York Üniversitesi Biyologları, ilk evcilleştirilen tavuğa dair bulgular saptadı. Araştırmacılar, menşei Çin olan 10.000 yıllık tavuk fosillerinden bir dizi mitokondriyal DNA elde etti.
Kabul edilen hakim görüşe göre, evcil tavuk MÖ 2000 yıllarında kırmızı yabani tavuktan (RJF, red jungle fowl, Gallus gallus) köken alarak Asya'da evcilleştirilmiş ve buradan Doğu ve Batı'ya yayılmıştır (9; 10; 23).
Kuru pirinç tarımı, vahşi orman kuşunu ağaçlardan tarlaya çeken bir mıknatıs görevi görmüş ve insanlar ile orman kuşu arasında tavukları meydana getiren yakın bir ilişkinin fitilini ateşlemiş. Bu evcilleştirme süreci, MÖ 1.500 civarında Güneydoğu Asya yarımadasında gerçekleşiyormuş.
Tavuk (Latince: Gallus gallus domesticus), sülüngiller (Latince: Phasianidae) familyasından evcilleştirilebilir bir kuş alt türüdür ve genelde çiftliklerde yetiştirilir. Hindistan'da Asya'nın güneydoğusundaki kırmızı Hint kuşundan geldiğine inanılır.
Sonuçlara göre en eski evcil tavuk kemikleri, Tayland'daki Neolitik Ban Non Wat yerleşmesine uzanıyor. Bu yerleşme günümüzden önce 1650 ila 1250 yıllarına tarihlendirilmiş. Evcil tavuk daha sonra Asya'dan tüm dünyaya yayılmış. Son analizlere göre bu tahmin edilenden çok daha sonra gerçekleşmiş.
İlgili 15 soru bulundu
Çoğu yerli tavukların atası olan Red Jungle Fowl, Gallus bankiva'dır.
Yapılan analizler, günümüzdeki bütün evcil tavukların, Güneydoğu Asya'da yaşamış bir veya birkaç Çin Orman Tavuğu (Gallus gallus) popülasyonundan 8000 yıl kadar önce evrimleştiğini göstermektedir.
Çok eski çağlarda yumurtlama kabiliyeti olan bazı canlılar, kademeli olarak ata-tavuk ve sonra da ata-tavuk yumurtaları yarattılar. Bu yumurtaların birinde, selektif avantaja sahip olan bir DNA değişikliği oldu. Böylelikle ilk tavuk var oldu ve ilk tavuk yumurtalarını var etti. Bu durumda, teknik olarak tavuk ilktir.
Dolayısıyla bu soy hattı boyunca her canlı bir yumurtadan çıkmıştır. Tam olarak bu sebeple, ilkin tavuklar da dahil olmak üzere tüm tavuklar da öyle... Bu da, sorumuzun cevabını tartışmasız bir şekilde vermektedir: yumurta, tavuktan önce evrimleşmiştir, dolayısıyla tavuk, yumurtadan çıkar.
Tavukları soteledikten sonra en zor pişen üründen en kolay pişenlere doğru olsun sıralamanız. Örneğin soğan zor pişen bir malzeme bu nedenle tavuğu soteledikten sonra üzerine sırasıyla soğanı biraz kavurduktan sonra biberleri, dilerseniz mantarı son olarak da eğer tarifinizde varsa domatesleri ilave edebilirsiniz.
Hayvanlar için evcilleştirilme sırası genellikle şöyle düşünülmektedir: Köpek muhtemelen ilk evcilleştirilen hayvanlardandı. İkinci grupta evcilleştirilenler vahşi halleri insanlar gibi mevsimsel göçler sürdüren göçebe hayvanlardı (koyun, keçi, rengeyiği).
insanlar tarafından evcilleştirilen ilk hayvanlar. 2016'da yapılan paleogenetik bir çalışmada yabani köpeklerin 14.000 yıl önce biri Avrupa'da, biri de Doğu Asya'da olmak üzere iki farklı bölgede evcilleştirildiği tespit edildi.
Evde bakılabilen, insanlara alışmış olan hayvanlara evcil hayvanlar diyoruz. Kedi, köpek, inek, tavuk, koyun evcil olan hayvanlardan bazılarıdır.
Genetik ve Tavuk
Evcil tavuğun soyağacı neredeyse Tudorlar kadar karışık. Güncel araştırmalara göre 7.000 ila 10.000 öncesine kadar uzanıyor. En az 2 farklı atası ve birden fazla evcilleştirme süreci olan tavuklara dair en eski fosil kayıtları kuzeydoğu Çin'de bulunan M.Ö 5400 tarihli fosiller.
Tavukların, 7,000 – 10,000 yıl önce evcilleştirilmeye başladıkları tahmin ediliyor, ancak İsrail'deki bir kazıdan elde edilen bulgulara göre, toplu sayıda tavuk tüketiminin ilk kez 2,200 yıl önce gerçekleştiği ortaya koyuldu.
Cileungsi Ayam Cemani Tavuk Çifliği sahibi ve Endonezya Cemani Yetiştiricileri Birliği (Pertemani) Başkanı Tarmudi, yaptığı açıklamada, iç organları hatta kemikleri bile siyah olan ayam cemani tavuklarının Endonezya'da 400 ile 500 dolar arasında, yurt dışından ise 5 bin dolara bile alıcı bulduğunu belirtti.
Hayat felsefeniz olsun. Horoza sormuşlar yumurta mı tavuktan çıkar, tavuk mu yumurtadan çıkar diye. Horoz bana ne demiş, ben işime bakarım öter geçerim.
Normal yumurtalara göre daha ufak olan baby egg veya pullet egg diye de bilinen tavukların ilk yumurtlama döneminde yaptıkları bu yumurtalara klavuz yumurta veya ferik yumurta adı verilir.
Kendi döngü ve hormonal durumlarına göre değişiklik gösterse de, bir tavuk için her gün yumurtladığı söylenebilir. Cinsine göre değişkenlik gösteren sayılara rağmen, bir tavuk yıl boyunca ortalama 300 adet yumurta verebilir. Bu da günde 0,8 yumurta sayısına denk düşer.
Cinslerin çoğunluğu yaklaşık 16-20 hafta aralığında salmaya başlayacaktır. Eğer çok yakında başlamazlarsa, umutsuzluğa kapılmayın! Daha sonra salmaya başlarlar bu durum kötü değildir sağlam genler ve uzun süreli yaşayan çoğu tavuğun yumurta salma süresi uzundur.
Yüzyıllardır yapılan bir muhallebi çeşiti olan Tavuk Göğsü Tatlısı özellikle yabancıların beğenip enteresan buldukları Türk tatlılarından biri. Tavuk göğsü ortaçağda arap mutfağından Avrupa'ya girmiş, 13. yüzyıldan itibaren de yemek kitaplarında yerlerini almış.
İnfundibulum, magnum, istmus ve uterus adı verilen bu kısımlar, tavukların yumurtlama kanallarını oluşturuyor. Ovum olarak adlandırılan yumurtanın sarı kısmı, infundibulum bölümünde meydana geliyor. Bu kısım aynı zamanda, döllenmenin gerçekleştiği bölüm olarak da biliniyor.
Kimileri de 8-10 tavuğa bir horoz yeterli olur. İşte biz de bu konudaki kendi tecrübelerimizi sizinle paylaşalım istedik. Bir tavuk bir horozla çiftleştiği zaman yaklaşık bir hafta on gün içinde çıkacak olan tüm yumurtalar döllü olur.
Tavuk besleyenler veya beslemeyi düşünenler öncelikle tavuklar kaç yıl yaşar diye sormaktadır. Tavukların cinsine, yaşam koşullarına göre tavukların yaşam süresi değişiklik göstermekle beraber bir sayı vermek mümkün değildir. Fakat ortalama tavukların ömrü 5 ile 8 yıl arasında olmaktadır.
Brahma Horoz ağırlığı 4,5 ila 5,5 kg tavuklar ise 3,5 ila 4,1 kg gelmektedir. 1850'li yıllarda Brahma Horoz 8 kg tavuklar ise 6 kg gelmekteydi. Oldukça güzel tavuklardır. İki renkli bir ırk olan Brahma tavukları, sarılı siyahlı, beyazlı siyahlı ve daha pek çok kombinasyonda görülebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri