İş Dışında Eğitim (2000)”.İş dışı eğitim programları; Konferans, Seminerler, Kurslar, Grup Yöntemi Örnek Olay Yöntemi, Rol Oynama Yöntemi, İşletme Oyunu Yöntemi, Evrak Sepeti Tekniği, Gezi -Gözlem ve Simülasyon Yöntemi olarak sıralanabilir.
İşgörenin belirli bir süre işinin başından ayrılarak örgüt içinde veya örgüt dışında başka bir yerde eğitime tabi tutulmasına İŞ DIŞINDA EĞİTİM denir.
Ayrıca işbaşında eğitim yöntemleri içinde, işe alıştırma (oryantasyon) eğitimi, yönlendirme (coaching) yöntemi, iş değiştirme (rotasyon) yöntemi, hizmet içi eğitim; iş dışında eğitim yöntemleri içinde açık hava (outdoor) eğitim yöntemi, örnek olay yöntemi, rol oynama yöntemi, işletme oyunları yöntemi kavramları ...
4) "Rol oynama" iş başı eğitim yöntemlerinden değildir.
İlgili 33 soru bulundu
maliyet/fayda açısından klasik eğitime göre çok daha caziptir. Katılımcılar kendi üretim ortamları üzerinde uygulamalı ve gerekli yerlerde tekrarlı olarak öğrendikleri için unutma sorunu büyük ölçüde engellenir. Katılımcı, işi bizzat kendi üretim ortamında yaparak teorik bilginin üretime dönüşmesini hızlandırır.
Kursa gittikleri süre boyunca kursiyerler, sadece işi öğrenmekle kalmayıp günlük harcırah alarak kazanç sağlayabilirler. Kursiyerler ayrıca sigortalı olarak çalıştıkları için sağlık ve iş kazası gibi durumlarda güvenceye sahip olurlar. Programın işverenler için faydası ise kalifiye eleman bulma avantajı elde etmesidir.
Masabaşı (In-basket) (Beklenen Sorunlar) Yöntemi
Bir örgü e çalışan bireylerin yapâkları iş ile ilgili sorunlara çözüm arama ve bulma yeteneklerini geliş(rmek üzere kullanılan bir eği(m yöntemidir. Bu yöntem gelen evrak veya masa başı yöntemi olarak da adlandırılmaktadır.
Duyarlılık eğitimi olarak da bilinen T grup yönteminin amacı katılımcıların davranış yapılarını değiştirmektir. Buradaki eğitim yeni kavramlar öğrenmek değil, grup içi davranış ve etkileşimleri öğrenmektir.
Beli başlı iş başında eğitim yöntemleri şunlardır: Dört Safha Yöntemi: Bu yöntemde işgören, işinin amir gözetiminde yaparak öğrenir. Bu yöntem genellikle el becerisinin kazandırılıp geliştirilmesine ve güvenlik kurallarının öğretilmesine ihtiyaç duyduğunda kullanılır.
İnsan kaynakları yönetiminin; yeni çalışanları işe almak, sosyal yardım ve tazminat programlarını yönetmek, çalışanlara mesleki gelişim ve eğitim fırsatları konusunda yardımcı olmak, iş adaylarını kuruluş içinde uygun rollere yerleştirmek ve çalışan ilişkilerini yönetmek gibi birçok idari görevi vardır.
Yurtdışı eğitim; öğrencinin eğitim hayatını devam ettirmek için yurtdışına gitmesi ve eğitim hayatının belli bir süresi boyunca eğitimini yurtdışında sürdürmesine yurtdışı eğitim denilmektedir.
2.2.2.
Personelin her zamanki toplumsal ve psikolojik çevresinin dışında iş yerinden ayrı bir ortamda eğitilmesi yöntemidir. Buna göre kişinin kurum içinde veya dışında olsun, işyerinin dışındaki bir yerde yapılan eğitsel çalışmalara katılması iş dışında eğitimdir.
Eğitim türlerinden bahsetmek istediğimizde temel olarak eğitimi iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Bunlar formal ve informal eğitimdir. Formal eğitim, sistematik ve planlı bir şekilde gerçekleşirken informal eğitimin plansız ve daha doğaçlama bir şekilde karşımıza çıktığını söyleyebiliriz.
Bu teknikte öğretmen bir veya iki öğrenci ile karşılıklı konuşur, veya iki öğrenci bir konuda karşılıklı konuşurlar. Bazen işlenen konu üzerinde uzman bir kişi (bir polis, avukat, yönetici, çevreci v.s.) sınıfa çağrılarak, öğrencilerle karşılıklı konuşma yoluyla bir konu daha iyi anlatılmış olur.
Nominal Grup Tekniği Nasıl Uygulanır? Öncelikle takım üyeleri fikirlerini maddeler ve bu maddeler bir araya getirilerek listelenir. Oluşturulan listede kaç tane fikir var ise o sayı en yüksek puan olarak kabul edilir ve üyeler puanlamaya başlar.( 8 fikir var ise verilebilecek en yüksek puan 8'dir.)
Nominal grup tekniği, bir grubun tüm üyelerinin kararlarını kullanarak belirlenmiş olan 'sorun nedenlerine' yönelik listeyi, öncelik sırasına göre listelemeye yarayan bir yöntemdir.
Flexible URS fiberoptik bir yardımcıyla idrar yollarından girilerek taşa ulaşılması işlemidir. Genel anestezi altında yapılır. İdrar yolları ve idrar torbasından geçilerek böbreğe ulaşılır. Hem taşın bulunduğu yere hem de boyutuna göre basket dediğimiz özel bir aletle taşlar tek parça halinde çıkarılabilir.
Idrar kanalından girlen özel ışıklı bir alet (üreteroskop) ile böbreğe kadar çıkılır. Üreteroskop ile taş bulunur ve görüntülenir. Bu aletin içinden geçen lazer fiberleri sayesinde taşlar kırılır. Kırma işlemi sonrasında taşlar tamamen kum haline gelmektedir.
URS'de hastanın vücudunda bir kesi yapılmaz. Hastanın idrar yolundan üreteroskop adı verilen bir cihazla girilir. Taş kırma aleti ile böbrek taşına müdahale edilir ve parçalara ayırılır. Büyük parçalar basket adı verilen ekipman yardımıyla işlem sırasında vücut dışına çıkarılır.
İşbaşı eğitim yöntemleri; Yönetici Gözetiminde Eğitim, Yetki Göçerimi Yoluyla Eğitim, Formen Aracılığı ile Eğitim, İşe Alıştırma Eğitimi, İş Değiştirme Yoluyla Eğitim, Takım Çalışmalarına Katılım Yoluyla Eğitim, Staj Yoluyla Eğitim, Çıraklık Eğitimi, Proje ve Komitelerde Görev Alma olarak sıralanabilir.
Ancak; işverenin birinci veya ikinci derece kan hısımı veya eşi olanlar, emekli olanlar ile programın başlama tarihinden önceki 3 aylık dönemde programa başvuru yapan işverenin çalışanı olan kişiler, bu işveren ile düzenlenecek olan işbaşı eğitim programına katılamamaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri