Eğer dişi kelebek ilgilenirse erkek kelebeğin dansına katılır. Çiftleşme sürecinde, erkek spermi dişiye geçer. Dişi yumurtlama tüpünden geçerken sperm tarafından döllenir. Erkek kelebekler sıklıkla çiftleştikten sonra çoğunlukla ölürler.
Kelebekler daha sonra çiftleşmek için yere veya bir tüneğe konar. Çiftleşme kuyruktan kuyruğa gerçekleşir ve dakikalardan saatlere kadar sürebilir. Cinsel organlarda bulunan basit ışıkalıcı (fotoreseptör) hücreler, bu ve diğer yetişkin davranışları için önemlidir.
Kelebeklerin de erkeği ve dişisi vardır. Erkek ve dişi kelebekler arka taraflarını birleştirerek çiftleşirler. Çiftleşmeden bir süre sonra dişi kelebek çoğu zaman bir bitkinin yaprağı olan uygun bir ortama yumurtalarını bırakır. Yumurtalardan küçük tırtıllar çıkar.
"Kelebeğin sol kanadını içine alan bölüm erkek, sağ kanadı içine alan bölüm ise dişi özellikleri taşıyor. Soldaki siyah karın ve siyah kanat erkeklerde, sağdaki sarı karın ve beyaz kanat dişilerde bulunur. Doğada kelebeklerin sadece 10 binde birinde görülen bu olaya 'jinandromorfizm' adı verilir.
Birçok hayvan gibi bir yumurtadan gelişirler. Bu yumurtadan çıktıklarında tırtıl halindedirler. İyice olgunlaşınca kendilerine bir koza örerler. İşte, bu kozadan çıktıklarında kelebek olurlar.
İlgili 37 soru bulundu
Bir kelebeğin ağzı yoktur. Hortuma benzeyen iki uzvu vardır ve onlarla beslenirler. Tat alma duyusu ayaklarında olan kelebeklerin besin maddesi ise nektardır. Kelebekler arasında kral kelebekleri gibi 5.000 kilometrelik göç yolculuğu yapanlar olduğu gibi hiç uzaklara gitmeyen türler de bulunuyor.
Evde çok miktarda kelebek görmeniz güvelenmenin işaretidir. Bakliyat ürünlerini uygun saklama koşullarına muhafaza ettiğinizde sorunun üstesinden gelmeniz mümkündür. Bakliyat çeşitlerinin azı kapalı kaplarda ya da orijinal ambalajında muhafaza edilmesi, sorunun üstesinden gelmenizi sağlayacaktır.
Gözlerle temas konjuktivit yapabilir. Calyptra cinsi büyük güve ve kelebeklerin bazıları insanlardan kan emerek deride ısırık reaksiyonlarına neden olabilmektedir.
Altı türden oluşan Eumaeus cinsi zehirli kelebeklerin bu özelliğinin nereden geldiğini merak eden bilim insanları bir araştırma yaptı. Parlak renkleriyle gözleri kamaştıran kelebeklerin "yaşayan fosil" diye bilinen sikad (cycad) bitkisini tüketmesi sonucunda zehir özelliğini kazandığı ortaya çıktı.
Kelebeklerin ağızları yoktur; bunun yerine hortuma benzeyen tüpleri (iki adet) vardır. Ayrıca tat alma duyuları ayaklarındadır.
Kelebeklerin küre biçimli bir çift bileşik gözü bulunur. Herbir göz 17.000 küçük gözcükten oluşur.
Eğer bir kelebeğin kanadı kırılırsa, kanat dokusu zarar görür ve işlevini yitirir. Kırılan bir kelebek kanadının tamir edilmesi veya tedavi edilmesi mümkün değildir. Kanat dokusunun yeniden birleştirilmesi veya onarılması çok zordur ve genellikle başarısız olur.
Gerçekten de uyumak göz kapaklarını kapatmak gibi düşünülürse kelebeklerin göz kapakları yoktur. Kelebeklerin uykusu dinlenmek anlamına gelir. Dinlenirken genellikle kendilerini düşmanlarından koruyacakları yerleri seçerler.
Erkek zarif bir şekilde bir dişinin etrafında uçar ve kanatlarını daha hızlı çırparak kokusunun dişiye ulaşmasını sağlamaya çalışır. Eğer dişi kelebek ilgilenirse erkek kelebeğin dansına katılır. Çiftleşme sürecinde, erkek spermi dişiye geçer. Dişi yumurtlama tüpünden geçerken sperm tarafından döllenir.
"Kelebeğin sol kanadını içine alan bölüm erkek, sağ kanadı içine alan bölüm ise dişi özellikleri taşıyor. Soldaki siyah karın ve siyah kanat erkeklerde, sağdaki sarı karın ve beyaz kanat dişilerde bulunur. Doğada kelebeklerin sadece 10 binde birinde görülen bu olaya 'jinandromorfizm' adı verilir.
Kelebeklerin en sevdiği yiyecek çiçek nektarıdır. Çiçek nektarı bulamadıkları zaman sıvılarla beslenerek besin ihtiyacını giderir. Kelebeklerin yemek yiyebileceği bir ağzı bulunmaz.
Tabii büyük bir kalp ve dev boyutlarda ciğerlere sahip olduklarını da unutmamak gerek. Dolayısıyla vücutlarında dolaşan kan da oksijen açısından oldukça zengin.
Atlas kelebeği dünyanın en büyüğü unvanını kanat uzunluğunun bir uçtan diğerine 28 santimetreye ulaşabiliyor olması ve kanat alanının 400 santimetrekareyi bulabiliyor olmasıyla elde ediyor. Kanatlarındaki desenler ise bir kobra yılanını andırdığı için avcılara karşı bir savunma mekanizması görevi görüyor.
Rüyada kelebek öldürmek ya da rüyasında kişinin ölü bir kelebek görmesi, hayatına girecek ve ona zarar verecek bir kişiyi fark etmesine işaret eder. Aynı zamanda onun planlarını alt üst edeceği ve bozacağı anlamına da gelmektedir. Rüyada kelebek yakalamak hayırlı işlere yorumlanır.
Mavi kelebekler, Antarktika hariç her kıtada mevcuttur. Orta Avrupa'da yerli olan kelebekler bazen Kuzey ve Güney Avrupa'da da görülür.
Mavi kelebekler, mezarlarda açan ölüm çiçekleri ile beslenen, kanatları mavi renkli kelebek türüdür. Bu kelebekler Bosna savaşının ve Boşnak halkının acılarının simgesi haline geldi.
Kelebekler özellikle çiçek nektarını çok seviyorlar. Kelebeklerin ağzı bulunmuyor, yüz kısmında bulunan hortumlarla sıvı tüketimi gerçekleştiriyor. Kelebekler sıvı tüketimiyle hayatta kalan canlı türleridir. Kelebekler tüketeceği besini ilk olarak ayaklarıyla kontrol eder.
Psikofit Kelebeği; bir çocuğun kalbinki iyiliği yaymak için kanat çırpan, kısa ömrün ölümsüzlüğünde yaşayan, azimli, muhteşem bir zarafeti olan, rengini yaşama duyulan aşktan alan, güçlü kanatları olan, bir kanadı ruh bir kanadı beden olan sihirli bir kelebektir.
Kelebek uzak doğuda gençliği ve dinamizmi simgeler. Eski Yunan'da ise ruhun beden üzerindeki etkisini ve bu etkinin yarattığı büyük değişimleri simgeler. Kadim bilgelikte Kelebek, direkt ruhun sembolüdür, ruhun özgürlüğünü, hafifliğini ve zarafetini simgeler.
Rüyada Beyaz Kelebek Görmek
Saflığın ve masumluğun habercisi olan beyaz kelebeğin rüyada görülmesi, hayırlı işlerin gerçekleştirileceğine işaret etmektedir. Rüya sahibinin sevgi dolu biri olduğunu ve duygusal olduğunu göstermekte olan bir rüyadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri