kıbrıs'ta yaklaşık 9500 yıllık bir mezarı kazan Fransız arkeologlar, kedi iskeleti bulmuşlar. Yanında tahminen sahibinin de mezarının bulunmasıyla tarihin ilk ev kedisine ulaşmışlar. O güne kadar genellikle “mau” yani “miyavlayan” diye adlandırılan kedilere, Firavun III.
Uzmanlar Felis silvestris lybica isimli vahşi kedilerin günümüzdeki kedilerin atası olduğunu açıklarken, bu kedilerin Anadolu'dan 10.000 yıl önce dünyaya yayıldığını ifade etti.
Muhammed, kedisi Müezza'yı o kadar çok severmiş ki, Müezza bir gün sedirde oturan Hz. Muhammed'in giysisinin ucunda uyuya kalmış. Her kedi dostu gibi uyuyan bu güzelliğe kıyamayan Hz. Muhammed, Müezza'yı uyandırmaktansa giysisinin ucunu usulca keserek kalkmayı tercih etmiş.
Muhammed, Uhud seferinde, ordunun önüne yavrularını emziren bir kedi çıkınca, kedinin başına ezilmemesi için bir nöbetçi dikip koca bir orduyu o kedinin etrafından dolaştırmış. Ve seferden döndüğünde o nöbetçiden kediyi istemiş ve sahiplenerek adını Müezza koymuş. Siyah beyaz bir Habeş kedisiymiş Müezza.
İslamiyet'te kediler 'temizlik' ile simgelenmiştir ve saygın bir yer edinmişlerdir. Hz. Muhammed'in bir kedi dostu olması Müslümanlar için bir övünç kaynağıdır.
Kedilerin inanılmaz özellikleri aslında bundan 1400 yıl önce peygamber efendimiz tarafından bizlere bildirilmiştir. İslam inancına göre Hz. Adem'den sonra yaratılan ilk iki canlıdan birisi de kedilerdir.
Kedi denince her ne kadar akla hemen Antik Mısır gelse de güncel araştırmalar, kedilerin yüz bin yıldan daha uzun zaman önce Mezopotamya'da, diğer hayvan türleri ile birlikte evcilleştirildikleri ve insanların arasında yaşamaya başladıklarını ortaya koyuyor.
Mesela 5-6 milyon yıl önce yaşamış olan bir great ape (insansı maymun)'in bir kısmı şempanzeye bir kısmı ise günümüz insanına evrimleşti. Kedigillere dönersek; aslan, kaplan gibi büyük kediler ile ev kedisinin en yakın ortak atası yaklaşık 12 milyon yıl önce yaşamıştır.
Kafasının ön tarafında "M" harfi deseni bulunan çizgili bir tekir. Türkçedeki "tekir" sözcüğü, Latincede "kaplan" anlamına gelen "tigris" sözcüğünden gelmiştir.
Kediler Maksimum Kaç Yıl Yaşar? Kedilerin maksimum yaşam evresi genel olarak 12 ila 20 yıl civarında olabilir, fakat bu zaman dilimi kedinin genetik faktörlere ve sağlık durumlarına bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Hayvan türleri özel isim değildir (kedi, köpek vb.) ancak belirli bir hayvana insanlar tarafından verilen isimler özel isimdir: Fino, Bobby, Şimşek vs.
Ancak, kısaca bahsettiğimiz başka bir nokta daha vardı; kediler "m” ve "n” harflerini içeren kelimeleri taklit etmeyi başarabiliyorlar. "Mama”, "anne” kelimelerini taklit edebilen kediler, işi sadece taklit etmekle sınırlı bırakmıyor, bunları kime karşı ve hangi durumda kullanacaklarını da öğrenebiliyorlar.
Bir anda durum ne yaptığınızı anlamaya çalışacak ve surat ifadenizi titizlikle inceliyor olacaktır. Bu davranış sayesinde algılar harekete geçer. Sonuç olarak bu sayede üzüldüğünüzü hemen anlar. Kedi dostlarımız duygusal zekaya sahip değillerdir.
Sadık olarak bildiğimiz köpeklere kıyasla kediler insanlarla çok da alakalı değiller gibi görünüyor. Ancak kedilerin sandığımızdan daha dikkatli olduğu ve mutlu olduğumuz zamanları anladıkları ortaya çıktı. Yeni bir araştırma, kedilerin insanın duygusal ifadelerine karşı hassas olduğunu gösteren güçlü veriler içeriyor.
İşte "Kedisi ölen birine ne denir?" sorusuna yönelik ifade önerileri: Başsağlığı İfadeleri: Kedi kaybıyla ilgili üzüntünüzü ifade ederken, basit ve içten bir başsağlığı ifadesi kullanabilirsiniz. Örneğin: "Başınız sağ olsun, kedinizin kaybı beni derinden üzdü."
Kedilerin tükürüğünde aynı zamanda doğal bir anti bakteriyel ajan olarak görev yapan peroksidaz bulunur. Kedilerin tükürüğü, bakteriler de içerir. Bu nedenle kedilerin dilinin ya da tükürüklerinin tam anlamıyla antibakteriyel özellik taşıdığını söylemek mümkün değildir.
Kediler günlerinin ortalama 15 saatini uyuyarak geçirirler; bu iyimser bir yaklaşımdır. Uykuda göründükleri süre gözler kapalı dinlenmelerle artabilir. Gelişim dönemlerindeki ihtiyaçları doğrultusunda da "kediler günde kaç saat uyur?" sorusunun yanıtları değişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri