Keloğlan Masalları üzerine geçmişten günümüze birçok eser yazılmıştır. Bunlardan bazıları Naki Tezel (1936)'den “Keloğlan Masalları”, Mefra Telci (1973)'den “Keloğlan” ve Eflatun Cem Güney (1955) yılında yazmış olduğu “Açıl Sofram Açıl” masalları örnek teşkil etmektedir.
Açıl Sofram Açıl adlı eseri ile Danimarka'da bulunan Andersen Kurumu tarafından 1956 yılında Dünya Çocuk Edebiyatı Onur Belgesi alan Eflatun Cem Güney, geleneksel halk hikâyeleri ve masallarının derlenmesinin yanında kendisi de masallar yazmıştır.
1971'de Semih Evin'in yazıp ve yönettiği Keloğlan ve Yedi Cüceler filmi gösterime girmiş, karakter Sami Hazinses tarafından oynanmıştır. Aynı yıl Turgut Özakman'ın senaryosunu yazdığı ve Süreyya Duru'nun yönettiği Keloğlan'da Rüştü Asyalı başrolde yer almıştır.
Eflâtun Cem Güney'in çalışmaları arasında “Dede Korkut Masalları”nın ayrı bir önemi vardır. 1958'de yayımlanan kitapta yer alan yedi metin; “Boğaç Han”, “Salur Kazan'ın Oğlu”, “Kanturalı”, “Bey Böğrek”, “Tepegöz”, “Deli Dumrul” ve “Oğuz Efsanesi” adlarıyla sıralanmaktadır.
EN GÜZEL TÜRK MASALLARI (1. BASKI) - EFLATUN CEM GÜNEY | Nadir Kitap.
İlgili 19 soru bulundu
Türk edebiyatına baktığımız zaman ilk masal örnekleri Uygurlara dayanmaktadır. Uygurlar döneminde yazılan Kalyanamkara ve Papamkara adlı eser bulunmaktadır. Türk edebiyatında bu alanda çalışan Tahir Alangu, Anadolu'daki halk masallarından derlediği Billur Köşk adlı bir eser yayınlamıştır.
İlk türkçe masal kitabı sözlü gelenekten derlenmiş olan Billur Köşk Masalları'dır. Halk arasında ağızdan ağıza yayılan binlerce anonim masal, Nasrettin Hoca fıkraları, Keloğlan masalları, Karagöz oyunları, tekerlemeler olmasına rağmen çocuk edebiyatının gelişmesi Tanzimatla (1839) başlamıştır.
Rus Türkoloğu Vasili Radlof, Türk masallarını derleyen ilk kişidir.
Bunlardan “Kızılelma”, “Ülker ile Aydın”, “Alageyik”, “Küçük Şehzade”, “Küçük Hemşire” ve “Kol- suz Hanım” tamamen manzum masaldırlar.
Kars'ın Arpaçay ilçesine bağlı Meydancık Köyü'nde bulunan Keloğlan Türbesi'nin Hikayesi.
Rüştü Asyalı 1947 yılında Ankara'da dünyaya gelen tiyatro, sinema oyuncusu, yönetmen, senaryo yazarı ve seslendirme sanatçısıdır.
"Açıl Susam Açıl", Binbir Gece Masalları'nda yer alan Ali Baba ve Kırk Haramiler'de geçen sihirli sözlerdir.
Kuş Ayak - Açıl Susam Açıl - (Fazıl Hüsnü Dağlarca) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Ali çölde tesadüfen "40 haramiler" olarak tanınan soyguncu çetesinin sığınağı olan büyülü mağarayı keşfeder. Kayaların içinde gizli bu mağaranın duvarları "açıl susam açıl" komutu ile açılmaktadır.
Naki Tezel'in belli başlı masal kitapları arasında Keloğlan Masalları (1936), Altın Araba (1942), Peri Kızı (1945), Konuşan Kaval (1946), Altın Bülbül (1953), Talih Kuşu (1960) ve yeni basımları yapılan Türk Masalları (2 c, 1971) adlı eserler gösterilebilir.
Daha sonraları Türk yazarları da masal çalışmaları yapmış ve yayınlamışlardır, Ziya Gökalp, Tahir Alangu, Naki Tezel, Eflatun Cem Güney ve Cahit Uçuk bunlardan bazılarıdır.
Binbir Gece Masalları, Arap edebiyatının en güzel eserlerinden biri olarak görülür.
İlk örnekler
Ahmet Mithat Efendi, Kıssadan Hisse ve Letâif-i Rivâyat (1870-1893) eserleriyle hikâye türünün ilk yerli örneklerini vermiştir. Aynı yıllarda Emin Nihat Bey tarafından Müsâmeretnâme yazılmıştır.
Hanım” diye bilinen müellifin aslında kim olduğu ortaya çıkarılmıştır. Buna göre; K. D. kısaltmasıyla Türk Masalları adlı eseri neşreden müellif, “Kâşif Dehrî” müstear ismini kullanan meşhur Dagıstanlı Hüseyin Kâmî Bey'dir. Dehrî, Ziya Gökalp, Masal, Halk Bilimi.
Masalların kaynağı
Mitolojik görüşe göre masal mitolojiden üretilmiştir ve eski Hint mitolojisine, kutsal metin sayılan Rigvedalar'a kadar dayanır.
Dr. Necati Demir, 35 yılda 81 ili köy köy dolaşarak Anadolu insanından dinlediği masalları 10 ciltlik eser haline getirdi. Bugüne dek 200'ü aşkın kitap yazan Demir'in son eserinin ismi ise "Anadolu Türk Halk Masalları".
Jean de La Fontaine, hem Batı hem de Doğu'da çok çeşitli kaynaklardan fabllar topladı ve bunları Fransız serbest nazımına uyarladı. Bunlar, 1668'den 1694'e kadar çeşitli ciltlerde Fabllar başlığı altında yayımlandı ve Fransız edebiyatının klasikleri hâline geldi.
'Arapça "mesel" kelimesinden dilimize geçmiş olan ve Anadolu'da , "masal" olarak kullanılan terim, diğer Türk diyarıarında "ertegü, ertek, erteki, çöçak" gibi kelimelerle ifade edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri