Kefalet Kanununun 2 nci maddesi gereği 4 ayı geçmeyecek şekilde kefalet gerektirecek bir göreve geçici veya vekaleten bakacaklardan, (1500) gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunan tutar kadar teminat alınır. Bu şekilde alınan teminat muhasebe biriminin emanet hesabında tutulur.
Kefalet aidatı; giriş aidatı ile aylık aidattan meydana gelir. Giriş aidatı; (1500) gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunan tutardır. Giriş aidatı, ilk taksiti kefalete bağlı görevde tam olarak alınan ilk maaş veya ücretten başlamak üzere dört eşit taksitte kesilir.
Bunu 4 aylık taksitle; 118,96:4=29,74 TL aylık kesilecek giriş aidatıdır.) Aylık aidat; (100) gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunan tutardır. Aylık aidat, giriş aidatının tamamının kesilmesini izleyen aydan itibaren her ay maaş veya ücretten kesilir.
Kefaletin miktarı ve ödemenin tek seferde mi yoksa birden çok taksit şeklinde mi olacağı, şüpheli veya sanığın parasal durumu gözetilerek belirlenir.
Kefalet Kanunu gereğince kefalete tabi memurların aylıklarından, kefilli görevleri devam ettiği sürece her ay kefalet aidatı kesilecektir. Kefalet aidatı kesilmediği takdirde kefalet aidatının kesilmeme sebebi bir yazı ile bildirilmelidir.
İlgili 25 soru bulundu
* Gönderilen ödemeler ziraat bankasında 6 ay bekletilmekte olup, bu sürede alınmaması halinde bankaca Sandığımıza iade edilmektedir. Hak sahiplerinin ödemelerini 6 ay içinde almaları gerekmektedir.
Tutuklu olan sanığın serbest bırakılması için sanık tarafından ödenen kefalet bedeli, sanık tarafından iade alınabilirmi.
Kefalet asıl borçlu adına bu borcun bir başka kişi ya da kişiler tarafından resmi olarak üstlenilmesi anlamına gelmektedir. Kefaletin belirli türleri de bulunmaktadır. Birlikte kefalet, zincirleme kefalet, adi kefalet, kefile kefalet, rücua kefalet bu çeşitler arasındadır.
Buna göre kefalet sözleşmesi noterde veya adi yazılı şekilde yapılabilir. Ancak sözleşmede kefilin, sorumlu olacağı azami miktarı, kefalet tarihini ve eğer müteselsil olarak kefalet olacaksa bu hususu kendi el yazısıyla yazmış olması gerekli ve zorunludur.
Kefiller sadece kendi aralarında müteselsilen kefil olurlar yani kefil, alacaklıya asıl borçluya başvurmadan kendisine başvuramayacağını öne sürebilir. Kefiller hem kendi aralarında hem de borçlu ile müteselsilen kefil olurlar yani alacaklı asıl borçluya gitmeden her bir müteselsil kefilden alacağını isteyebilir.
Kefalet aidatı giriş aidatı ile aylık aidattan meydana gelir. Giriş Aidatı : (1500)gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunan tutardır. Giriş aidatı, kefalete bağlı görevde tam olarak alınan ilk maaş veya ücretten başlamak üzere dört eşit taksitte kesilir.
Bir hakkın güvenceye bağlanması amacıyla bir kimsenin asıl borçlunun alacaklı karşısındaki sorumluluğuna katılması veya birinin teslimini üstlenmesi anlamında fıkıh terimi.
Şüpheli veya sanık, belirlenen güvenceyi maliye veznesine yatırdıktan sonra beş gün içinde makbuzu şube müdürlüğü veya büroya ibraz eder ve şube müdürlüğü veya büro, makbuzu mahkemeye gönderilmek üzere Cumhuriyet başsavcılığına iletir.
Kefil, öncelikle kefil olunan borcu aslından sorumludur. 9 Kefalet sözleşmesinin söz konusu olabilmesi için geçerli bir asıl borcun varlığı zorunludur. Bu sebeple kefalet, asıl borcu güvence altına alan fer'i ni- telikte bir borçtur.
İşletmenin krediyi ödeyememesi durumunda banka KGF'den tazmin talebinde bulunur. KGF, tazmini karşılamak suretiyle kefaletten doğan sorumluluğunu “ getirir. İşletme ve kefilleri aleyhine, banka ile birlikte yasal işlemler başlatılarak kanuni takip yoluyla alacak tahsil edilir.
Güvence Verilmesi (Kefaletle Tahliye) Nedir? (CMK md.113)
Uygulamada kefaletle tahliye olarak adlandırılan belli bir güvence verilmesi de bir adli kontrol çeşididir. Şüpheli veya sanık belli güvenceler göstermek şartıyla adli kontrol altına alınabilir.
İlgili Kanun gereğince, bir kefalet sözleşmesinin geçerli olabilmesi için bir takım şartların gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu koşullar; mevcut ve geçerli bir asıl borcun bulunması, kefalet sözleşmesinin yazılı bir şekilde yapılması ve eşin rızasının alınmasıdır.
Kefaletle salıverme-serbest bırakma adli kontrol tedbirlerinden biridir. Buna göre kefaletle salıverme; Şüphelinin maddi durumu göz önünde bulundurularak, miktarı ve ödeme şekli Cumhuriyet savcısının isteği üzerine hakimce belirlenecek bir güvence miktarını yatırması karşılığında serbest bırakılmasıdır.
Adi kefilin tipik savunmalarını kullanamadığı hallerde de açığın kapatılmasına kefil olan kişi bu savunmaları yapabilir. Türk Borçlar Kanunu'nda kefalet çeşitleri m.585-588 arasında düzenlenmiştir. Buna göre asıl olarak üç kefalet türü mevcuttur. Bunlar: adi kefalet, müteselsil kefalet ve toplu kefalettir.
Kefalet sözleşmesi niteliği itibarı ile tek tarafa borç yükleyen ve ivazsız bir sözleşmedir. Kefalet borcu asıl borçtan bağımız bir para borcu olarak karşımıza çıkar. Yine kefalet sözleşmesinden kaynaklanan borç, tali (ikincil nitelikli) bir borç olma özelliği yanında, fer'i bir nitelik de taşımaktadır.
Kefil, para borçlarında asıl borç tutarı ile birlikte işlemiş yasal temerrüt faizinden borçlunun kusuru olsun olmasın azami miktarı aşmamak kaydıyla sorumludur.
Kefalet; kefilin borçlunun borçlarını yerine getirmemesinden doğan sorumluluğu alacaklı lehine kabul ettiğini gösteren sözleşmeye verilen isimdir. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu kapsamında kefalet sözleşmesi açıklanmaktadır. Kanunen geçerli olan bir borç üzerine kefalet sözleşmesinin hazırlanması gerekmektedir.
Bu kişilerin kefaletli görevi sona erdiğinde yapılacak kontrolden sonra kişinin zimmet suçunun çıkmaması halinde Sandığımıza yazılacak yazı üzerine muhasebe biriminin emanet hesabında tutulan teminat tutarı kişiye iade edilir.
Kanunda, kefalete tabi personel olarak memur, sözleşmeli personel ve işçiler sayılmıştır. Geçici işçiler kapsam dışı tutulmuştur. Bu nedenle sürekli işçilerden kefalete tabi olanlar, kefalet aidatı öder. Ödedikleri bu aidatları da kefilli görevleri sona erdiğinde, faiziyle birlikte geri alırlar.
Temelde borç ilişkisine dayanan iki taraf arasındaki sözleşmeye, üçüncü bir kişi, alacaklının alacağını güvence altına almak için, borçlunun bu borcu ödememesi halinde, borcu ödeyeceğini taahhüt etmektedir. Tüm bu hususlar, kefalet, garanti ve kredi mektupları aracılığıyla yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri