Kefil alacaklıyı tatmin ettikten sonra asıl borçluya aralarındaki vekalet sözleşmesine dayanarak rücu haklarını ileri sürebilir. Vekil, alacaklıya yaptığı bütün ödemeleri masraf olarak müvekkilden talep edebilir. Faiz de ödenmişse faiz de masraf olarak istenebilir. Dava masrafları da istenebilir.
Kefaletin fer'iliği nedeniyle, bir anlaşmazlık halinde alacaklı sadece kefaletin varlı- ğını değil, asıl borcun varlığını da ispat etmesi gerekir. Kefilin borcunun ikinci derecede borç olması özelliği kendisini özellikle adi kefalette gösterir. Adi kefalette istisnalar hariç asıl borçluya gitmeden kefile gidilemez.
Alacaklıya ifada bulunan kefil, esasen kendi borcunu kapatmaktadır. Bunun sonucunda da kefil alacaklının tahtına yerleşmektedir. Asıl borcun yükünü üstlenmeyecek olan kefil, alacaklıya ifada bulunmak ile rücu hakkını elde eder.
Kefil eğer borcu ödemek zorunda kalırsa bu kez rücu hakkı doğacaktır. Kefilin borçtan sorumluluğu ve sınırları için detaylı bilgi KEFİLİN SORUMLULUĞU konulu yazımızda paylaşılmıştır. Türk Borçlar Kanunu'nun 596. maddesine göre kefil; Alacaklıya ifada bulunduğu ölçüde, onun haklarına halef olur.
İlgili 40 soru bulundu
Netice olarak, TBK 598 hükmü kefalet sözleşmesindeki gerçek kişiyi koruyan yeni düzenlemeler içermektedir. Özellikle yasal üst sınır süresi ve bu sürenin hukuki niteliği bakımından dikkat çekicidir. Gerçek kişi kefil, kefalet sözleşmesinin akdedildiği tarihten itibaren on yıl süreyle sorumludur.
Bunları bilerek imzalamış olmalıdır kefil. Evet tabi ki hapis kararı kesinleşince disiplin haczi icra edilecek, ancak söylediğiniz gibi parayı ödemekle borç ilişkisi de sona ereceğinden disiplin hapsi de sona erer. Ayrıca Borç ödenmediği sürece Alacaklının, borçlu aleyhine haciz yapma hakkı elbette devam eder.
Hasarın sebebi olan taraftan talep edilen sigorta ücretinin sigorta şirketinin sahip olduğu haklar üzerinden kazanılması durumunda rücu hakkı söz konusu olur. Böyle bir durumla karşılaşıldığı zaman çoğunlukla sigortadan yararlanan kişinin lehine bir sonuç ortaya çıkar.
Kefilin kefaletten dönme durumu ise; sözleşme imzaladıktan sonra kişi önceki mali durumunu kaybetmişse, kefaletin bir iyi niyet tavrında olmadığı anlaşılmışsa, kefil alacaklı olana bir bildiri yazarsa ve borç doğmadığı süre içinde de yer alırsa her durumda kefalet sözleşmesinden dönebilmektedir.
On yıllık sürenin dolmasıyla birlikte gerçek kişi kefilin sorumluluğu kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Ancak süre dolmadan kefile karşı takip başlatılmış yahut dava açılmışsa sorumluluk süresinin dolması söz konusu takip veya davayı olumsuz etkilemeyecektir.
Bir kefil, bu hakkı, diğer kefillerin kendi paylarını ödemiş veya ayni güvence sağlamış olmaları durumunda da kullanabilir. Aksine anlaşmalar saklı kalmak kaydıyla, borcu ödeyen kefil, kendi paylarını daha önce ödememiş olmaları ölçüsünde, diğer kefillere karşı rücu hakkına sahiptir.
Bu düzenleme ile gerçek kişi kefiller için kefalet sözleşmesinin imza tarihinden 10 yılın sonuna kadarki süreçte kefildir. 10 yılın sonunda kefillik ortadan kalkmaktadır.
Kefilin Borcunun Fer'i Nitelik Taşıması
TBK m 131/1: “Asıl borç ifa ya da diğer bir sebeple sona erdiği takdirde, rehin, kefalet, faiz ve ceza koşulu gibi buna bağlı hak ve borçlar da sona ermiş olur.” TBK m 598/1: “Hangi sebeple olursa olsun, asıl borç sona erince, kefil de borcundan kurtulur.”
Rücu davası sürecinin başlaması için hasar tespiti yapılır, ardından sigortalı kişiye sigorta poliçesinde bulunan miktarda tazminat ödeme işlemi gerçekleştirilir. Rücu hakkı ortaya çıkışının ardından sigorta şirketi ilgili mahkemeye başvuruda bulunarak dava sürecini başlatabilmektedir.
Konut sigortalarında da diğerlerinde olduğu gibi rücu hakkını kullanabilmek için sigorta şirketinin zararın ödemiş olması gerekir. Bunun ardından zaman aşımı süresi içerisinde sigorta şirketi mahkemeye başvurarak rücu etme hakkını kullanabilir.
Madde metni ise "Rücu istemi, tazminatın tamamının ödendiği ve birlikte sorumlu kişinin öğrenildiği tarihten başlayarak iki yılın ve her hâlde tazminatın tamamının ödendiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar.
Eğer kefil kefaletten vazgeçerse borçlu, yeni bir kefil bulmak durumunda kalır. Kefil olan kişi, borç bakiyesine farklı kefillerin olduğuna güvenerek kefil olmuşsa, diğer kefilin kefilliğini bankanın kabul etmemesi veya kefilin kefillikten vazgeçmesi üzerine kişi de buna dayanarak kefillikten vazgeçebilir.
Türk Borçlar Kanunu'nda kefalet çeşitleri m.585-588 arasında düzenlenmiştir. Buna göre asıl olarak üç kefalet türü mevcuttur. Bunlar: adi kefalet, müteselsil kefalet ve toplu kefalettir.
Buna göre kefil, asıl borç ile borçlunun kusur ve temerrüdünün yasal sonuçlarından, dava ve takip masraflarından, rehinlerin tesliminin ve rehin haklarının devrinin sebep olduğu masraflar ile akdi faizden sorumludur.
Söz konusu durumlarda sigorta şirketleri tarafından tazminat davası açılması ihtimali bulunmamaktadır. Rücu oranı 100 ne demek? sorusuna ise verilecek yanıt sigorta şirketinin kazada %100 kusurlu olan sürücüden tazminatı talep etmesi durumudur denilebilmektedir.
Rücu, kişinin yükümlülüklerinden caymasını ifade eder. Tüzel ya da özel kişiler için geçerli olan bu kavram sigorta şirketlerini de kapsar. Sigorta şirketinin sözleşme ile belirlenen görevlerinden vazgeçebilmesi için rücu talebinde bulunması gerekir.
Kefil olan kimse asıl borç sahibinin borcunu ödemezse hapse girebilir. Bu durum hukuki sürecin başlatılması ile ortaya çıkar. Kefil olan kimsenin borç yükümlülüğü asıl borç sahibinin borcunun vadesinin gelmesi ve borcun ödenmemesi ile ortaya çıkar. Kefil olan kimsenin borcu sahiplenmemesi gibi durum söz konusu olamaz.
Terekeyi kabul edenler murisin borçlarına ve haklarına halef olurlar. Kefaletten kaynaklanan borçta genel olarak mirasçılara intikal eder. ölüm kefaletten doğan borcu sona erdirmez. Borcun miktarının bir önemi bulunmamaktadır.
Zira, alacaklı alacağından ötürü dilerse direkt olarak borçluya haciz yapabileceği gibi, borçlu dururken kefile haciz de yapabilir. Bu tür bir durumla karşılaşmamak adına, kefalet sözleşmesi imzalanırken kefaletin süresi, miktarı ve kefaletin türü sözleşmede detaylı olarak belirtilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri