Kimyasal adı sodyum bikarbonat olan karbonat, sodyum tuzlarından biridir. Yemek sodası olarak da anılır. Pasta, kurabiye, ekmek vb. hamur işlerinin yapımında yaygın olarak kullanılır. Karbonatla yapılan kekler daha yoğun kıvamlı, poğaçalar daha tok, kurabiyeler ise daha dayanıklı olurlar.
Asidik bir madde ile tepkimeye giden karbonat karbondioksit açığa çıkarır. Mayada olduğu gibi hamurun içinde karbondioksit odacıkları oluşturarak hamurun kabarmasını sağlar. Hamurun eşit şekilde kabarması için karbonatın ve asitin hamurun içine eşit şekilde dağılması gerekir.
Kabartma tozu yerine karbonat olur mu diyenlere yanıtımız evet olacak. Ama nasıl kullanılır? Kabartma tozu yerine karbonat kullanılır mı diye merak ettiğinizde öncelikle karbonatın tadının hafiften tuzlu olduğunu unutmayınız. 1 çay kaşığı kabartma tozuna 3 kaşığı karbonat denk gelmektedir.
Karbonat bu malzemelerle tepkimeye girerek karbondioksit açığa çıkarır ve hamurunuzun kabarmasını sağlar. Evde kabartma tozu olmadığı durumlarda karbonat kullanmak isterseniz, tarifte yazan kabartma tozu oranı kadar kullanmamaya özen gösterir.
1. Kural: Karbonatın olduğu tarifte mutlaka bir de asit olmalıdır. Aksi durumda karbonat tepkimeye girmez ve kekinizi kabartmadığı gibi bir de acımsı bir tat verir. Genellikle kek ve kurabiyelerimizi kabartmak için kullandığımız karbonatın kimyasal adı sodyum bikarbonattır.
İlgili 19 soru bulundu
Karbonat, un gibi katı malzemeler elenerek harca eklenirse daha leziz bir kek elde edebilirsiniz.
Karbonat, doğada bulunan tuzlu bir yapısı olan sodyum bikarbonat adı ile anılan kimyasaldır. Kabartma tozu da karbonat ile asidin aynı anda yer aldığı karışımdır.
Kek yapmak için mutfağa girdiniz. Tüm malzemeler hazır fakat keke pofuduk dokusunu veren kabartma tozu eksik. Tam da bu noktada karbonat kullanmaya karar verebilirsiniz. Çünkü karbonatın da keki kabartma özelliği bulunuyor.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Evde kabartma tozunuz, sütünüz yoksa, yumuşacık kabarmış, lezzeti çok hafif bir kek tarifi arayışı içerisindeyseniz bu tarif tam size göre. Keklerini kabartmakta zorluk çekenlerin de bu tarifimizi deneyip, çok seveceklerine eminiz. Karşınızda: Kabartma tozsuz kek tarifi!
1 çay kaşığı kabartma tozu yerine, 2 buçuk çay kaşığı karbonat kullanabilirsiniz. Hazır olarak alınan ayran, içinde fermente bakteriler barındırır. Unlu karışımlarda yarım su bardağı ayranın içine 1 çay kaşığı karbonat ekleyin ve karıştırın. Bu karışım, tarifinizde 1 paket kabartma tozu etkisi yaratacaktır.
Bir paket kabartma tozu yerine 2 çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ekleyerek şahane bir kabartma tozu hazırlayabilirsiniz. Kabartma tozu yoksa; yarım bardak ayran da işinize yarayacaktır. Bir çay kaşığı karbonat ile yarım su bardağı ayranı karıştırarak hamur işlerinizin puf puf kabarmasını sağlayabilirsiniz.
Karbonat ve soda aynı şey mi? Doğrulanmış Cevap. Cevap: Eğer ev sodasından kastın yemeklerde kullanılan soda ise, evet karbonat ile yemek sodası aynı şeydir. Açıklama: Merhabalar, Kabartma tozu olarak da bilinen karbonat, (CO3)-2 formülü ile gösterilir.
Özellikle akşam yemeklerinden sonra yarım bardak karbonatlı su içmek, midenin rahatlamasını sağlar. Karbonatın içindeki mineraller midedeki asit seviyesini dengeler ve gaz oluşumunu önler. Not: Yemeklerden hemen sonra değil, en erken 1 saat sonra karbonatlı su içilmesi tavsiye edilir.
Cilt ve vücut için genelde karbonat tüketimi son derece güvenlidir ve herhangi bir toksik etkisine rastlanmamıştır. Ancak karbonatın besin olarak tüketimi konusunda dikkatli olunmalıdır. Çok fazla karbonat tüketimi vücudun asit-baz dengesini bozarak bulantı, kusma ve karın ağrısına neden olabilir.
Mutfakta pek çok işlevi bulunan karbonat tabii ki tencere ve tavaların temizliğinde de kullanılıyor. Yağlı kalan tencere ve tavalar için bulaşık deterjanınıza biraz karbonat ekleyin. Bu işlem yapışmış kirlerin daha çabuk çıkmasını sağlayacaktır.
Süt ile yapılan keklerde kabartma tozu çok etkilidir ve ben genelde 2 tane kullanmayı tercih ediyorum.
Yoğurt aslında birçoğumuzun da hakim olduğu üzere kek daha tok ve nemli bir kıvam verir. İçi hafif ıslak, daha yoğun kıvamlı keklerin harcında mutlaka yoğurt kullanılır. Yoğurt, kekin içindeki yağ ile buluştuğunda keke o ıslak dokusunu kazandırır. Daha az yağlı bir tat hissedilmesini de sağlar.
Keki yumuşak veya kuru yapan malzemeler elbette süt ve yağ gibi ıslak malzemelerdir. Yumuşak kek yapmanın püf noktaları doğru miktarda yağ kullanmak ve pişirme süresini doğru bir şekilde ayarlamaktır. Yağı az gelen bir kek normalden daha kuru ve sert olur.
Yoğurdu bir çukur tabağa alıp üzerine karbonat ekleyip, limon suyunu damlatarak karıştıralım. baloncuklar oluşunca kek harcımıza ekleyip tekrar çırpalım. Üzerine un ve vanilya ekleyip çırpalım.
Keki yumuşak veya kuru yapan, tarifte kullanılan sıvı malzemelerdir. Kekin yumuşacık olması için tarifte verilen yağ oranına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca pişirme süresi de uygun olacak şekilde ayarlanmalıdır. Kekin yağı az gelirse, olması gerekenden daha kuru ve sert olacaktır.
Mide asiditesinin düzenlenmesini sağlayarak mide yanması, hazımsızık, ülser ağrısı gibi problemlerin tedavisinde kullanılır. Yarım çay kaşığı karbonatı yarım bardak suya ekleyerek her 2 saatte 1 tüketebilirsiniz. Böbrek sağlığına iyi gelir. Üriner sistem hastalılarının tedavisinde kullanılır.
Karbonatlı Kurabiye Tarifinin Püf Noktası
Karbonatı, limon ile önceden açarak karışıma eklerseniz, kurabiye piştikten sonra hem tadını hem de kokusunu almazsınız. Ayrıca, bu işlem ile kurabiyelerinizin oldukça yumuşak olmasını da sağlayabilirsiniz.
İngiliz karbonatı yemeklerde kullanım için uygun değildir. Bunun yerine gıdaya uygun karbonatlar veya kabartma tozları kullanabilirsiniz.
Kimyasal bir tepkime sonucu üretilen karbonat, doğada beyaz renkte, şeffaf ve taş halde bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri