Kelebek şeklinde bir yüz döküntüsü, lupusun tipik bir belirtisi olabilir. Kelebek hastalığı, genetik bir kökene sahip olup ciltte yaraların kolayca oluşmasına yol açar. Bu hastalığın ana belirtisi, deri yüzeyindeki döküntüler ve kabuklanmalarla ilişkilidir. İç organlara yönelik etkileri, lupusa göre daha sınırlıdır.
Deride ve mukozada oluşan büller, genellikle bölgeye baskı uygulanması ya da çarpılması sonucu ortaya çıkar. Hafif bir temas bile bülün oluşumu için yeterlidir. Kırılgan cilt ile karakterize bir genetik hastalık olan kelebek hastalığı, vücutta enfeksiyon ve yaralara yol açabilir.
Kelebek hastalığı, halk arasında lupus olarak da bilinen, bağışıklık sisteminin kendi doku ve organlarına saldırması sonucu gelişen kronik bir otoimmün hastalıktır. Bu saldırılar, cilt, eklemler, böbrekler, kan hücreleri, beyin, kalp ve akciğerler gibi birçok organı etkileyebilir.
SLE Tanısı Nasıl Konur? Tedavisi Nasıl Yapılır? Hastalığın seyri esnasında ortaya çıkan belirti ve bulgulara ek olarak hastalık ile ilişkili kabul edilen antikorların kanda varlığının araştırılması, idrar analizleri ve radyolojik görüntüleme yöntemlerinin değerlendirilmesi ile kelebek hastalığının tanısı koyulabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Cinsiyet, yaş ve ırk gibi çeşitli faktörler lupus hastalığı riskini artırabilir. Lupus hastalığı kadınlarda daha sık görülür ve her yaştan insanı etkilese dahi en yaygın olarak 15 ila 45 yaşları arasında teşhis edilir.
Böbrek tutulumu hastaların %70'inde görülür. Bu kişilerde idrarda kan ve protein tespit edilir. Dokularda sıvı tutulumuna bağlı ödem gelişir.
Böbrek yetmezliği ve ciddi böbrek hasarlarına yol açabilir. İlerlemesi durumunda böbrek nakli gerekebilir. Beyin ve sinir sistemi: Beyninizin ve sinir sistemimizin kelebek hastalığından etkilenmesi durumunda, felç ve nöbetler görülebilir.
Lupus hastalığı aralıklı olarak alevlenmelerle seyreden kronik bir hastalık olduğundan, uygun tedavinin yapılmadığı takdirde, organlarda kalıcı hasara ve ciddi komplikasyonlara yol açabilen bir sağlık problemidir.
Prednizon veya prednizolon gibi kortikosteroidler iltihabı azaltmak ve bağışıklık sisteminin aktivitesini bastırmak için kullanılır ve SLE'nin temel tedavisi oluşturur. Hastalığın hafif olduğu çocuklarda kortikosteroidler ve sıtma ilaçları gerekli tek tedavi olabilir.
Eklemlerde şişlik, kızarıklık, hareket kısıtlılığı da olabilir. Enfeksiyonlara yatkınlık, yüksek ateş, kilo kaybı, karın ağrısı gelişebilir. Hastaların yüzde 70 gibi büyük çoğunluğunda böbrek tutulumu görülür ve bu konunun atlanmaması çok önemlidir.
Doğumdan veya yaşamın ilk yılından sonra ortaya çıkan bu hastalık, genellikle genetik olarak gelişir. Kelebek hastalığı her ırk ve cinsiyette aynı sıklıkta görülür.
Skleritis ve Üveit: Lupus bazen göz yüzeyini ve iç yapısını etkileyen inflamatuar göz hastalıklarına yol açabilir. Bunlar skleritis (skleranın iltihaplanması) ve üveit (iris ve çorak tabakanın iltihaplanması) gibi durumları içerebilir. Bu hastalıklar ağrı, kızarıklık ve görme kaybına neden olabilir.
Kelebek Hastalığı Genetik Midir? Evet, SLE genetik yatkınlıkla ilişkilendirilmiş bir hastalıktır. Yani, ailesinde lupus olan bireylerde hastalığın gelişme riski daha fazladır. Hastalığın gelişiminde birçok etmen rol oynar.
Bazı hastalarda da unutkanlık, baş dönmesi, kafa karışıklığı gibi bulgular ortaya çıkar. Çok daha nadir olarak sara nöbetlerine benzer ataklar veya şizofreni benzeri bulgular görülebilir.
Zahide Yetiş'le Programında Şeker Hastalığı Ameliyatını Konuştu - Doç.
Lupus hastalığı, cilt, böbrekler, kan hücreleri, beyin, kalp ve akciğerler dahil birçok organ ve sistemi tutabilir.
SLE yılda bir milyonda 5 çocuğu etkileyen seyrek bir hastalıktır. Ergenlik öncesi seyrek görülen SLE'nin 5 yasından önce ortaya çıkması ise oldukça nadirdir. Hastalık en çok doğurgan çağdaki kadınları (15-45) etkiler.
Lupus nefriti, böbreklerdeki küçük filtrelerin hasar gördüğü ve böbrek fonksiyonunun kaybına neden olduğu böbrek iltihabıdır. Sıvıların tutulması, bu hastalığın yaygın bir semptomudur. Bacaklarda, ayak bileklerinde ve/veya parmaklarda kilo alımına ve şişkinliğe neden olur.
Hastalık tamamen ortadan kalmaz ancak belli dönemlerde ilaçlarla yatıştırılması mümkündür. Teşhis edildikten sonra çoğu kişide yorgunluk, kilo kaybı ve ateş gibi yakınmalar söz konusu olabilir.
Lupus, vücudun bağışıklık sistemini etkileyen otoimmün bir hastalıktır. Tüm vücutta iltihaba neden olur. Lupus, yorgunluk, eklem ağrısı, deri döküntüleri ve saç dökülmesi gibi birçok belirtiye neden olabilen karmaşık bir durumdur.
Lupus, iltihaba neden olabilir ve eklemler, cilt, böbrekler, kan hücreleri, beyin, kalp ve akciğer gibi birçok farklı vücut sistemi üzerinde etkili olabilir. Lupus, tedavi edilemez bir hastalıktır, ancak uygun tedavi ile semptomlar kontrol edilebilir ve yaşam kalitesi iyileştirilebilir.
Teşhis edildikten sonra çoğu kişide yorgunluk, kilo kaybı ve ateş gibi yakınmalar söz konusu olabilir. Ağrı ve şişmelere dikkat! Hastalık, eklem ağrılarıyla kendini belli ettiği için bu tarz yakınmalarda bulunan kişilerde Lupus hastalığından şüphelenilebilir.
Lupus hastaları enfeksiyon ve koroner kalp hastalığı riski açısından dikkatli olmalı ve güneşten korunmalıdırlar. Pek çok hastalıkta olduğu gibi, genetik yatkınlığı olan bireylerde, güneş ışığı, virüsler, kimyasallar, gıdalar ve ilaçlar gibi çeşitli çevresel faktörlerin de tetikleyici rol oynadıkları bilinmektedir.
Nörolojik semptomlar: Lupus hastaları, unutkanlık, baş ağrısı, sinir hasarı, uyuşukluk ve karıncalanma gibi nörolojik semptomlar yaşayabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri