Borçlu mevcut borcunu kapatır ya da zamanaşımı ile 10 yıllık süre tamamlanırsa, kefalet ortadan kalkar. Süreli kefillikte yasal sürenin dolması kefilin ilgili borç ile arasındaki ilişkiyi sonlandırır. Eş izni olmadan kişi krediye kefil olamaz. Eş rızası olmayan kefalet sözleşmeleri geçersiz kılınabilir.
Kefilin kefaletten dönme durumu ise; sözleşme imzaladıktan sonra kişi önceki mali durumunu kaybetmişse, kefaletin bir iyi niyet tavrında olmadığı anlaşılmışsa, kefil alacaklı olana bir bildiri yazarsa ve borç doğmadığı süre içinde de yer alırsa her durumda kefalet sözleşmesinden dönebilmektedir.
Eğer kefil kefaletten vazgeçerse borçlu, yeni bir kefil bulmak durumunda kalır. Kefil olan kişi, borç bakiyesine farklı kefillerin olduğuna güvenerek kefil olmuşsa, diğer kefilin kefilliğini bankanın kabul etmemesi veya kefilin kefillikten vazgeçmesi üzerine kişi de buna dayanarak kefillikten vazgeçebilir.
Borçlunun iflası sebebiyle asıl borç daha önce muaccel olsa bile, kefile karşı, vadeden önce takibat yapılamayacak. Hangi sebeple olursa olsun, asıl borç sona erince, kefil borcundan kurtulacak. Bir kişi tarafından verilen her türlü kefalet, 10 yıl geçmesiyle kendiliğinden ortadan kalkacak.
Madde hükmüne göre, bir gerçek kişi tarafından verilmiş her türlü kefalet, sözleşmenin kurulmasından başlayarak on yılın geçmesi ile kendiliğinden ortadan kalkmaktadır (Bkz.
İlgili 28 soru bulundu
Türk Borçlar Kanunu'nun madde 598/3 düzenlemesi “Bir gerçek kişi tarafından verilmiş olan her türlü kefalet, buna ilişkin sözleşmenin kurulmasından başlayarak on yılın geçmesiyle kendiliğinden ortadan kalkar.” şeklindedir.
Krediyi alan kişi krediyi ödemezse kefil olan kişi tüm kefalet sorumluluklarını sorunsuz bir şekilde yerine getirdiği takdirde hiçbir sıkıntı yaşamaz. Ancak kefalet sorumluluklarının yerine getirilmemesi, kefilin de sicilini ve kredi notunu olumsuz etkiler. Kredinin tamamı ödenene kadar kefillik durumu devam eder.
TBK'nun 598. maddesinin 3. fıkrasında “Bir gerçek kişi tarafından verilmiş olan her türlü kefalet, buna ilişkin sözleşmenin kurulmasından başlayarak on yılın geçmesiyle kendiliğinden ortadan kalkar.” şeklinde düzenlenmiştir.
Kefalet sözleşmelerinde zamanaşımı ise Türk Borçlar Kanunu hükümlerine tâbidir. Bu kanunun 146. maddesine göre, genel zamanaşımı olan on yıllık zaman- aşımı vardır.
Kefil, para borçlarında asıl borç tutarı ile birlikte işlemiş yasal temerrüt faizinden borçlunun kusuru olsun olmasın azami miktarı aşmamak kaydıyla sorumludur.
Kredi Borcu Ödenmezse Kefil için İşlemler Ne Zaman Başlatılır? Ödenmeyen kredi borçlarındaki takip süreci, kefiller için de aynen geçerlidir. Zira kefil, kredi borcundan yasal olarak sorumludur. İki taksidin ödenmemesini takiben geçen ek sürenin, yani toplamda 90 günün ardından kefil için de yasal süreç başlatılabilir.
fn=hgk-2002-19-866.htm&kw=, Erişim Tarihi: 15.12.2021. olduğu ortaya çıkmışsa, kefil alacaklıya yazılı bir bildirimde bulunarak, borç doğmadığı sürece her zaman kefalet sözleşmesinden dönebilir”. Bu hükümden hareketle kefaletten dönmenin şartlarına ulaşmak mümkündür.
Zira, alacaklı alacağından ötürü dilerse direkt olarak borçluya haciz yapabileceği gibi, borçlu dururken kefile haciz de yapabilir. Bu tür bir durumla karşılaşmamak adına, kefalet sözleşmesi imzalanırken kefaletin süresi, miktarı ve kefaletin türü sözleşmede detaylı olarak belirtilmelidir.
[3] ii. Borca kefil olan kimsenin fiil ehliyetine, ayırt etme gücüne sahip olması ve kısıtlı olmaması gerekmektedir. Kefil bu borcu kendi iradesi ile kabul etmelidir. Çünkü kefile dair olası bir irade sakatlığı halinde kefil, bu durumu öğrendiği andan itibaren bir yıl içinde sözleşmeyi iptal edebilir (TBK 39).
Kefil olan kimse borcunu ödemezse alacaklı taraf önce haciz yöntemine başvurur. Haciz ile kefilden borcun temin edilememesi halinde hukuki süreç devam eder ve hapis istemine kadar dava uzayabilir. Bu noktada kefil borcunu ödemezse hapse girmesi görülebilen bir durum olarak karşımıza çıkar.
Kefilin asıl borçtan sorumluluğu borcun vadesinin gelmesiyle başlar. Borcun muaccel hale gelmesi için ihbar çekilmesi gerekli olan hallerde kefile de ihbar çekilmesi gerekir. Kefil için de borcun muaccel hale gelmesi yapılacak ihbarla gerçekleşir. Bu ihtar ile borçlu dururken kefile haciz yapılabilir.
Kefil, borcu ve faizi tamamen veya kısmen ödediği takdirde, bunu asıl borçluya bildirmelidir. Alacaklıyı tatmin eden kefil kusurlu olarak, bunu asıl borçluya bildirmez ve asıl borçlu iyi niyetle tamamen veya kısmen ifada bulunursa kefil rücu hakkını kaybeder.
Peki, birine kefil olmak kredi çekmeye engel midir? Alacaklı kişi kefil olandan çekilen krediyi veya borcu vadesinde alıyorsa ve kredi sisteminde bir problem olmadığı gözüküyorsa, kefil olan bir kişi kredi çekebilmektedir.
Kefaletleri kabul edilmeyen kişiler: 1- Emekli, çiftçi, Bağ-Kur' a kayıtlı olmayan meslek sahipleri, Bağ-Kur'a kayıtlı ev hanımları, 2- Yedek subay, öğrenci, er ve erbaşlar, 3- Yasa hükümlerine göre kefil olamayacak diğer şahıslar, 4- lgilin eşi, 5- Karı kocanın ikisi aynı anda, 6- Her türlü tüzel kişilikler.
Kefil, öncelikle kefil olunan borcu aslından sorumludur. 9 Kefalet sözleşmesinin söz konusu olabilmesi için geçerli bir asıl borcun varlığı zorunludur. Bu sebeple kefalet, asıl borcu güvence altına alan fer'i ni- telikte bir borçtur.
Kefilin vefat etmesi durumunda 3 ay içerisinde eğer mirası reddetmek için başvuru yapılmaz ise; borç kabul edilmiş olmaktadır ve bu durumda asıl borçlunun ödeyemediği borcu da mirasçı ödemek durumunda kalmaktadır.
Kredi notu ve geliri yetersiz olan kişiler kefil olamaz, Bankalara göre değişmekle birlikte farklı ilde ikamet eden kişiler kefil olamaz, Kefil olarak gösterilen kişinin kefillik şartlarını gösteren belgeleri imzalamayan ve onay vermeyen kişiler kefil olamaz.
Kefillikte Yaş Sınırı Var mı? Kefil olmak için de kredi çekebilmek gibi en az 18 yaşında olma şartı aranır. Üst yaş sınırı ise yine bankaların prosedürleri ile alakalıdır. Kredi için kefil olan kişilerin ayrım yapma gücüne sahip olması ve akli dengesinin yerinde olması gibi detaylara da bakılır.
Türk Hukuku'nda Prof.Dr. Reisoğlu şunları savunmuştur.'İsviçre Federal Mahkemesi tarafından kefilin himaye edileceği hususunun kabulü, rehnin kefaletten evvel veya aynı zamanda verilmesi halinde tamamen doğrudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri