1. Kişisel şifrenizle e-Devlet'e girin. 2. “Kurumlar” menüsünden “Ticaret Bakanlığı”na tıklayın. 3. “Ortak/Yetkili Olunmasına Yönelik Kısıtlama İşlemleri (MERSİS)” seçeneğine giriş yapın.
e-Devlet'e tüm vatandaşları ilgilendiren yeni bir özellik geldi. Bu yeni özellik, vatandaşların T.C. kimlik numaralarına kısıtlama getirmesini sağlıyor. Bu kısıtlama, vatandaşların farkında bile olmadan bir şirkete ortak ya da yönetici olmasını engelliyor.
Kimlik Numaralarında kişinin kim olduğu, cinsiyeti, yaşı, dini ve doğum yeri gibi anlamlı bilgiler yoktur. 3-T.C. Kimlik Numaramı değiştirebilir miyim? Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası kişiye bir defa verilir ve değiştirilemez.
Bu dönemde TC kimlik numarasını ele geçiren kişiler kimliği kopyalayarak kredi çekebilir ya da çeşitli kurumlara başvuru yapabilirlerdi. Fakat yeni tip kimlik kartlarının kopyalanması mümkün olmadığı için sadece TC kimlik numarası ile herhangi bir işlem yapılamaz.
İlgili 22 soru bulundu
Başkasının kimliği ile kredi çekilemez. Nitekim başkasının rızası olsa bile bu yine suçtur.
''Kötü niyetli olan bir kişi, vatandaşlık numarasını öğrendiği kişilerin tüm özel bilgilerine ulaşabilir ve illegal işlerde kullanabilir. Bu bilgilerle kredi kartı sahteciliği de dahil birçok yasa dışı iş yapılabilir.”
2022 yılı içerisinde nüfus cüzdanınızı yeni T.C. kimlik kartı ile değiştirecekseniz Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bedel 37,50 TL'dir. Eğer kimlik kartınızı kayıp nedeniyle değiştiriyorsanız ödemeniz gereken bedel 75,00 TL'dir. Nüfus müdürlüklerinde biyometrik fotoğraf çekilmez.
8. Nüfus cüzdanlarının Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartları ile değiştirilmesi ile ilgili zorunlu son bir tarih var mı? Nüfus cüzdanlarının kimlik kartı ile değiştirilmesi için belirlenen son tarih bulunmamaktadır.
Örneğin kimlik bilgilerinizi ele geçiren bir kişi, sizin adınıza bankalarda ve kimlik onayı gerektiren internet sitelerinde işlemler yapabilir, sizin adınıza telefon hattı veya banka hesabı açabilir, kefil olabilir hatta şirket kurabilir.
e-Devlet Kapısı'nda yer alan hizmetle vatandaşlar, kimlik numaralarına kısıt koyarak, iradeleri dışında şirket ortağı veya yetkilisi yapılmalarını engelleyebiliyor.
şirketleri, vergi kimlik numarası üzerinden işlem yaparlar. Gerçek kişi olduğu durumlarda, T.C. kimlik numaraları üzerinden firma açılışı yapılır. Adi ortaklıklarda ise vergi kimlik numarası üzerinden işlem yapılabilir.
Kimlik bilgileri çalınan bir kişi zaman kaybetmeden Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuru yapması gerekir. Başvuru yaparken suçlu biliniyorsa belirtilmeli ve ceza alması için ayrıca şikayet dilekçesi verilir. IP numaralarından tespit edilerek ise suçlular yakalanabilir.
e-Devlet sistemi üzerinden adınıza şirket kurulmaması için kısıtlama yapabilirsiniz. Kısıtlama işlemini gerçekleştirmek için e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra, arama kısmına “Ortak / Yetkili Olunmasına Yönelik Kısıtlama İşlemleri (MERSİS)” yazmalısınız.
Devletin resmi kişisel bilgi sorgulama adresi E-Devlet sorgulamaları ile kişisel kimlik bilgilerinizi sorgulayabilirsiniz. E-Devlet sitesi üzerinden hakkınızda açılan davalar, sim kartlar veya herhangibir vergi cezası kolayca sorgulanabilir.
e-Devlet Kapısı hesabınıza giriş yaptıktan sonra iki aşamalı giriş özelliğini; İnternet tarayıcısı kullanıyorsanız Güvenlik ve Ayarlar > İki Aşamalı Giriş İşlemleri sayfasındaki İki Aşamalı Giriş alanında “Pasif” seçeneğini işaretledikten sonra “Ayarları Kaydet” düğmesine tıklayarak kapatabilirsiniz.
Nüfus cüzdanı veya kimlik kartının kaybedilmesi durumun idari para cezası verilmektedir. Bu ceza miktarı 2024 yılı için aşağıdaki gibidir; Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kayıp bedeli: 260 TL. Doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 130TL.
İptal edildikten sonra kartınız bulunsa da iptal işlemi geri alınamaz. Bu durumda, kartınızı kapı geçişlerinde ve nakit harcama noktalarında (kafeterya, spor salonları, sosyal bina, havuz, kütüphane, öğrenci işleri) kullanamayabilirsiniz.
Birey kimlik tespitinin hızlı bir şekilde yapılmasının sağlanması. Bireyin doğumundan itibaren tüm işlemlerinin ortak bir numara ile yürütülmesinin sağlanması. Kamu kuruluşları arasında bilgi alışverişinin kolaylaştırılması, vatandaşa daha hızlı ve güvenli hizmet verilmesinin sağlanması gibi amaçları kapsamaktadır.
Genel Müdürlüğümüz tarafından kurulan Alo 199 ile; Vatandaşların bilgi talepleri, şikayet, öneri ve başvuru işlemleri ve Kamu Kuruluşlarının (Mernis, Kps, Maks, Adres vb.) taleplerinin kayıt altına alınarak tek elden karşılanması amaçlanmaktadır.
Kimlikler için herhangi bir yenileme tarihi olmadığını belirten Merkez, ehliyetler için ise tarihin 31 Aralık 2024 olduğunu belirtti.
Türkiye'de altı aydan fazla ikamet eden yabancı uyruklu kişilere T.C. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Yabancı Kimlik Numarası verilmektedir. Bu numara, ikamet tezkerenizi aldığınızda tarafınıza tahsis edilir ve kartınızın üzerinde 99 ile başlayan numaradır.
Örneğin, bir polis, bir kişinin kimlik bilgilerini, adresini, telefon numarasını, doğum tarihini ve suç geçmişini kamuya açık kayıtlardan öğrenebilir. Bir polis, bir kişinin adli geçmişini, sabıka kaydını ve hakkında açılmış olan davaları da öğrenebilir.
TCKN GSM Sorgulama Servisi, TC Kimlik Numarası ile GSM sorgulama hizmeti sunan bir platformdur. Bu hizmeti kullanarak, bir kişinin telefon numarasını TC Kimlik Numarası ile sorgulayabilirsiniz.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri