Uzun ve oval çekirdeklere sahip olan kelek meyvesinin çekirdekleri tatlıdır. Ana vatanı Orta Asya olan meyve, tropik ve ılıman iklimlerde yetişir. Ülkemizde özellikle Diyarbakır, Manisa ve Van yörelerinde özel olarak yetiştirilir.
Anayurdu, Orta Asya, İran ve Anadolu'dur. Türkiye'de yetişen başlıca türleri Topatan, Hasanbey, Van kavunu, Altınbaş Kızılırmak, Ankara kavunu, Kırkağaç (Manisa) kavunu olmakla birlikte pek çok yerli ve yabancı hibrit çeşitleri de bulunmaktadır.
Türkiye'de kavunun; kalite, lezzet ve nefaset açısından en önemli üretim merkezi İlçemizdir.
Anayurdu Ortaasya iran ve Anadolu'dur. Türkiye'de yetişen başlıca türleri Topatan, Hasanbey, Van kavunu, Altınbaş Kızılırmak, Ankara kavunu, kırkağaç (Manisa) kavunu gibi yerel tipleri yanı sıra pek çok yerli ve yabancı hibrit çeşitleri de kullanılmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Sadece Japonya da satılan ve kolay bulunamayan bu meyvenin fiyatı bir araba değerinde! Tatlılıkları ile ünlü olan Yubari kavunları, Earl's Favorite ve Burpees "Spicy" Cantaloupe kavun çeşitlerinin bir melezi olan Yubari kavunları, sadece Hokkaido'daki Yubari'de yetiştirilir.
Ağaç kavunu Trakya'da da bazı bölgelerde yetişir. Trakya'da özellikle Yalova ilinde, Akdeniz'de ise Mersin ilinde ağaç kavunu üretimi fazladır.
Kavun Biga, Çanakkale'nin Biga ilçesinde yetişen bir kavun cinsidir. Kavun Biga, Çanakkale'nin Biga ilçesinde yetişen bir kavun cinsidir. Sulu ve tatlı meyveleri sevenlerin favori lezzetleri arasındadır.
Sarı ve yuvarlak olan galia kavunlar tatlı ve sulu olmasıyla tanınırken meşhur Kırkağaç kavunu yazın daha ilerleyen zamanlarında yüzünü gösteriyor. Kırkağaç kavunu galia kavuna göre daha az şekerli ancak aroması çok daha yoğun.
Bilimsel adı Ecballium elaterium L. olarak bilinen (Şekil 1) ve halk arasında cırtatan, acı dülek, eşek hıyarı, şeytan keleği, yabani kavun olarak da bilinen acı kavun, Cucurbitaceae ailesine mensup bir bitki türüdür [20]. Akdeniz coğrafyası ile Anadolu'da yaygın olarak yetişen bir bitkidir [21, 22].
Ülkemizde kavun en çok Adana ilinde yetiştirilmektedir. Adana'daki kavun üretim miktarın yaklaşık 250 bin tondur. Ardından gelen iller; Denizli, Konya, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Manisa, Balıkesir, ve Çankırı'dır. En az üretim miktarına sahip il Bursa'dır.
Kazan Kavunu - Ankara
Kazan İlçesi'ne özgü bir meyve türüdür.
Kelek, Dicle nehir yolunun Diyarbakır-Musul arasının kayalık bir yapıda ve hızlı bir akıntıya sahip olması nedeniyle ilk çağlardan Osmanlı Devleti'nin tarih sahnesinden çekilmesine kadar nakliye ve ulaşımda kullanılan yegâne nehir taşıtı olmuştur[2] .
Vitamin ve minerallerce zengin içeriği ile sağlıklı yaşama katkı sağlar. Kavun bol miktarda A, B, C, E, D ve K vitaminlerini içerir. Ayrıca sodyum, potasyum, magnezyum, demir, bakır ve alfa-beta karotenleri açısından da yüksek bir içeriğe sahiptir.
Uzun yetişme süresi boyunca güneşli, sıcak ve kuru bir hava ile yeterli toprak nemi ister. Bu nedenle diğer yazlık sebzelerde olduğu gibi ilkbaharda soğuk tehlikesi kalktıktan sonra toprak ısısının 15°C'nin üzerine çıktığı zaman tohum ekimi yapılmalıdır.
Kabuk Rengi: Kavunun kabuğu parlak ve canlı renkte olmalıdır. Renk homojen olmalı, yeşil ve sarı tonlar arasında olabilir. Dokunuş: Kavunu hafifçe bastırdığınızda hafifçe esnemeli, sert değilse olgunlaştığını gösterebilir. Sap Durumu: Kavunun sapı sağlam ve kuru olmalıdır.
Kırkağaç-637 çeşidi ise genelde yuvarlak meyve yapısına sahiptir. Meyve kabuk yapısı ve rengi aynıdır. Bazı bölgelerde bu çeşit Altınbaş olarak da adlandırılmaktadır. Bu çeşit ise yazlık olarak değerlendirilir, kış depolamasında uzun süre dayanmaz.
Pepino meyvesi tadı, tatlı bir aramaya sahiptir. Bundan dolayı hem şekil hem de tat olarak kavunu andırıyor. Pepino meyvesi, solanum muricatum familyasına ait bir meyve karşımıza çıkıyor. Solanum muricatum, patlıcangiller familyası şekline bir karşılığa sahiptir.
Meriç kara kavunu
Edirne'nin Meriç ilçesinde yetişen, dışı koyu yeşil, içi turuncu veya koyu sarı renkli, sıcağa ve kuraklığa dayanıklı, uzun süre depolanarak kış aylarında da tüketilebilen, tatlı ve lezzetli bir aromaya sahip etli, sulu, bol çekirdekli olarak öne çıkan kara kavun, lezzetiyle de dikkati çekiyor.
Tokullu Muhtarı Zeki Kumtemir; Tokullu, Çayyaka, Kavşut, Yörüklü ve Karaçay köylerinde yoğun olarak on dilim kavun üretimi yapıldığını belirterek, eski tip üretim modelleriyle üretim yaptıklarını ve 70'li yıllarda kurulan sulama sistemini kullandıkları için kavunu yeterli sulayamadıklarını, bu yüzden de istedikleri ...
Orta geçci standart bir çeşittir. Tatlı ve lezzetli olan çeşidin hoş bir kokusu vardır. Raf ömrü uzundur ve nakliyeye dayanıklıdır. Meyve ağırlığı yaklaşık 5-6 kg'dır.
Samsun. Samsun'un Bafra ilçesinde yetiştirilen, kendine has kokusu, tadı ve rengiyle yurt içi ve yurt dışından önemli ölçüde talep edilen Süreyya kavununda hava sıcaklıklarındaki artış nedeniyle hasat erken başladı. Bafra ilçesinde yaklaşık 5 bin dekar alanda üretilen Süreyya kavunu tezgahlardaki yerini aldı.
Pomelo veya Şadok olarak bilinen ve Türkçe'de Ağaç Kavunu olarak adlandırılmış olan bu meyve aslında güney doğu asya kökenli bir meyvedir. Hindistan'da "çocukların futbol topu" olarak adlandırılmasından anlaşılacağı gibi iri bir meyvedir. En azından bizim bildiğimiz narenciyelerin en büyüğü olduğunu söyleyebiliriz.
Ankara ili ve çevresinde yetiştiriciliği yapılan Yuva kavunu ise Hasanbey kavununa benzemektedir. Hasanbey kavununun da yetiştiriciliği daha çok Ege bölgesi (özellikle Manisa ve Balıkesir illeri civarında) ve Marmara bölgesi'nde yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri