Türk Borçlar Kanunu'nun madde 598/3 düzenlemesi “Bir gerçek kişi tarafından verilmiş olan her türlü kefalet, buna ilişkin sözleşmenin kurulmasından başlayarak on yılın geçmesiyle kendiliğinden ortadan kalkar” şeklindedir.
Alacaklı ve borçlu sıfatlarının birleşmesi halinde -örne- ğin borçlunun alacağı iktisap etmesi, alacaklıya mirasçı olması veya alacaklının borçlunun mirasçısı olması gibi- kefalet yükümlülüğü de sona erer.
Netice olarak, TBK 598 hükmü kefalet sözleşmesindeki gerçek kişiyi koruyan yeni düzenlemeler içermektedir. Özellikle yasal üst sınır süresi ve bu sürenin hukuki niteliği bakımından dikkat çekicidir. Gerçek kişi kefil, kefalet sözleşmesinin akdedildiği tarihten itibaren on yıl süreyle sorumludur.
TBK m. 598/I'e göre, hangi sebeple olursa olsun asıl borcun sona ermesiyle kefil borcundan kurtulur. Bu, kefaletin fer'iliği ilkesinin bir sonucudur. Kefalet için bir asıl borcun varlığı gerektiğine göre, asıl borcun ortadan kalkmasıyla kefaletin de ortadan kalkması gerekir.
KEFALET SÜRESİNDE 10 YIL SINIRI
Bir kişi tarafından verilen her türlü kefalet, 10 yıl geçmesiyle kendiliğinden ortadan kalkacak. Kefalet, 10 yıldan fazla bir süre için verilmiş olsa bile, uzatılmış veya yeni bir kefalet verilmiş olmadıkça kefil, ancak 10 yıllık süre doluncaya kadar takip edilebilecek.
İlgili 26 soru bulundu
Türk Borçlar Kanunu'nun madde 598/3 düzenlemesi “Bir gerçek kişi tarafından verilmiş olan her türlü kefalet, buna ilişkin sözleşmenin kurulmasından başlayarak on yılın geçmesiyle kendiliğinden ortadan kalkar.” şeklindedir.
Borçlu mevcut borcunu kapatır ya da zamanaşımı ile 10 yıllık süre tamamlanırsa, kefalet ortadan kalkar. Süreli kefillikte yasal sürenin dolması kefilin ilgili borç ile arasındaki ilişkiyi sonlandırır. Eş izni olmadan kişi krediye kefil olamaz. Eş rızası olmayan kefalet sözleşmeleri geçersiz kılınabilir.
Asıl borcun başlangıçta objektif olarak imkansız olması, kefalet borcunu da geçersiz hale getirir. Asıl borcun sonradan imkansız olması durumunda ise, bu durum kefile yüklenebilse bile kefalet borcunun sona erdiğini kabul etmek gerekir. Yasanın öngördüğü azami sorumluluk süresinin dolması da kefaleti sona erdirir.
Kredi Borcu Ödenmezse Kefil için İşlemler Ne Zaman Başlatılır? Ödenmeyen kredi borçlarındaki takip süreci, kefiller için de aynen geçerlidir. Zira kefil, kredi borcundan yasal olarak sorumludur. İki taksidin ödenmemesini takiben geçen ek sürenin, yani toplamda 90 günün ardından kefil için de yasal süreç başlatılabilir.
IV.
TBK md. 589, halen yürürlükte olan 818 sayılı Borçlar Kanunu'nda bu maddeye karşılık gelen 490. maddeden daha farklı olarak kaleme alınmıştır. BK md. 490'a göre kefil asıl borcun yanı sıra asıl borçlunun kusurunun veya temerrüdünün kanuni sonuçlarından, dava ve takip masraflarından ve akdi faizlerden sorumludur.
Eğer kefil kefaletten vazgeçerse borçlu, yeni bir kefil bulmak durumunda kalır. Kefil olan kişi, borç bakiyesine farklı kefillerin olduğuna güvenerek kefil olmuşsa, diğer kefilin kefilliğini bankanın kabul etmemesi veya kefilin kefillikten vazgeçmesi üzerine kişi de buna dayanarak kefillikten vazgeçebilir.
Kefalet sözleşmesinde açıkça süre kararlaştırılmamışsa veya taraf iradelerinin yorumundan süreli olduğu tespit edilemiyorsa, kefaletin süresiz olduğu kabul edilmelidir. Kefalet süresinin, taraflarca serbestçe belirlenmesi mümkündür.
Kefaletin fer'iliği nedeniyle, bir anlaşmazlık halinde alacaklı sadece kefaletin varlı- ğını değil, asıl borcun varlığını da ispat etmesi gerekir. Kefilin borcunun ikinci derecede borç olması özelliği kendisini özellikle adi kefalette gösterir. Adi kefalette istisnalar hariç asıl borçluya gitmeden kefile gidilemez.
Kefilin Borcunun Fer'i Nitelik Taşıması
TBK m 131/1: “Asıl borç ifa ya da diğer bir sebeple sona erdiği takdirde, rehin, kefalet, faiz ve ceza koşulu gibi buna bağlı hak ve borçlar da sona ermiş olur.” TBK m 598/1: “Hangi sebeple olursa olsun, asıl borç sona erince, kefil de borcundan kurtulur.”
Aynı kural, borçlu yönünden zamanaşımına uğramış bir borca kefil olan kişi hakkında da uygulanır". Genel olarak, kefalet sözleşmesinin, geçerli olması için, yazılı şekilde yapılmış olması, kefilin sorumlu olacağı azami miktarın ve kefalet tarihinin belirtilmesi gerekir.
Güvence Verilmesi (Kefaletle Tahliye) Nedir? (CMK md.113)
Uygulamada kefaletle tahliye olarak adlandırılan belli bir güvence verilmesi de bir adli kontrol çeşididir. Şüpheli veya sanık belli güvenceler göstermek şartıyla adli kontrol altına alınabilir.
Bunları bilerek imzalamış olmalıdır kefil. Evet tabi ki hapis kararı kesinleşince disiplin haczi icra edilecek, ancak söylediğiniz gibi parayı ödemekle borç ilişkisi de sona ereceğinden disiplin hapsi de sona erer. Ayrıca Borç ödenmediği sürece Alacaklının, borçlu aleyhine haciz yapma hakkı elbette devam eder.
Bu hükümlere göre de kefaletin yazılı şekilde olması ve kefalet taahhüdünün altında kefilin imzasının bulunması yeterlidir. İcra müdürü usulüne uygun icra kefaleti verildiğini ve asıl borçlu hakkında takibin kesinleştiği görür ise alacaklının talebi üzerine icra kefiline icra emri gönderir.
Kefile karşı icra takibi yapılmasını için öncelikle kefaletin müteselsil kefalet olması gerekir. Eğer Adi kefalet varsa önce asıl borçluya gidilmesi gerekir. Özellikle banka kredi borçlarında asıl borçlularla birlikte kefile de takip başlatıldığı görülmektedir. Bu haksız bir icra takibidir.
Hukuk Fak. Dergisi, 71 (3) 2022: 1099-1123 Mirasçıların Tereke Borçlarından… Türk Medeni Kanunu'na (TMK) göre, mirasbırakanın kefalet borcu mirasçılara intikal eden borçlardandır.
Krediyi alan kişi krediyi ödemezse kefil olan kişi tüm kefalet sorumluluklarını sorunsuz bir şekilde yerine getirdiği takdirde hiçbir sıkıntı yaşamaz. Ancak kefalet sorumluluklarının yerine getirilmemesi, kefilin de sicilini ve kredi notunu olumsuz etkiler. Kredinin tamamı ödenene kadar kefillik durumu devam eder.
Görüldüğü üzere hüküm ile yazılı şekil şartının yanında, birtakım hususların da ayrıca kefilin el yazısı ile yazılması zorunlu tutulmuştur. Bu hususlar; kefalet tarihi, kefilin sorumlu olduğu azami miktar ile müteselsil kefil olunması halinde bu veya bunun yerine geçen herhangi bir ibaredir.
Herhangi birinin çekeceği krediye kefil olmak da kredi notunun düşmesine neden olabilir. Kefil olduğunuz kişi düzensiz ödemeler yapar ya da borcunu hiç ödemezse bu durum doğrudan sizin kredi notunuzu düşürecektir.
Kefil olunan kredinin ödemelerinin gecikmeli yapılması ve eksik ödenmesi gibi unsurlar kefile de eksi puan olarak yansıyabilir. Ancak ödemelerde herhangi bir aksama olmaması durumunda konut kredisine kefil olan kişi kredi çekebilir.
Türk hukuk öğretisinde de, kefilin borcunun, fer'i (bağımlı) bir borç olduğu benimsenmiş; asıl borcun varlığına ve geçerliliğine bağlı olduğu vurgulanmıştır. Kefalet borcu, temin ettiği asıl borcun feri olup, asıl borç herhangi bir sebeple düşerse, kefil de borçtan kurtulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri