Toz kehribar ile sıkma kehribar arasındaki fark; toz kehribar doğal bir malzemedir, sıkma kehribar ise "fenol ve formal-dehit" kullanılarak elde edilen sentetik bir reçinedir. Toz kehribar ve sıkma kehribarda plastik malzeme bulunmaz.
Sıkma kehribar yapısı itibari ile içerisinde plastik malzemesi barındıran veya bunun yanı sıra yapay reçine bulunduran bir maddedir. İçeriğinde plastik olsa da plastikten biraz farklı bir yapıdadır. Bunun nedeni ise içerisinde fenol ve formaldehit kullanıldığı içindir.
Doğal Taşlar ailesinde yer alan Kehribar taşı renk, boyut, şekil ve benzeri unsurlara göre Kehribar taşı fiyat alternatifleri değişir.
Farklı renklere sahip olan kehribar fosilleşmiş ağaç reçinesidir. Kehribar taşı Baltık Deniz'inden çıkarılan özel taşlar arasındadır. Göz alıcı parlaklığı nedeniyle bu taş pek çok kişinin beğenisini kazanıyor. Süs eşyası ve takı yapımında kullanılan kehribar çok özel bir maddedir.
En iyi damla kehribar, tek parça kayadan elde edilen ve tercihen başta Litvanya olmak üzere Baltık bölgesinden çıkarılan kehribardır. Bunun nedeni ise bu bölgenin tarihinin kehribar çıkarılan diğer bölgelere göre daha eski olmasıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Kehribar saf bir kroma rengidir ve renk çarkında turuncu ile altın rengi arasında yer alır. Renk ismini kehribardan almıştır, Kehribarın rengi; sarı kahverengi kırmızı ve turuncunun karışımı gibidir.
Taşı tuzlu suyun içerisine koyduğunuzda gerçek kehribarlar suyun üzerinde kalırken sentetik olanlar batar. Uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem ise sürtünme testidir. Bu test için öncelikle kehribarı bir beze sarmanız ve yaklaşık 20-60 saniye boyunca ovmanız gerekir.
Bu nedenle çeşitli fıkıh kitaplarında yer alan bilgiler göre bu değerli taşın faydalarından insanların yararlanmasında hiçbir sakınca görülmemiştir. Öyle ki şifayı veren Allah olduğuna göre buna vesile olan ister taş olsun ister başka nesne bunda bir sakınca yoktur.
Kehribar tesbihlerin böylesine değerli olmasının en başlıca nedeni, kehribarın bir taş olmayıp yıllarca fosilleşmiş canlı kalıntılarının oluşturduğu reçine olmasından kaynaklanır.
Kehribar Kolye ve Kehribar Bilekleriniz kesinlikle gerçek, test edilmiş Baltık Kehribar taşı olmasına çok dikkat ediniz. Baltık kehribar taşı süksinik asit olarak en yüksek orana sahip kehribardır. Kehribar kolye ve kehribar bileklik gibi takıların mutlaka %100 gerçek baltık kehribarından yapılması gerekmektedir.
Kehribar taşı kırılgandır. Bu nedenle her kullanımdan önce ürünlerimizde çatlamış/kırılmış bir alan bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir. Çatlamış/Kırılmış bir alan bulunuyorsa kesinlikle takılmamalıdır.
Kehribar dediğimizde 2 tür kehribar vardır; 1: damla kehribar 2: sıkma kehribar.
En İyi Kehribar Rengi Hangisi? En iyi kehribar, Rusya'dan çıkarılan kehribarlardır. Rusya'nın Kaliningrad bölgesinden çıkarılan en iyi kehribarlar genellikle kahverengi ve sarı renklerindedir. Rusya'nın yanı sıra Ukrayna, Polonya ve Litvanya'dan da aynı kalitede kehribarlar çıkarılmaktadır.
Soru: Kehribar erir mi? Cevap: Doğru ısı ve ortamda kehribar erir. Soru: Tesbih yakılarak test edilir mi? Cevap: Tesbihin gerçek olup olmadığı yakılarak test edilmez.
Sıkma kehribar, özel formüllerle laboratuvar ortamında çeşitli renklerde üretilen ve içeriğinde fenol adı verilen kimyasal bulunan sentetik bir reçinedir. Bilinenin aksine sıkma kehribar doğal bir malzeme değildir. Bununla birlikte içeriğinde en ufak plastik, yani petro-kimya ürünleri bulunmamaktadır.
Kehribar, çamgiller (Pinaceae) familyasından, bir çam türü olan Pinus succinifera ağaçlarının fosilleşmiş reçinesidir.
Baltık Denizi'den çıkarılan kehribar, yüzyıllardır süs eşyası tasarımlarında kullanılır. Dünyadaki kehribar yataklarının yaklaşık %90'ı Rusya sınırları içinde yer alır. Rusya dışında Ukrayna, İsveç, İngiltere, Hollanda ve Romanya gibi ülkelerde de zengin kehribar rezervleri bulunur.
Sıkma kehribar ürünlerin taneleri daha dolgun ve damarlı bir görünüme sahip iken, ateş kehribar ürünler şeffaf ve pürüzsüz bir yapıdadır. Ateş kehribarı çektikçe kızaran tesbih olarak bilinir. Sıkma kehribar ise çektikçe daha tok bir renk alır.
Türkiye'de ise az da olsa Bayburt, Erzurum, Erzincan gibi bölgelerde kehribar bulunuyor. Hatta yıllarca Bayburt'ta yerel halk buldukları kehribarı kömür ve çıra diyerek yakmışlardır. Kehribarlar deniz kıyılarında, akarsularda, bataklık ve alüvyonlar arasında toplanmışlardır. Özel sondajlarla parça parça çıkarılırlar.
Kolye ve bilekliklerin kullanımında en önemli dikkat edilmesi gereken konulardan biri sabun ve benzeri kimyasalların kehribar taşına zarar vereceğinden banyoda çıkarılması gerekmesidir.
Damla kehribar tesbih özellikleri arasında renk değiştirmesi de bulunmaktadır. Damla kehribar taneleri çekildikçe ve kullanım süresi uzadıkça, açık sarı renkten farklı tonlara evrildiği görülmektedir.
Muhammed Mustafa (sav) bir hadis-i şerifinde İmam Ali'ye (as) hitaben şöyle buyurdular: "Parmağına kızıl akik tak!
Kehribarı diğer taşlardan ayırabilmek için en etkili yöntem tuzlu su ile test yöntemidir. Bu yöntemde bir çay bardağına atacağınız 6-7 çay kaşığı tuzu karıştırmanız ve tamamen eridikten sonra kehribar taşını suyun içine atmanız yeterli olacaktır. Kehribar gerçekse taneler su yüzünde yüzecek, sahte ise dibe batacaktır.
Çünkü doğru tuz ve su oranı ayarlandığı zaman kehribar da sahtesi de tuzlu suda batmaz. Tuz oranı az ise ikisi de batar.
Orjinal kehribar tesbihler hafif ancak odunsu bir kokusu vardır. Bu koku çam reçinesi kokusudur. Bunun nedeni çam ağacı reçinesi fosilinden oluşmasıdır. Ancak orjinal kehribar tesbihlerde çok yoğun bir koku beklemeyin genellikle taneleri veya imamesi ovuşturulduğunda bu hafif kokuyu alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri