Türk Dil Kurumunun hazırladığı Güncel Türkçe Sözlükte (sozluk.gov.tr) “sözcük”, “kelime” kavramı ile açıklanırken “kelime” ise “anlamlı ses veya ses birliği, söz, sözcük, lügat” şeklinde tanımlanmaktadır. Dilin sözcük yapma yollarından biri, birden fazla sözcüğü bir araya getirerek birleşik kelime oluşturmaktır.
Tek başına kullanıldığında bir anlamı olan tüm seslere ve söz gruplarına kelime denir. Kelime Neye Denir? Cümle kurmamıza ve birbirimizle iletişime geçmemize yarayan sesler, kelime ya da sözcük olarak tanımlanır.
Kelime veya sözcük, tek başına anlamlı, bir ya da birbirine bağlı birden fazla biçimbirimden (morfem) oluşan, ses değeri taşıyan dil birimidir.
Bir sözcük, anlam yüklenen, az çok birbirine sıkı sıkı bağlı bir ya da daha fazla biçimbirimden (morfem) oluşan, ses değeri taşıyan dil birimidir. Sözcükler, bir kök ve ona bağlı bir ya da daha fazla ekten oluşabilir. Sözcükler bir araya gelerek sözcük öbekleri, cümlecik ve cümleleri meydana getirirler.
Cümle ve sözcük
Cümle, bir sözcük dizisidir, ancak en az bir sözcüklü ifadeler de cümle sayılmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Bir cümle anlam ve yargı bildiren, ek-fiille çekimlenmiş bir tek isimden (yüklem) veya zamana ve şahsa göre çekimlenmiş bir tek fiilden (yüklem) de oluşabilir, yüklemi ve birbirini anlam bakımından bütünleyen birden fazla kelime ya da kelime grubundan da. Yani en küçük cümle tek kelimeden oluşabilir. Öğretmenim.
Yalın bağlaçlar, herhangi bir ek almamış ya da bir kelimeyle birleşmemiş basit kelimelerdir. Kök halindeki ve, ama, ile, eğer, de, hem, yani gibi kelimeler bu tür bağlaçlardır.
Harfler birleşerek heceleri, heceler birleşerek sözcükleri oluşturur. Sözcük, tek başına kullanılabilen anlamı veya görevi bulunan ses veya sesler topluluğudur.
Sözcükler, cümle içindeki kullanımlarına göre farklı anlamlar kazanabilir. Bunlar, temel anlam, yan anlam ve mecaz anlamdır. Bir sözcüğün herkesçe bilinen, en yaygın kullanılan ve akla ilk gelen anlamı, temel anlam- dır. Sözcüğün sözlükteki ilk anlamı olduğu için “sözlük anlamı” olarak da bilinir.
Türkçede sekiz kelime türü vardır: isim, sıfat, zamir, zarf, edat, bağlaç, ünlem, fiil.
Sesler, harfleri, harfler birleşerek kelimeleri oluşturur, kelimeler ile cümleler oluşur. Kelimelerin birbirleri ile anlam ilişkileri bulunuyor. Aynı şekilde cümlelerde de anlam ilişkileri bulunuyor. Cümlede anlam bilinmesi gereken Türkçe konularından biridir.
ile kelimesi bağlaç olarak kullanıldığı gibi edat olarak da kullanılır. "Gelmesi ile gitmesi bir oldu” (bağlaç), “Onun gelmesi ile işler daha da karıştı" (edat). Bununla birlikte diğer kelime sınıflarından kaymış olan şu kelimeler de bağlaç olarak kullanılır. Yalnız : Çoğunlukla zarf ya da sıfat olarak kullanılır.
Mustafa Levent Yener, sözcük türlerini önce tür ve görev olarak birbirinden ayırır. Sözcük türlerini ad ve eylem olmak üzere iki grupta, sözcüğün dilsel görevlerini ise adıl, önad, belirteç, ilgeç, bağlaç ve ünlem şeklinde altı grupta inceler (2007: 606-623).
Dilde yaşayan gelişmelerin yansıtıldığı Türkçe Sözlük'te söz, terim, deyim, ek ve anlamdan oluşan 122.423 söz varlığı, madde başı ve madde içi toplam 92.292 söz, Türk edebiyatından seçilmiş 34.672 örnek cümle, 1.454.903 sözden oluşan sözlük metni bulunmaktadır.
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.
Kelime bilgisi, kelimelerin ve ne anlama geldiklerinin bilgisidir. Yeni kelimeleri öğrenmek ve kullanmak, hayatımız boyunca devam eden ve genişleyen bir şeydir ve basitçe bir tanımı arayıp ezberlemekten çok daha fazlasıdır.
Gerçek anlam: Bir sözcük için akılda ilk uyandırdığı anlamdır. Örneğin; “ Adam ağaçtan düşüp kolunu kırmış” bu cümledeki kol kelimesi gerçek anlamlıdır. Yan anlam: Bir sözcük için akılda ilk uyandırdığı anlamdan uzaklaşıp ikinci olarak bir anlam kazanmış olmasıdır.
Dil canlı olduğu için kelimeler, kelime grupları, cümleler zamanla yerine, vurguya hatta söyleyiş tonuna göre bazen asıl anlamı da gölgede bırakacak bir kullanış anlamı kazanır. Anlam bakımından aralarında ilgi veya yakınlık bulunan sözler kelimenin anlam çerçevesini oluşturur.
Yalın haldeki basit sözcük aynı zamanda o sözcüğün köküdür. Kalem, süt, göz, kâğıt, halı ve gitmek basit sözcüklere örnektir; ancak bu sözcüklerden yapım ekleri veya başka sözcükler eklenerek türetilmiş kalemlik, sütçü, gözlük, kâğıthane, halıcı, gider gibi sözcükler basit değildir.
Bunları kural olarak düşünürsek, bazı yabancı kelimeleri kolaylıkla ayırabiliriz. 1- Türkçe kökenli dillerde c, ğ, l, m, n, r, v, z harfleriyle kelime başlamaz. Ve Türkçede b, c, d, g, ğ harfleriyle kelime bitmez. Türkçede f, h, j, v sesleri bulunmaz.
Sözcükte yapı, sözcüklerin oluştuğu, yapıldığı, türetildiği bu parçaları; sözcüklere gelen eklerin çeşitlerini, kullanım amaçlarını inceler. Varlıkların, kavramların, duyguların ismi olan köklere isim kökü denir. İsim kökleri cümle içinde “isim, zamir, zarf, sıfat, edat, bağlaç ve ünlem” göreviyle kullanılabilir.
Âmâ kelimesinin kökeni Arapçadır. Arapça a'ma kelimelerinden türetilerek dilimize yerleşmiş olan kelimenin anlamı görme engelli kişi olarak geçmektedir.
bir cümle öbeğinin içerisinde ama yer alıyorsa kendisinden önce ki cümleciği olumsuzma anlamı katar. fakat ise kendisinden önce ki cümleciğin açıklaması niteliğindedir.
“Ama, fakat, lâkin” aynı anlama gelen bağlaçlardır. “yalnız, ancak, oysa, oysaki, halbuki, ne var ki” bağlaçları da bunlara yakın anlamlıdır. Bu bağlaçlar genellikle aralarında zıtlık bulunan iki ayrı ifadeyi veya cümleyi birbirine bağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri