Keloğlan, özellikle Türk ve Altay mitolojisinde, masal, fıkra ve benzer halk anlatılarında adı geçen saçsız masal kahramanıdır. Türk masal anlatı geleneği içerisinde olumlu ve olumsuz özelikleri ile halkı temsil eden bir tiptir.
Keloğlan çizgi filmi Türk kültüründe yer etmiş olan Keloğlan Masalları'n- dan uyarlanarak ekranlara taşınmış bir yapımdır.
Rüştü Asyalı 1947 yılında Ankara ilçesinde doğdu. Aslen Elazığlı olan sanatçı, lise okurken tiyatroya başladı. Ankara Halkevi'nde tiyatro kursları aldı. Rüştü Asyalı, Ankara Devlet Konservatuarı'nda tiyatro bölümünü okudu.
Keloğlan, 1971 yapımı Türk filmidir.
Rüştü Asyalı 1947 yılında Ankara'da dünyaya gelen tiyatro, sinema oyuncusu, yönetmen, senaryo yazarı ve seslendirme sanatçısıdır. Henüz lise eğitimini tamamlarken Ankara Halkevleri Genel Merkezi'nde açılan tiyatro kurslarına başladı ve 1963'te Ankara Radyosu Çocuk Saati ekibinide yer aldı.
İlgili 33 soru bulundu
Bu senaryoların hepsinde Keloğlan karakteri Rüştü Asyalı tarafından canlandırılmıştır. Keloğlan karakteri film, televizyon dizisi ya da animasyon gibi çeşitli formatlara uyarlanmıştır. 1970'lere gelince Rüştü Asyalı'nın Keloğlan'ı canlandırdığı Keloğlan filmleri oldukça popüler olmuştur.
Keloğlan Mağarası Denizli İli, Acıpayam İlçesi'nin 18 kilometre doğusunda bulunan Dodurgalar Mahallesi'nin 3 kilometre batısındaki Mallı Dağı'nın doğu yamacındadır.
Kars'ın Arpaçay ilçesine bağlı Meydancık Köyü'nde bulunan Keloğlan Türbesi'nin Hikayesi.
tuncay opçin on X: "Keloğlan çizgi filminde, Uzun adında bir hırsız vardı. Çizgi film, sırf bu yüzden yayından kaldırıldı.
Çeşitli masallarda, gücün (padişahın) karşısında halkı temsil eden Keloğlan; Türk insanının zekâsını, aklını, başarısını, azmini, şansını ve saflığını da en güzel şekliyle kendi üzerinde toplayan, problemleri gülerek çözümleyen “hümorist” yapıya sahip bir tiptir.
Keloğlan (1971) filmi - Sinemalar.com - Sinemalar.com -
Suna Belener, sahne adıyla Suna Pekuysal, (1933-2008) tiyatro ve sinema oyuncusu. 1933'te İstanbul'da doğdu. Pekuysal, İstanbul Belediye Konservatu...
Keloğlan masalları Türk mitolojisi ve Altay mitolojisinin ortak figürlerinden biridir. Bazı lehçelerde "Keloğlan" adının "Kaloğlan, Kalca, Kelce" şeklinde kullanıldığı da görülmektedir. Keloğlan masallarında Keloğlan, annesi ile yaşamakta olan saf bir Anadolu delikanlısıdır.
Nasrettin hoca fıkraları, karagöz oyunları, Keloğlan masalları, Anadolu çocuk oyunları gibi pek çok kültürel miras unsuru turistlerin dillerine çevrilerek turist çocukları- na aktarılabilir.
Kendisi, herkesin bildiği masal kahramanı Keloğlan'a beyaz perdede hayat veren isimdir. Fakat Rüştü Asyalı sadece Keloğlan'dan ibaret değildir. Ayrıca Rüştü Asyalı bilinenin aksine kel de değildir.
Seslendiren : nazım sarıbaşoğ Vezirköprü...
Oyunculuğu bırakan ve bir iletişim akademisinde dersler veren Rüştü Asyalı, ekranlardan uzak bir hayat sürüyor. Sosyal medyada paylaşımlarda bulunan Rüştü Asyalı, son haliyle de dikkat çekti.
- 2003 yılında turizme açılan ve Türkiye'de turizme açık 14 mağaradan biri olan Keloğlan(lar) Mağarası (Dağdaş ve ark., 2005), Dodurgalar'dadır. Mağara; Bucakiçi Mevkiindeki Köyyeri denilen muhitin (küçük tepecik) hemen batısında yükselen Karadağ'ın (1421 m) Keloğlanlar Yakası adı verilen yamacında bulunmaktadır.
Keloğlan Mağarası Denizli'ye 60 km mesafedeki Acıpayam İlçesinin 18 km doğusundaki Dodurgalar Mahallesinin 3 km batısındaki Mallı Dağın Doğu yamacında yer alıyor.
2003 yılında turizme açılan ve Türkiye'de turizme açık 14 mağaradan biri olan Keloğlan Mağarası Denizli-Antalya karayolu üzerinde 3 km içeride Dodurgalar'dadır. Denizli-Antalya ana karayoluna yakın olması nedeniyle ulaşımı çok kolay olan mağara, denizden 1110 metre yüksektedir.
Keloğlan 1971 yapımı olan bu film Konyaaltı ilçesinde çekilmiştir.
KELOĞLAN FİLMİNİN (1971) ÇEKİLDİĞİ YERLER PART 3 - YouTube.
Denizli'nin Acıpayam ilçesi Dodurgalar Mahallesi yakınındaki Mallı Dağı'nda bulunan ve içinde çok sayıda sarkıt ve dikitin yer aldığı 145 metre uzunluğundaki Keloğlan Mağarası, bölgede anlatılan kel çoban efsanesinin ardından, özellikle saçı olmayan ve dökülenlerin ilgisini çekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri