Kefile karşı icra takibi başlatıldıktan sonra ve ( iflasın açılışına ya da haciz yapılmışsa elde edilen tutarın bölüştürülmesine kadar) bunun her safhasında itiraz yapılabilir. Kefilin kendisine yöneltilmiş bir icra takibi bulunmuyorsa, borçlu adına takibin durdurulmasını isteme hakkı bulunmamaktadır.
Yerleşim yeri yabancı bir ülkede olan borçlunun borcunu ödemesi, döviz işlemleri veya havale ile ilgili yasaklar gibi sebeplerle, o yabancı ülkenin yasal düzenlemeleri gereği imkansız hale gelmiş veya sınırlandırılmışsa, yerleşim yeri Türkiye'de olan kefil takibe bu sebeple itiraz edebilir.”
Kefilin kefaletten dönme durumu ise; sözleşme imzaladıktan sonra kişi önceki mali durumunu kaybetmişse, kefaletin bir iyi niyet tavrında olmadığı anlaşılmışsa, kefil alacaklı olana bir bildiri yazarsa ve borç doğmadığı süre içinde de yer alırsa her durumda kefalet sözleşmesinden dönebilmektedir.
Borçlunun borçlandığı işlemde kefil de bulunuyorsa kefil de aynı borçlu gibi borçtan sorumludur. Borçlunun borcunu ödememesi durumunda alacaklı kurum ya da kişiler borcu kefilden tahsil edebilir. Kefil de borçlu hükmünde olur. Kefilin mal varlığına haciz konulabilir ve banka puanı düşebilir.
Kefile karşı icra takibi yapılmasını için öncelikle kefaletin müteselsil kefalet olması gerekir. Eğer Adi kefalet varsa önce asıl borçluya gidilmesi gerekir. Özellikle banka kredi borçlarında asıl borçlularla birlikte kefile de takip başlatıldığı görülmektedir. Bu haksız bir icra takibidir.
İlgili 19 soru bulundu
Kefile karşı icra takibi başlatıldıktan sonra ve ( iflasın açılışına ya da haciz yapılmışsa elde edilen tutarın bölüştürülmesine kadar) bunun her safhasında itiraz yapılabilir. Kefilin kendisine yöneltilmiş bir icra takibi bulunmuyorsa, borçlu adına takibin durdurulmasını isteme hakkı bulunmamaktadır.
Kefil, para borçlarında asıl borç tutarı ile birlikte işlemiş yasal temerrüt faizinden borçlunun kusuru olsun olmasın azami miktarı aşmamak kaydıyla sorumludur.
Fiilen işlem tamamlanmadan kişi vazgeçebilme hakkına sahiptir. Kredi sözleşmesinde kefalet tarihi ve kefalet bitiş süresi bulunmuyorsa, ilgili sözleşme yasal açıdan geçerli olamayacağı için kefillik sonlandırabilir. Borçlu mevcut borcunu kapatır ya da zamanaşımı ile 10 yıllık süre tamamlanırsa, kefalet ortadan kalkar.
Türk Borçlar Kanunu'nun madde 598/3 düzenlemesi “Bir gerçek kişi tarafından verilmiş olan her türlü kefalet, buna ilişkin sözleşmenin kurulmasından başlayarak on yılın geçmesiyle kendiliğinden ortadan kalkar.” şeklindedir.
Kefil olan kişi tüm kefillik sorumluluklarını problemsiz bir şekilde yerine getirmişse ve bankaya herhangi bir sorun çıkartmamışsa kendisi de daha sonra kredi çekmek istediğinde herhangi bir problem yaşamaz. Kefil olması kredi çekmesinin önünde herhangi bir engel oluşturmaz.
KEFALET SÜRESİNDE 10 YIL SINIRI
Bir kişi tarafından verilen her türlü kefalet, 10 yıl geçmesiyle kendiliğinden ortadan kalkacak. Kefalet, 10 yıldan fazla bir süre için verilmiş olsa bile, uzatılmış veya yeni bir kefalet verilmiş olmadıkça kefil, ancak 10 yıllık süre doluncaya kadar takip edilebilecek.
Bunları bilerek imzalamış olmalıdır kefil. Evet tabi ki hapis kararı kesinleşince disiplin haczi icra edilecek, ancak söylediğiniz gibi parayı ödemekle borç ilişkisi de sona ereceğinden disiplin hapsi de sona erer. Ayrıca Borç ödenmediği sürece Alacaklının, borçlu aleyhine haciz yapma hakkı elbette devam eder.
TBK'nun 598. maddesinin 3. fıkrasında “Bir gerçek kişi tarafından verilmiş olan her türlü kefalet, buna ilişkin sözleşmenin kurulmasından başlayarak on yılın geçmesiyle kendiliğinden ortadan kalkar.” şeklinde düzenlenmiştir.
Borca itiraz, ayrıca ve açıkça belirtilmek zorunda değildir; sadece “itiraz ediyorum” denmesi dahi yeterlidir. Borçlu, itirazında sebep bildirmek zorunda değildir. Ancak, borçlu bildirmiş olduğu itiraz sebepleri ile bağlı olup, kural olarak bunları daha sonra değiştirip, genişletemez (m. 63).
1) Kefaletname 2 (iki) kefil tarafından imzalanacaktır, 2) Kefillerin yurt içinde çalışıyor olması gerekmektedir, 3) Mevsimlik veya geçici işçi kefil kabul edilmez, 4) Eşlerin ikisi de aynı kişiye kefil olamaz, 5) Eşler birbirine kefil olamaz, 6) Emekli kefil kabul edilmez.
Borçlunun süresi içerisinde bulunduğu itiraz ödeme emrine karşı koyar ve icra takibini durdurur. Ödeme emrinin ulaşmasından itibaren 7 günlük süre başlar. Bu süre kesindir ve 7 günlük süre geçtikten sonra artık borca itiraz edilemez. Borçlu borcu olmadığı iddiasında ise bunu ancak ayrıca bir dava ile ileri sürebilir.
Alacaklı ve borçlu sıfatının birleşmesi borcu sona erdiren bir sebep olduğundan alacaklı ve borçlu sıfatı birleştiğinde kefilin borcu da sona erer. Yenileme, yani yeni bir borcun eski borcun yerine geçmesi borcu sona erdirdiği gibi kefilin borcunu da sona erdirir.
Kefil, öncelikle kefil olunan borcu aslından sorumludur. 9 Kefalet sözleşmesinin söz konusu olabilmesi için geçerli bir asıl borcun varlığı zorunludur. Bu sebeple kefalet, asıl borcu güvence altına alan fer'i ni- telikte bir borçtur.
Bir kredi başvurusu sırasında veya alım satım işlemlerinde tanıdık birine kefil olmak, kişinin kendi adına kredi çekmesi ile aynı duruma denk gelmektedir. Borca kefil olan kişi, borcun geri ödenip ödenmemesinden en az krediyi çeken kadar sorumlu tutulmaktadır.
Kefalet sözleşmelerinde zamanaşımı ise Türk Borçlar Kanunu hükümlerine tâbidir. Bu kanunun 146. maddesine göre, genel zamanaşımı olan on yıllık zaman- aşımı vardır.
Kefalet, ayrı bir sözleşme olarak Kanun'un genel hükümlerine göre de sona erebilir. Kefaletin kendisinden kaynaklanan sona erme sebepleri ise TBK m. 598 ilâ TBK m. 602 arasında düzenlemiştir.
Kefaletleri kabul edilmeyen kişiler: 1- Emekli, çiftçi, Bağ-Kur' a kayıtlı olmayan meslek sahipleri, Bağ-Kur'a kayıtlı ev hanımları, 2- Yedek subay, öğrenci, er ve erbaşlar, 3- Yasa hükümlerine göre kefil olamayacak diğer şahıslar, 4- lgilin eşi, 5- Karı kocanın ikisi aynı anda, 6- Her türlü tüzel kişilikler.
Burada kısa ve küçük tavsiyelerde bulunmakta yarar vardır: Öncelikle Kefil, borcu üstlenirken yalnızca kira borcunu üstlenmelidir. Kanunda aksi öngörülmediğinden kira sözleşmelerine genellikle kira borcunun yanında sözleşmeden kaynaklanan hasar ve zarar ile aidat borçları da dahil edilmektedir.
“Türk Ticaret Kanunu madde 7'ye sonradan eklenen ek cümleye göre, kefilin gecikme faizinden sorumlu olabilmesi için ihtar edilmesi gerekir. İhtar edildikten sonra gecikme faizinden sorumlu olmaya başlar. İhtar tebliğ edilmediği için kefil gecikme, diğer adıyla temerrüt faizinden sorumlu tutulamaz.
Eğer kredi notunuz veya geliriniz düşük durumdaysa bankanız kredi vermek için sizden kefil olacak birini isteyebilir. Kefil olacakların asıl dikkat etmesi gereken nokta, kredi sahibinin borcunu ödememesi hâlinde ödemelerin kefil olan kişi tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri