Temel ağ bileşenleri hub, repeater, switch ve router'lardır. Hub: Hub fiziksel katman cihazıdır. İçerisinde elektriksel iletişimler gerçekleşir. Kendine gelen paketi, kendine bağlı tüm cihazlara iletir, seçim ve karar mekanizması yoktur [5].
Farklılıkların özeti: LAN ve WAN
LAN, yerel alan ağı anlamına gelir. WAN, geniş alan ağı anlamına gelir. LAN'ler, coğrafi olarak yakın (aynı binada bulunan) kullanıcı ve uygulamaları birbirine bağlar. WAN'ler, coğrafi olarak dağınık konumlardaki (dünya genelinde) kullanıcı ve uygulamaları birbirine bağlar.
İlgili 22 soru bulundu
Kapsadığı Alana Göre: 1-Kişisel Alan Ağları (PAN): Kişisel elektronik cihazların birbirini görmesiyle oluşan ağlardır. Kısa mesafedeki cihazların birbiriyle iletişim kurması için oluşturulmuştur. 2-Yerel Alan Ağları (LAN): Genellikle tek bir bina veya yerleşke içinde kurulan ağlardır.
1- Bilgisayar Ağı Nedir? İki ya da daha fazla bilgisayarın bilgi paylaşımı veya iletişimi için bağlanmasıyla oluşan yapıya Bilgisayar Ağı denir. Bilgisayar ağları okul, hastane, banka, kütüphane gibi yerlerde kullanılmaktadır. Bu yerlerdeki kullanım amacı müzik, resim, video gibi dosyaların paylaşılmasıdır.
İki ya da daha fazla bilgisayarın bilgi paylaşımı veya iletişimi için bağlanmasıyla oluşan yapıya bilgisayar ağı denir. Bilgisayar ağları okul, hastane, banka gibi yerlerde kullanılır . Bilgisayar ağlarında müzik-resim-video gibi farklı türlerde dosyaları paylaşabiliriz.
Ağ, temel olarak veri paylaşımı amacıyla çeşitli cihazları birbirine bağlayan teknolojidir. Bunun en güzel örneği ise internettir. Günümüzde sayısı oldukça çoğalan tüm cihazları birbirine bağlayan internet ağı veri paylaşımını, iletişimi sağlıyor.
Birbirlerine bağlı ve birbirleri arasında metin, ses, sabit ve hareketli görüntü aktarımı yapabilen bilgisayarların oluşturduğu yapıdır. Ağlar sadece bilgisayarlardan oluşmaz, yazıcı, tarayıcı, yedekleme üniteleri gibi donanımlar da ağda bulunabilir.
Küçük bir alan içerisinde yer alan veya uzak mesafelerdeki bilgisayarların, iletişim hatları vasıtası ile birbirine bağlanması bilgisayar ağı olarak bilinir. Bu sayede bilgi ve sistem kaynakları farklı kullanıcılar tarafından karşılıklı olarak paylaşılır.
Hub yıldız yapısındaki ağlarda merkezi bağlantıyı sağlayan elektronik cihazdır. Üzerindeki port sayısına göre isimlendirilir ve bu portlara makineler takılır. Hub aslında içerisinde tüm portları birbirine bağlayan kablolardan oluşmuş bir cihazdır ve kablolarda taşınan veriyi anlama kapasitesine sahip değildir.
Modem: Uzak ağ sistemlerine erişimi, çevirmeli ağ (Dialup Networking) erişimini sağlayan aygıttır. Modem (Modulation DEModulation) temel olarak Analog veriyi Dijital'e; Dijital veriyi Analog'a çevirerek, telefon hatlarıyla iletilmesini sağlar.
Switch, bir ağdaki veriyi alır, kimin gönderdiğini ve kimin alması gerektiğini belirler ve sonra veriyi uygun cihaza yönlendirir. Switch'ler genellikle bir yerel alan ağı (LAN) içerisinde birden çok cihazı bir araya getirmek için kullanılır. Her cihaz, genellikle bir Ethernet kablosu kullanılarak switch'e bağlanır.
Birbirine yakın, aynı oda veya bina içerisinde yer alan bilgisayarların bağlanmasıyla oluşturulur. Örneğin bir işyerindeki, okuldaki hatta evimizdeki bilgisayarları birbirine bağlayarak oluşturduğumuz ağ bir yere alan ağıdır.
Geniş alan ağı (Wide Area Network, WAN), birden fazla cihazın birbiri ile iletişim kurmasını sağlayan fiziksel veya mantıksal büyük ağdır. En tanınmış geniş alan ağı İnternettir.
“Genel ağ, bilgisayar ağlarının birbirine bağlanması sonucu ortaya çıkan, herhangi bir sınırlaması ve yöneticisi olmayan uluslararası bilgi iletişim ağı, internet” (TDK, 2019) olarak tanımlanmaktadır.
İnternet bütün dünyada kullanılan, bilgisayar ve diğer akıllı cihazlar aracılığıyla veri ve bilgi iletmeyi/almayı sağlayan iletişim ağıdır.
Bilinen en büyük Geniş Alan Ağı, İNTERNET'tir. İnternet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır.
Ağ donanımı, bir bilgisayar ağındaki aygıtlar arasında iletişim ve etkileşim için gerekli olan elektronik aygıtlardır. Özellikle, bir bilgisayar ağında veri aktarımına aracılık ederler. Son alıcı olan veya veri üreten birimlere host, uç sistemler veya veri terminal ekipmanı denir.
LAN (Local Area Network), birden fazla bilgisayarın oluşturduğu en küçük ağ yapısı için kullanılan terimdir.
Internet ilk olarak A.B.D.'de askeri amaçlı bir proje ile ortaya çıkmıştır. Amerikan savunma bakanlığı 70'li yılların başında askeri araştırma amaçlı bilimde ve teknolojide öne geçmek için kısa adı ARPANET olan ( lleri Araştırma Projeleri Yerel Ağı) bir bilgisayar ağı hazırlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri