Türkçe'miz pastacılık literatüründe terimsel olarak Şu Hamuru diye bilinen "Pate a Choux" (PATAŞU) Fransız kökenli bir hamur türüdür.
Pate a choux, Türkçe'de bilinen adıyla pataşu ya da şu hamuru içi boş, puf gibi kabarmış hamur türüdür. Ekler, profiterol ve tulumba tatlısı yapımında pataşu hamuru kullanılır. Pate a choux (pataşu hamuru) ilk olarak Fransız pasta şefleri tarafından bulunmuş ve kullanılmıştır.
Şu Hamuru – Pataşu, Paté a Choux (okunuşu: pataşu), Choux Pastry (okunuşu: şu peystri) Ekler (Eclaire), Profiterol (Profiterole), Gujere (Gougères) gibi tatlılar başta olmak üzere birçok tatlıda kullanılan, çok yumuşak ve pişirilerek kullanılan hamurudur. Un, Tereyağ, Su (veya süt veya ikisi de) ve Yumurta kullanılır.
Nefis hamurların pişme zamanı! Hamuru pişirirken kapağınını açmamak şart. Aksi takdirde hamurlar sönebiliyor. O yüzden tarifte belirtilen ısı ve sürede pişmeye bırakın onları.
İlgili 32 soru bulundu
Ekler hakkında bilinen çok az şeyden biri, 19. yüzyılın sonlarında Fransa'da çıktığıdır. Birçok yemek tarihçisi eklerin ilk olarak Fransız kraliyet ailesinin ünlü hamur işi aşçısı Marie-Antoine Carême tarafından yapıldığını ileri sürmektedir. "Éclair", Fransızca'da şimşek patlaması anlamına gelmektedir.
40 dk uzun gelmesin anca pişiyor ağır ağır pişen bir tatlımız buzdolabında kapalı bir şekilde konur açık olursa kurur bir gün önceden yapılıp ertesi gün servis edilebilir sıkıntı olmaz.
Türkçe'miz pastacılık literatüründe terimsel olarak Şu Hamuru diye bilinen "Pate a Choux" (PATAŞU) Fransız kökenli bir hamur türüdür. "Pate a Choux" (PATAŞU) tarifi, ilk olarak 16. yüzyılda Fransa kıralı 2.
Profiterol ve ekler hamuru olarak da bilinen pate a choux, Fransız mutfağında sık sık tüketilen bir hamur işidir. Hazırlanan hamurun içi, kremalı dolgu ile doldurulur. Üst kısmı ise genellikle çikolata sosuna bulanır. Pate a choux, 'pataşu hamuru' olarak da bilinmektedir.
Profiterolün incelikleri
Pişme süresi konusunda verilen tariflere göre farklılık olsa da, profiterolün piştiğini hafif pembeleşince anlamak mümkündür. Çok kızarması gerekmeyen profiterol hamurunun, kreması için dağılmadan ikiye bölünecek yumuşaklıkta olması gerekiyor.
Fransızca profiterole "1. ödül, şekerleme [esk.], 2. dolgulu küçük ekmek veya poğaça, 3. krem dolu hamur topları ve çikolata ile yapılan bir tür tatlı" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca profit2 "külde pişirilmiş hamur işi" sözcüğünden türetilmiştir.
Not: Ekler ve Profiterol arasında malzeme ve pişirilme olarak bir fark yoktur. Sadece şekilleri farklıdır.
Pataşu sopası hamuru pişme sırasında çevirmek için kullanılır. Ayrıca metal kaplardaki soğuk kremaların ve sıcak malzemenin karıştırılmasında kullanılır.
Fırına girmeye hazır olan hamurları önceden ısınmış 190 derece fırında altlı üstlü fansız orta rafta 22 dakika pişiriyoruz.
Dikkat Edilmesi Gerekenler; Hamur iyice soğumadan yumurtalar kırılmayacak.Yumurtalar mutlaka teker teker kırılacak ve her yumurta çok iyi karışacak.Hamura metal kaşık değmeyecek ,fırının kapağı hamurlar pişerken hiç açılmayacak ,fırın hamurlar piştikten sonrada 10~15 dk açılmayacak,hamur krema ile birleştirildiğinde ...
Profiterol, top şeklindeki hamurun içine doldurulmuş özel krema ve üstü eritilmiş çikolata kaplı bir tatlıdır. Profiterolün nereden geldiği bilinmemektedir. Nitekim Sahrap Soysal profiterolün bir Fransız tatlısı olduğunu belirtmiştir.
Profiterol yaparken hazırladığımız hamura pataşu hamuru denir. Pataşu (Pate A Choux) Fransızca bir terimdir.
Aside tatlısı; un, tereyağı ve pekmez kullanılarak hazırlanan, içinde şeker olmayan, oldukça pratik, lezzetli ve de çok hafif bir tatlı tarifidir. Aside tatlısı Kayseri yöresine ait bir tatlıdır. Kıvamı muhallebi kıvamına yakındır, helva gibi olmamalıdır.
Derin bir tencere İçerisine margarin ve suyumuzu ekleyip, yağ eriyene dek karıştıralım. Kaynamaya başladığında 1 su bardağı unu ve ilave 1 yemek kaşığı unu eleyerek 2-3 seferde yedire yedire ilave edip pişirerek kıvamı gelene kadar temel hamuru oluşturuyoruz.
Kremasını hazırlamak için; bir sos tenceresine süt, toz şeker, un ve yumurtayı ekleyip orta ateşte koyu bir kıvam alana kadar sürekli olarak karıştırın. Koyulaşan kremaya vanilin ilave edip karıştırın, ocaktan alın ve oda sıcaklığına geldikten sonra sıkma poşetine doldurup, en az 1 saat buzdolabında bekletin.
kıvamı oluşuncaya kadar yumurtaları koymaya devam edin. Örneğin yumurta sayısı 6 yazmasına rağmen dördüncü yumurtada kıvamı bulduysanız başka yumurta eklemeyin. Hamurun kıvamı tuttuğunda fırına 200 derecede ısıtın. Üzerini hafif pembeleşinceye kadar takriben 5-6 dakika kadar bekleyin.
Etin bozuk olup olmadığı anlayabilmenin yollarından biri rengine bakmaktır. Eğer etin rengi mora dönmüşse, bu bozuk olduğu anlamına gelir. Ayrıca etin üzerinde yeşil veya siyah benekler oluştuysa, tüketmemekte fayda vardır. Çünkü bu küflendiğini ve bozulduğunu gösterir.
Ekler hamurunu önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık 30-35 dakika kadar pişirin. Pişme esnasında ve hamur piştikten sonra fırının kapağını sakın hemen açmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri