Kekemelik; kelimeler, sesler ya da hecelerin tekrarlanması, konuşma sırasında duraklama veya dengesiz konuşma hızı ile karakterize bir konuşma bozukluğudur. En sık olarak 2 ila 6 yaş arasında meydana gelen kekemelik tüm çocukların yaklaşık %5 ila 10'unu etkiler.
Kekemeliğin sebepleri henüz tam olarak saptanabilmiş değildir fakat kekemeliğin muhtemel nedenleri arasında dil gelişiminin tamamlanmamış olması, konuşma kaslarında koordinasyon bozuklukları ve nefes problemleri yer alır. Bunların yanı sıra kekemeliğin psikolojik nedenlerden kaynaklandığına da ihtimal verilmektedir.
Kekemeliği iyileşmesi için en pratik ve çözüm odaklı tedavi yöntemi konuşma terapisidir. Bununla birlikte kekemelik egzersizleri, yavaş konuşmaya çalışmak ve nefes teknikleri de kekemeliği geçirebilir.
Tıp dilinde “disfemi” olarak bilinen kekemelik, konuşma akışının, sözcüklerin, seslerin ve hecelerin tekrarı ile istemsiz duraklamalar sebebiyle kesildiği yaygın bir konuşma bozukluğudur.
Kekemelik, konuşma akışında bir kesinti şeklidir. Çoğu durumda, kekeleme 5 yaşına kadar kendi kendine yok olur fakat bazı durumlarda daha uzun sürer.
İlgili 24 soru bulundu
Buna “ Pirimer ve fizyolojik kekemelik “ denir. Geçicidir. Tedavi gerektirmez. Çocuğun konuşması zorla düzeltilmeye çalışılırsa “Sekonder ve Patalojik kekemeliğe “ dönüşür ve kalıcıdır.
Kekemelik sorunu bulunan çocukların hepsi tedaviye ihtiyaç duymaz, çünkü gelişimsel kekemelik genellikle zamanla kendi kendine ortadan kalkar.
Kekemeliğe gelişimsel bir sorun diyebiliriz, çünkü kekemelik belirtileri büyük oranda dil ve konuşma gelişiminin başladığı yıllarda görülür. Bu % 4'lük dilime giren çocukların %75'i yani 3'ü bu sorunu kendiliğinden aştığı görülür. Her 100 çocuktan 1'inde bu sorun kalıcı olur.
Sesli kitap okumak kekemeliğin azalmasını ve diksiyonun da iyileşmesini sağlar.
Kekemelik sorunu yaşayan ya da hiç konuşamayan çocuklar için Esmaül Hüsna zikirleri de tavsiye edilmektedir. Ta Evvelü Ya Ahir isimleri 801 defa okunup suya üflenip bu su tüketilirse Allah'ın izni ile kekemelikten eser kalmayacaktır.
Kekemelik genellikle çocuk bir süre akıcı konuştuktan sonra gözle görülen bir neden olmadan 2 ila 5 yaşları arasında gelişir fakat istisnai durumlarda daha geç başladığı da görülür. Çocukların %5inde kalıcı bir kekemelik gelişir. Bu çocukların 4'te 5'i ergenlik çağına kadar yeniden akıcılaşır.
Evde kekemelik tedavisi için çene egzersizleri, çene kaslarının güçlendirilmesine yardımcı olabilir. Bunun için çene kaslarınızı sıkıp gevşetmek, çene hareketlerini yapmak veya sakız çiğnemek gibi egzersizler yapabilirsiniz.
Çocuklarda Kekemelik Tedavi Edilmezse Bu Durum Hangi Sonuçlara Yol Açar? Kekeme olan bir çocukta konuşma bozukluğundan dolayı; özgüven eksikliği, içe kapanıklık, sosyal fobi ve depresyon gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Kekemelik Çocuğu Hangi Doktora Gidilmeli? Çocuklarında kekemelik yaşayan bireyler çocuklarını öncelikle çocuk doktoruna götürmelidir. Uzman doktor gerekli görür ise çocuk psikoloğu ya da çocuk psikiyatristine yönlendirerek çocuğun uygun bir terapi süreci başlatmasını sağlayabilir.
Dil gelişimi sırasında ortaya çıkıyor
Kekemeliğin genellikle dil gelişimi sırasında ortaya çıktığını ifade eden Prof. Dr. Ahmet Konrot, şunları söyledi: “2 ile 5 yaşlarında ağırlıklı olarak daha sık görülür ve ortaya çıkma sıklığı da bu yaş grubunda % 4 ile 5 civarındadır.
Kekemelik şikayetiyle gelen kişilerde öfke duygusunu ifade edememeye rastlıyoruz. Çocuk ve ergenlikte korku, öfke, suçluluk duyguları olan kişilerde daha sıklıkla görülebilir. Çocukluk dönemi fiziksel, duygusal, cinsel istismara maruz kalmak kekemeliğin sebepleri arasında görülebiliyor.
Bunlar arasında; beyin tümörü, kafa travması, alzheimer, demans, alkol bağımlılığı, inme, sıkı veya gevşek takılan takma dişler, ses tellerinde polip, ses kanseri, sesin hatalı kullanımı, kafeinli içecekler ve antidepresan ilaçlar yer almaktadır.
Bazı çocuklarda bu geçici bir durumken, bazı çocuklarda ise kalıcı kekemeliğin belirtisi olabilir. Okul öncesi çocuklarda kekemelik başladığında aileler genellikle kendiliğinden geçmesini bekler. Çocukların konuşma esnasında yumuşak takılmalar sergilemesi, dil gelişiminin ilk evrelerinde sık karşılaşılan bir durumdur.
Haloperidol, risperidon ve olanzapin gibi dopamin antagonistleri ise kekemeliğin farmakolojik tedavisinde sıkça başvurulan ilaçlardandır (Mawson vd., 2016).
Yapılan çalışmalara göre kekemeliğin en büyük nedenlerinden biri strestir. Psikososyal stres etmenlerine maruz kalma, ayrılık anksiyetesi yaratan yaşantılar (anne ölümü , anneden ayrılma, kardeş doğumu ,okula başlama) kekemeliğin sebeplerindendir. Stresin yoğun olduğu durumlarda kekemelikte de artış görülmektedir.
Kekemelik 2 tipe ayrılmaktadır. Bunlardan birincisi gelişimsel tip yani okul öncesi dönemde olan kekemeliktir. Bu tip kekemelik yüzde 90 sponten olarak iyileşme gösterebilmektedir. Daha nadir bir grup ise ergenlik ve yetişkinlik döneminde kalıcılık gösterebiliyor ve konuşma terapistine direnç gösterebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri