Kekiğin kan dolaşımını düzenleyici ve kalbin normal ritmini koruyucu etkisi olduğu gösterilmiştir (4-6).
Kalp kapakçıklarının düzgün çalışmasını sağlar. Damarları ve atardamarları rahatlatır, kan basıncını düşürür ve kalbi güçlendirir. Kekik yaprakları, kalp atış hızını ve kan basıncını kontrol etmede yardımcı olan hücre ve vücut sıvılarının önemli bir bileşeni olan potasyum açısından zengindir.
Bu araştırmalara göre kekiğin içerisinde bulunan bileşenler kan damarlarının genişlemesine ve kan akışının düzenlenmesine destek olarak kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir.
Antiviral özelliği sayesinde vücuttaki mikrobiyal yükü azaltabilen kekik çayı, fibromiyalji, kronik yorgunluk sendromu, romatoid artrit, haşimato, lupus, vertigo, kulak çınlaması ve multipl skleroz gibi hastalıklarla savaşta destek olur.
Kekik çayı; antiviral ve antimikrobiyal özellikleri sayesinde soğuk algınlığına, gribe, öksürüğe, sindirim problemlerine, uykusuzluğa, adet kramplarına iyi gelmekle birlikte bağışıklığı güçlendirip kilo kaybına da destek olur.
İlgili 17 soru bulundu
Kekik toz olarak kullanıldığında yemeklere baharat katar. Aynı zamanda kurutularak çay olarak da tüketimi mümkündür. Yağ olarak da balık, et ya da çorbaların içerisine katıp yenebilir, salatalarla tüketilebilir. Kekiği doğrudan kaynatıp suyunu da içebilirsiniz.
Soğuk algınlığını, öksürüğü ve boğaz ağrısını tedavi etmektedir. Taş kekiği, antiseptik ve antibiyotik özelliklerinde olup, öksürük ve soğuk algınlığı için kusursuz bir ilaçtır. Taş kekiği ayrıca bronşit tedavisi içinde de kullanılmaktadır. Kekik yağı en kuvvetli doğal antimikrobiyallerden birisidir.
Kekik, çay şeklinde tüketildiğinde öksürüğü yatıştırmada etkilidir. Sakinleştirici etki yaratır. Virüslere karşı kalkan oluşturur. Hepatit, Zona, HPV gibi virüslere karşı direnç gösterir.
Kekik, uçucu yağlar ve antioksidanlar bakımından zengin olup, sindirim sağlığını destekleme, bağışıklık sistemini güçlendirme, öksürük ve soğuk algınlığı semptomlarını hafifletme gibi çeşitli sağlık faydaları sunabilir. Ayrıca, kekiğin içeriğindeki thymol adlı bileşen, antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir.
KEKİK ÇAYI NEYE İYİ GELİR? Kekik çayı sindirim ve idrar yolu rahatsızlıklarının yanı sıra adet sancısının hafifletilmesi için de kullanılır. Menstruasyon ağrısına iyi gelen bu kekik çayı sayesinde kişiler ağrılı adet dönemlerini daha rahat geçirebilir.
Kan-pıhtılaşma problemi olanların kekikten uzak durmaları gerekir.
- Yüksek tansiyonu olan kişilerin kullandıkları ilaçların etkilerini azaltabilir. - Mide bulantısı veya ishal sorunlarına yol açabilir. Kusma olması durumunda, uzman doktorlarla mutlaka görüşülmelidir. Kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, emziren kadınlar, yaşlılar ve çocuklar kekik çayı içmemelidirler.
Ancak herhangi kronik bir hastalığın varsa, ilaç kullanıyorsan kekik tüketimin için doktoruna mutlaka danışmalısın. Kekiğin kan sulandırıcı özelliği olduğunu da unutma.
Hamilelik önemli bir dönemdir ve bu dönemde kişide daha önce görünmeyen alerjik reaksiyonlar gelişebilir ve Kekik suyunu ve çayı bu anlamda alerji veya kalp çarpıntısı gibi yan etkiler yaratabilir bu nedenle hamilelerin süresi boyunca kekik suyu ve çayı içmemesi uygun olacaktır.
Tansiyon ilacı kullananların kekik çayı, sakinleştirici kullananların ise ada çayı kullanımına dikkat etmesi gerektiğine dikkat çeken Özer, sözlerini şöyle tamamladı: “Kekik çayının tansiyon düşürücü etkisi var.
Akciğerleri temizleyen kekik çayı, bronş kanallarındaki iltihabı azaltıyor. Kronik astım hastalarının rahat nefes almasını sağlıyor. İltihaplanma sonucu solunum yolunun aşırı derecede hassaslaşması ve daralmasına neden olan solunum yolu hastalığı astımın, tedavisinde kekik yardımımıza koşuyor.
İşte kekik çayı günde kaç bardak içilir sorusunun cevabı… Kekik çayını tüketme tavsiyesi olarak alternatif tıp uzmanları, Günde 2 fincan kekik çayı, yıl boyunca,10 günlük aralarla 2 veya 3 haftalık kürler dahilinde içilmesini gerektiği belirtiyorlar.
Tansiyonu düşürür
Ancak kekik, özellikleri nedeniyle yüksek tansiyona karşı bir yardımcı gibi görünür. Acta Poloniae Pharmaceutica'da yayınlanan bir araştırmadan elde edilen verilere göre, Thymus linearis olarak bilinen kekik türü farelerde kalp atış hızı, kan basıncı ve kolesterolü düşürmede olumlu etkiler gösterdi.
Hipertansiyon ve Kolesterole Karşı Savaşır
Dolayısıyla düzenli bir şekilde kekik çayı tüketmek vücudu hem yüksek tansiyona hem de kötü kolesterole karşı koruyarak kalp damar sağlığına pozitif bir etki yapar.
Biberiye, kekik ve sarımsak tansiyonu etkiliyor. Her şeyin fazlasının zararlı olduğu gibi; biberiye ve kekikte fazla kullanıldığında yüksek tansiyona, sarımsak fazla kullanıldığında ise düşük tansiyona neden oluyor. Biberiye ve kekik çok fazla kullanıldığında tansiyonu yükseltiyor.
Yan etkilerini görmemek için doğru oranda tüketmek önemlidir. Bunun için 1 hafta süresinde her gün içtikten sonra 15 gün süreyle ara verilebilir. Metabolizmaya etki etmesini istiyorsanız kekik suyunu aç karna günün herhangi bir zamanında tüketebilirsiniz.
İş o kadar ciddi boyuta ulaşır ki araştırma ekibi korkar ve araştırma yapmaktan vazgeçer. Çünkü kekiğin gündeme gelmesi dünya kimya sanayinin çökmesi anlamına gelmektedir. Tamamen doğaldır ve çok güçlüdür. Kekik yağında yaşayan 1 tek canlı özel bir enzim olduğunu fark eder.
Dağ kekiği bazı kaynaklarda Zahter adıyla da anılan bir bitki. Ülkemizde çoğunlukla Mardin ve Hatay gibi Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştiği söylenmektedir. Uzun ince yaprakları olan dağ kekiğinin kokusu normal kekiğe göre daha keskindir.
Dağ Kekiği ile Normal Kekik Arasındaki Fark
Normal kekik ve dağ kekiği arasındaki farklar, yetişme ortamları, kimyasal bileşenler ve kullanım alanları üzerine odaklanır. Dağ kekiği genellikle daha yoğun ve zengin bir içeriğe sahiptir.
Peki, kekik suyu şekere iyi gelir mi? Kan şekerini düzenleyici etkiye sahip olan kekik çayı şeker hastaları tarafından tüketilebilir. Ancak olası yan etkilerinden dolayı kronik hastalığa sahip olanların kekik suyu tüketmeden önce doktora başvurmaları önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri