Türk Medeni Kanunu'na (TMK) göre, mirasbırakanın kefalet borcu mirasçılara intikal eden borçlardandır.
Mirasçıların kefalet borcundan dolayı sorumlu olmaları için asıl borçlunun borcu ödememiş olması gerekmektedir. Borç borçlu tarafından ifa edildiği için veya farklı bir nedenden ötürü sona ererse kefalet borcu ortadan kalkar ve mirasçıların sorumluluğu da gündeme gelmez.
Miras, külli halefiyet ilkesi gereği, ölüm gerçekleştiğinde tümüyle mirasçılara intikal eder. Yani terekenin aktifi ve pasifi birlikte mirasçılara geçer. Bu durumda mirasçı terekeyi hakları ve borçları ile devralmak zorunda kalır.
Madde 641 - Mirasçılar, tereke borçlarından müteselsilen sorumludurlar.
Miras bırakanın borçlarından dolayı mirasçıların müteselsil sorumluluğu mirasçılar dışındaki alacaklılar için geçerlidir. Miras bırakanın alacaklıları arasında bir mirasçı da varsa bu mirasçının miras bırakandan olan alacağına ilişkin olarak diğer mirasçıların müteselsil sorumluluğu yoktur.
İlgili 45 soru bulundu
Mirasçılar, mirasbırakanın intikale elverişli tüm borçlarından, kural olarak kendilerine intikal eden terekeyle sınırlı olmaksızın kişisel malvarlıklarıyla ve müteselsilen sorumlu olurlar.
Mahkemelerin iş yoğunluğu, duruşma günü verilmesi, delillerin toplanması, bilirkişi raporunun süresi, müzekkerelere cevap verilmesi gibi nedenler dava süresinde belirsizlik yaratır. Ancak tereke davası ortalama 1 yıl sürer. Miras avukatı ile süre 2 aya kadar kısalabilir.
Mirasçıların kişisel sorumluluğu, ancak mirasın kabulü veya ret süresinin geçmesi, yani mirasçıların mirası kesin olarak kazanmaları ile başlar. Mirasçıların tereke borçlarından kişisel malvarlıkları ile müteselsil sorumlulukları paylaşmadan sonra da 5 yıllık süre ile devam eder.
Devlet de diğer yasal mirasçılar gibi bir külli haleftir ancak diğer yasal mirasçılardan farklı olarak, mirasbırakanın borçlarından sadece kendisine intikal eden tereke değerleri ile sınırlı bir sorumluluğu vardır.
Miras payının devri mirasçılar arasında yazılı, mirasçılar ile üçüncü kişiler arasında ise noterlikçe düzenlenen sözleşmelerle mümkündür. Miras payının devri üçüncü kişiye paylaşmaya katılma yetkisi vermez, sadece paylaşma sonunda mirasçıya özgülenen payın kendisine verilmesini isteme hakkını sağlar.
Yani bir kimsenin ölüm olayı öncesinde, onun malvarlığı kapsamında bulunan tüm taşınır veya taşınmaz mallar, eşyalar, fikri haklar vb. malvarlığı değerleri, hak ve alacaklar ile borçlar ölüm olayının gerçekleşmesi ile birlikte tereke adını alır.
Türk Medeni Kanunu'nun 599. maddesi uyarınca mirasçılar, miras bırakanın ayni haklarını, alacaklarını, diğer mal varlığı haklarını, taşınır ve taşınmaz üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar. Keza, mirasçılar, miras bırakanın borçlarından da kişisel olarak sorumlu olurlar.
Atanmış mirasçının mirası reddetmesi durumunda, ölüme bağlı tasarrufta halefiyet ilkesi işlerlik kazanmayacağı için atanmış mirasçının altsoyu, onun miras payına halef olamayacaktır. Dolayısıyla, atanmış mirasçının mirası reddetmesi halinde, reddeden mirasçının payı miras bırakanın yasal mirasçılarına geçer.
Kredi Borcu Ödenmezse Kefil için İşlemler Ne Zaman Başlatılır? Ödenmeyen kredi borçlarındaki takip süreci, kefiller için de aynen geçerlidir. Zira kefil, kredi borcundan yasal olarak sorumludur. İki taksidin ödenmemesini takiben geçen ek sürenin, yani toplamda 90 günün ardından kefil için de yasal süreç başlatılabilir.
Terekeyi kabul edenler murisin borçlarına ve haklarına halef olurlar. Kefaletten kaynaklanan borçta genel olarak mirasçılara intikal eder. ölüm kefaletten doğan borcu sona erdirmez. Borcun miktarının bir önemi bulunmamaktadır.
Alacaklı ve borçlu sıfatlarının birleşmesi halinde -örne- ğin borçlunun alacağı iktisap etmesi, alacaklıya mirasçı olması veya alacaklının borçlunun mirasçısı olması gibi- kefalet yükümlülüğü de sona erer.
Tereke temsilcisinin talebi üzerine mahkeme temsilciye uygun bir ücret ödenmesine karar verebilir. Ücret sulh hukuk mahkemesi hakimliğince takdir edilir. Tereke temsilcisinin ücreti terekeden karşılanır. Bu mümkün değilse ücreti tereke temsilcisi atanması için mahkemeye başvuran mirasçı karşılar.
3. Derece(Zümre) Mirasçılar Kimlerdir? Miras bırakanın 3. Derece mirasçıları büyük ana ve büyük babasıdır. Miras bırakanın, alt soyunun, ana ve babasının alt soy bırakmaksızın miras bırakandan önce ölmeleri halinde, mirasçılar, büyük ana ve büyük baba olacaktır.
Miras Yoluyla Mirasçıya Geçmeyen Hak Ve Alacaklar Nelerdir ? Şahsa bağlı haklar, aile hukukuna giren haklar ve yükümlülükler mirasçıya geçmezler. Nafaka hakları mirasçılara geçmezler. Ancak eğer miras bırakan, nafaka davasını açtıktan sonra ölmüşse, mirasçıları bu davayı yürütebilirler.
Saklı paylı mirasçılar altsoy ( çocuklar, torunlar, torun çocukları..), anne, baba ve sağ kalan eştir. Altsoyun saklı pay oranı yasal miras payının 1/2'sidir. Anne ve babanın saklı pay oranı yasal miras payının 1/4'üdür. Sağ kalan eş altsoy ile mirasçı olmuşsa yasal miras payının tamamı saklı payıdır.
Paylaştırmaya kadar mirasçılar arasında zamanaşımı işlemez. Delillerin bu çerçevede değerlendirilmesi ve sonucu uyarınca karar verilmesi gerekirken, davanın yanlış nitelendirmeyle zamanaşımına uğradığından bahisle reddi doğru değildir.
Bu nedenle, mirasçılar arasında icralık olan bir kişi varsa, miras payına haciz konulabilir.Paylı mülkiyet hissesi, Türk Medeni Kanunu'nun 688. maddesinin üçüncü fıkrasında açıkça belirtilen bir mal varlığıdır ve haczedilebilir.
Her durumda mirasçıların, miras bırakanın tüm hak ve borçlarını bilmesi beklenemez. Bu durumlarda mirasçılar, miras bırakanın tüm hak ve borçlarının, terekenin tespiti için dava açarak mahkeme tarafından gerekli bilgi ve belgelerin toplanmasıyla bu dava ile terekenin tespitini sağlamaktadır.
Sadece mirasçılar tarafından açılabilen bu dava sonucunda, miras bırakanın vefat anındaki aktif ve pasif malvarlığı değerleri belirlenerek tereke resmi bir şekilde kaydedilir. Ancak terekenin tespiti davası, mirasın dağıtımı konusunda bir hüküm içermez.
Terekenin tesbiti dâvası, murisin menkul ve gayri menkul mallarının tesbitine dair bir dâva olup, yapılan tesbitler sona erince mahkemece, "Terekeden el çekilmesi" kararı verilir. Öğrenilen mallar hakkında ayrı ayrı, bir kısmı veya bir teki hakkında ortaklığın giderilmesi dâvasını açabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri