Ağız-diş rahatsızlıklarında veya hijyeni açısından önemli bir etkisi bulunmaktadır. Bronşit, astım gibi rahatsızlıklara iyi gelir. İdrar söktürücü özelliğine sahiptir.
2006 yılında yapılan bir araştırmaya göre, kekiğin, öksürük dahil olmak üzere akut bronşit semptomlarının tedavisine yardımcı olduğunu kanıtlanmıştır. Avicenna Journal of Phytomedicine'de yayınlanan bir araştırmaya göre, bu madde astım gibi durumlarda hava yolu iltihabını azaltmaya yardımcı olur.
Güçlü antioksidan özellikleri bulunan bitki çaylarından kekik çayı, doğrudan nefes darlığına çözüm olmasa da anenflamatuvar ve antispazmodik özellikleri sayesinde solunum yollarını ferahlatıcı bir etki gösteriyor. Bu özelliğiyle nefes darlığı sorunu yaşamaktan vücudu koruyabiliyor.
Kekik çayı, solunum yollarını açabilir ve rahatlatıcı etkiler sağlayabilir. Soğuk algınlığı, öksürük veya boğaz ağrısı gibi semptomların hafiflemesine yardımcı olabilir.
Öksürük, bronşit gibi solunum sisteminizi etkileyen rahatsızlıkları iyileştiriyor. Kekik çayı bronşları açarak astımdan bronşite kadar birçok hastalık üzerinde iyileştirici etkisi bulunuyor. Özellikle öksürük, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarında çok ama çok etkili.
İlgili 43 soru bulundu
Akciğerleri temizleyen kekik çayı, bronş kanallarındaki iltihabı azaltıyor. Kronik astım hastalarının rahat nefes almasını sağlıyor. İltihaplanma sonucu solunum yolunun aşırı derecede hassaslaşması ve daralmasına neden olan solunum yolu hastalığı astımın, tedavisinde kekik yardımımıza koşuyor.
Kekik çayı güçlü antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini destekler ve hastalıklara karşı koruma sağlar. Sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir. Gaz giderici ve antispazmodik özellikleri bulunur. Solunum yolu enfeksiyonlarına karşı faydalıdır, bronşiti ve astımı hafifletebilir.
Kekik, akciğer temizleyici bileşikler açısından çok zengindir. Günde 2 bardak kekik çayı tüketebilirsiniz.
Kekik ve Kekik Çayı
Antispazmodik, antimikrobiyal ve balgam söktürücü olan uçucu yağlar açısından zengin olan Kekik, mukusun dışarı atılması ve nefes darlığının giderilmesindeki etkinliği nedeniyle genellikle gözden kaçan yaygın bir yemeklik bitkidir. Ayrıca kekik çayı akciğerlerin iyileşmesine de yardımcı olur.
Gece yatmadan önce tüketilecek kekik çayı, anksiyolitik etken maddesi sayesinde stres ve kaygıyı azaltarak uykusuzluğa iyi gelebilir.
Hareketsizlikten doğan balgamı atamamak nefes darlığını artırır. Buna yönelik fizik tedavi ve medikal tedavi uygulanır. Nefes darlığında solunum tedavileri planlanabilir. Nefes darlığında özellikle astım ve KOAH söz konusuysa buna yönelik inhalasyon ilaçlarıyla tedavi uygulanır.
Nefes darlığı balgam söktürücü adaçayı, zencefil, akgünlük bitkisinden hazırlanan çaylar tüketildiğinde daha çabuk atlatılabilir. Geceleri yatmadan önce yenilen soğan ve sarımsak tıkanmış ciğerlere iyi gelmesinin yanı sıra nefes darlığı problemlerinin tedavisini de destekler.
- Yüksek tansiyonu olan kişilerin kullandıkları ilaçların etkilerini azaltabilir. - Mide bulantısı veya ishal sorunlarına yol açabilir. Kusma olması durumunda, uzman doktorlarla mutlaka görüşülmelidir. Kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, emziren kadınlar, yaşlılar ve çocuklar kekik çayı içmemelidirler.
Bitki uzmanı İbrahim Saraçoğlu astımın doğal reçetesi olarak keçiboynuzunu işaret ediyor. İçerdiği vitamin ve mineraller ile oldukça faydalı bir besin olan keçiboynuzu öksürük, nefes darlığı ve soğuk algınlığı gibi şikayetleri hafifletir. Akciğer sağlığını korur.
Alerjik Astım Tedavisinde Nefes Egzersizleri
Nefes egzersizlerinin, alerjik astım tedavisinde faydalı olabildiğine yönelik veriler vardır. Bu tedavi yöntemlerinin, her hastada kullanımı için yeni çalışmalara ihtiyaç vardır. Sonuç olarak; Alerjik astım tedavisinde, öksürük dönemlerinde bal veya zencefil önerilebilir.
Yatmadan önce bir avuç kurutulmuş harman kekiği emaye, çelik veya cam bir tencereye koyup üzerine bir çaydanlık kaynamış su ekleyin, büyükçe bir havluyu başınızın üzerine alın ve kekikli kaynar suyun buharını derin derin, ama yavaş yavaş çekin içinize...Kekiğin acımsı etken maddelerinin sinüslerinize geçtiğini, her ...
Akciğeri temizleyen besinler genellikle C vitamini ve karotenoid yönünden zengin olan besinlerdir. Elma, yeşil çay, zerdeçal, sarımsak, soğan, biber, balkabağı, kekik, zencefil, siyah fasulye, mercimek, pazı ve yeşil sebzeler akciğerleri temizleyen besinler arasında yer alır.
Kekik çayı, 2 bardak kaynamış suyun içerisine 2 tatlı kaşığı kekik ekledikten sonra 10 dakika beklenir ve demlendikten sonra tüketilebilir. Kekik çayını hazırladıktan sonra 1-2 damla limon ve 1 tatlı kaşığı bal eklemek, bağışıklığın güçlenmesine ve özellikle burun tıkanıklığı ve kronik öksürüğe iyi gelmektedir.
Dağ kekiğinin uçucu yağı özellikle öksürüğü iki açıdan rahatlatmaktadır. Kekik hem bir spazm engelleyici hem de iyi bir balgam sökücü olma özelliğine sahiptir. Bu sebepten dolayı dağ kekiği sadece öksürüğü azaltmakla kalmamaktadır aynı zamanda da bronşal olan balgamı temizlemeye de destek olmaktadır.
Bu rahatsızlıklara detaylarıyla bakılacak olursa Kalp hastaları sürekli ve düzenli olarak aldıkları ilaçların formunu kekik bitkisi bozabilmekte ve ilaçların etkilerini azaltabilmektedir. Ayrıca düşük tansiyon hastaları kan basıncını daha da düşürmesi nedeniyle önerilmemektedir.
Kekik suyu mide yanması ve ekşimesi gibi sindirim sorunlarına iyi gelir. Yağları yakma özelliği ile metabolizmaya etki ederek kilo vermeye yardımcı olur. Thymol bileşeği sayesinde hücrelerin yenilenmesini sağlar, cildin yaşlanmasını geciktirir. Sivilce oluşumunu engeller.
Kekik çayı bağışıklık sistemini güçlendirmeye, antioksidan özellikleri sayesinde vücudu serbest radikallerden korumaya ve adet ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca öksürük, boğaz ağrısı ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının semptomlarını hafifletmeye de yardımcı olabilir.
Alerjik astıma yol açan, en çok bilinen tetikleyiciler arasında toz, polen, hayvan tüyü, nem, küf, keskin koku ve bazı gıdalar başta gelmektedir. Bu tür alerjik astımı tetikleme potansiyeli olan maddelere karşı dikkatli olunmalı ve bu tür ortamlardan olabildiğince uzak durulmalıdır.
Tuz içeriği yüksek olan konserve gıdalar, turşu, salamura besinler, zeytin, soda-maden suyu gibi yiyecek ve içeceklerin tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Bu nedenle astımlı hastaların günlük tuz tüketimini 5 gramın altında tutmaları önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri