Tabii ki Türkiye denince ilk akla gelen tatlı baklava. Anlatmaya gerek bile yok. Baklavanın Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü coğrafyanın genelinde zevke tüketildiğini de hatırlatalım. İngiliz mutfağının bu çok sevilen tatlısı için hurmalı bir kekin üzerine karamelli bir sos dökülüyor.
Türk Mutfağının Tüm Dünya Mutfaklarını Unutturacak Kadar Nefis 41 Şahane Tatlısı Türk mutfağı... Mis gibi ana yemeklerinden zeytinyağlılarına, mezelerinden şerbetli ya da sütlü tatlılarına, her köşesi hala keşfedilmeyi bekleyen lezzet hazineleriyle dolu, her köşesi damakta uzun süre iz bırakacak kadar iddialı ve nefis!
Dünyanın en pahalı tatlısı Kahramanmaraş'ta: Bir tepsisi 2.5 milyon lira. Kahramanmaraş'ta bir pastanede altın tepside yapılan bülbülyuvası ve baklavanın fiyatı dudak uçuklattı. Altın tepside baklava 2.5 milyon, bülbülyuvası tatlısı ise 500 bin liraya satılıyor.
Türk mutfağında yer alan birçok sütlü tatlı içinde en yaygın yapılanlarından ve tanınanlarından biri de sütlaçtır.
İlgili 30 soru bulundu
Sufle, kökeni 18. yüzyıl Fransa'sına dayanan tatlıdır. Sufle, bir ana yemek veya tatlı olarak servis edilebilir. Sözcük, Fransızca "souffler" (Türkçe anlamıyla: üflemek) fiilinden türetilmiştir.
Geleneksel Türk lezzetlerinden biri olan aşure, BBC tarafından efsanelere dayanan geçmişi ve temsil ettiği kültürel kodlarla 'dünyanın en eski tatlısı' olarak nitelendirildi. İslam geleneklerine göre “Nuh'un Aşuresi” olarak da anılan tatlı, Hz. Nuh'un ve ailesinin tufandan kurtulmasının ardından ortaya çıktı.
1. Sufle. Fransız mutfağının en ünlü tatlılarından biri olan sufle; temelde süt, tereyağı, yumurta ve un kullanılarak hazırlanıyor. Tarihçesi 1700'lü yılların ortalarına dek uzanıyor.
Şanlıurfa'nın meşhur yöresel tatlıları arasında şıllık tatlısı, zingil tatlısı, burma kadayıfı, peynir helvası, katmer tatlısı ve haside tatlısı yer almaktadır.
Orta Çağ sonunda Avrupa'da tavukgöğsü yapımı azalarak bitmiştir. Türkler bu tatlıyı benimsemiş ve buna ek olarak kazandibini de icat etmişlerdir. Önceleri konak ve saraylarda yapılan bu tatlı, daha sonrasında halka da yayılmış ve benimsenmiştir.
Meşhur Balkan Tulumba ve Dondurma, tatlı krizlerinde akıllara gelen ilk yerlerden biridir. Bittikçe tazelenen tulumba, çeşit çeşit baklavalar, katkısız dondurmalar için tercih edebileceğiniz bir mekan.
İstanbul'un meşhur tatlıcıları denildiğinde akla ilk gelen isimlerden bir tanesi de İnci Pastanesi'dir. İnci Pastanesi'nin en önemli ve en popüler tatlısı ise profiteroldür. İstanbul'da en lezzetli profiterolü arıyorsanız durağınız İnci Pastanesi olabilir.
Gaziantep'te baklavanın yanısıra şöbiyet, bülbülyuvası ve zümrüt yeşili dolama, kadayıf, künefe, susamlı, cevizli, leblebili helva, kuymak da aranılan tatlılardan. Ağzınıza değdiği an dağılan kurabiye ve katmer ise başka bir yerde bulamayacağınız tatlardan. Kahke'yi unutmamak gerek elbette.
Edirne'nin en meşhur tatlılarından biri olan Zerde de bir Osmanlı tatlısıdır. Pirinç, kızamık şekeri, karanfil ve safranın enteresan bileşimiyle ortaya çıkan bu tatlı herkes tarafından oldukça sevilmektedir.
Sütlaç, ''sütlü aş'' veya ''sütlü pirinç'' adlarıyla ilk olarak 15. Yüzyılda tıbbi kitaplarda ve Kaygusuz Abdal'ın şiirlerinde geçer. İtalyan mutfağına da giren sütlaç, Papa V. Pius'ın 1570'de verdiği bir ziyafetin üçüncü yemeği olarak ''üzerine şeker ve tarçın serpilmiş Türk usulü sütlü pirinç'' diye sunuldu.
Revani, Türk mutfağındaki tatlılardan biridir. Osmanlı döneminde Ermenistan'ın ve Erivan'ın fethedilmesi şerefine Saray aşçılarının icat ettikleri ve Erivan zaferi sebebiyle "Revani" adı verdikleri bir tatlıdır. Revaniye bazı yerlerde sünger tatlısı ya da yoğurt tatlısı da denilmektedir.
Halka tatlısının İstanbul'a giden yolculuğunda birkaç farklı teori var gibi görünse de, halka tatlısı, tulumba ve churros'un ortaçağ Arap mutfağında bir mirası paylaştığını, bu tür tatlıların bilinen en eski kökeninin İbni Sayyar el-Varak tarafından kaleme alınan Kitâbü't-Tabîh'te (Yemekler Kitabı) yer alan “zalabiya ...
Ekler hakkında bilinen çok az şeyden biri, 19. yüzyılın sonlarında Fransa'da çıktığıdır. Birçok yemek tarihçisi eklerin ilk olarak Fransız kraliyet ailesinin ünlü hamur işi aşçısı Marie-Antoine Carême tarafından yapıldığını ileri sürmektedir.
Fransız Krem Şokola (Crème Au Chocolat)
Magnolia Bakery, takvim 14 Temmuz 1996'yı gösterdiğinde iki arkadaş olan Jennifer Appel ve Allysa Torey tarafından New York'taki Bleecker Caddesi'ne açılmış. Bu cadde Manhattan'ın en uğrak noktalarından biri ve her ağız tadına hitap eden lezzetli mağazalarıyla oldukça seviliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri