Diyetisyen Zeynep Çapay yazdı. pancar şekeri, akçaağaç şurubu, agave şurubu, pekmez, bal, hurma şekeri, mısır şurubu ve esmer şeker kıyaslanmış, hangisi daha faydalı diye araştırılmış. Bu kıyaslanan doğal şeker gruplarında en faydalı ve en yüksek antioksidana sahip şeker türünün hurma şekeri olduğu anlaşılmış.
Başlıca doğal şeker türleri; glikoz, fruktoz, galaktoz, laktoz ve sakkarozdur. Rafine şekerlere örnek olarak ise beyaz ve kahverengi şeker ve yüksek fruktozlu mısır şurubu (HFCS) verilebilir.
Şekerin her türlüsü zararlı ama kan şekerini adeta jet hızıyla fırlatan nişasta bazlı şeker, şekerin en zararlı formudur. İçeriği fruktozdur ve fruktoz, sağlık açısından en zararlı olan şeker türüdür. Karaciğer yağlanmasına, iç organ yağlanmalarına ve yüksek trigliserid oranına sebep olur.
Dört temel şeker türü vardır: Glikoz, fruktoz, sakaroz ve yüksek fruktozlu mısır şurubu. Glikoz şekerin en basit şeklidir.
İlgili 35 soru bulundu
Monosakkaritler besin kaynağı olarak oldukça önemlidir. Heksozlar olarak geçmektedir. Monosakkaritler içerdikleri C sayısına göre ayrılırlar. 3C li şekerler, 5C li şekerler, 6C li şekerler olarak ayrılırlar.
Doğal olarak meyvelerde bulunan fruktoz bir şekerdir. Süt ve peynir gibi süt ürünlerinde ise şeker, laktoz olarak bulunur. Rafine şeker ise şeker kamışından veya pancarından elde edilir. Bu gıdalar işlemden geçirildikten sonra içerisinde bulunan şeker çıkarılır ve gıdalara sonradan eklenir.
6 ay şeker tüketmemek sizi hem daha fit ve sağlıklı hale getirir hem de tip 3 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve erken yaşlanma risklerinden uzaklaştırır. Daha da önemlisi, 6 ay şeker tüketmezseniz artık canınızın hiç şeker istemediğini hatta tüketmeniz durumunda ağız tadını bozduğunu da göreceksiniz.
Glukoz basit bir şeker veya monosakkarittir. Vücudunuzun tercih ettiği karbonhidrat bazlı enerji kaynağıdır. Kan şekeri ölçümünde kandaki glukoz miktarını kastederiz. Monosakkaritler, tek bir şeker biriminden oluşur ve bu nedenle daha basit bileşiklere parçalanamazlar.
Şeker veya sakkaroz, çoğu yiyecek ve içecekte kullanılan tatlı ve çözünür karbonhidratların genel adıdır.
Beyaz şeker (rafine şeker), kahverengi şeker, bal, meyve suları, reçel, mısır şurubu, gazlı içecekler ve şekerlemeler basit karbonhidratlar ya da basit şekerlere örnek olarak verilebilirler. Meyveler(fruktoz) ve süt(laktoz) sebebiyle basit karbonhidrat kaynakları gibi algılanabilir.
Esmer şeker, beyaz şekere göre daha fazla sıkıştırılabilmektedir; yani aynı hacimdeki esmer şeker, beyaz şekere oranla daha fazla kalori içerebilmektedir. Bu sebeple, esmer şker kullanımı konusunda da en az beyaz şeker kadar dikkatli olunmalıdır. Beyaz şekerde vitamin ve mineral bulunmamaktadır.
Stevia, Amerika ve Kanada'da uzun süreler yasaklı durumda kaldı; ancak bununla birlikte Japonya'da yıllarca bu bitki kullanıldı ve kullananlar üzerinde hiçbir yan etki görülmedi.
Doğal şeker kaynakları, doğal olarak oluşan ve içinde yüksek oranlarda şeker bulunan besinlerdir. Bunlar arasında en yaygın olarak; meyveler, sebzeler, süt ve süt ürünleri, bal, yulaf ezmesi, pancar molası, melas, reçel ve marmelatlar, fruktoz bulunur. Meyveler: Meyveler, doğal olarak oluşan şeker kaynaklarındandır.
Türkiye'de yıllık kişi başı yaklaşık 4 kilogram çay tüketildiğini dile getiren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sübet Özerdem, “Şekerli çay metabolizma hastalıklarına meyili artırıyor. Ayrıca diyabet riskiyle beraber kalp damar hastalıkları gelişmesine neden oluyor.
Şekeri hayatınızdan tamamen çıkardığınızda şiddetli baş ağrısı, yorgunluk, kramplar ve mide bulantısı gibi sizi yorgun düşüren problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Meyveler sakaroz, fruktoz ve glikoz karışımı olan doğal şekerler içerir. Pek çok insan şekerin kötü olduğunu duyduğu için bunun meyveler için de geçerli olduğunu düşünür. Ancak fruktoz belli miktarın üzerinde zararlıdır ve meyveden geldiğinde zararsızdır .
Yetişkinlerde normal kan şekeri değeri açlıkta 70-100 mg/dl, tokluk durumunda ise 70-140 mg/dl'dir.
Esmer şeker, halk arasında en sağlıklı şeker olarak biliniyor.
Yapay tatlandırıcılar; kalori değeri olmayan, kan şekerini etkilemeden tatlı tadı veren kimyasal bileşenlerdir. Sukraloz, Aspartam, Asesülfam-K ve Sakkarin, şeker yerine kullanılan bir yapay tatlandırıcılardır. Sukraloz; aspartam, asesülfam-K, sakarin gibi yapay tatlandırıcılardan daha fazla etkilidir.
Bilimsel adı “Sükroz” olan basit bir moleküldür. Rafine şeker, şeker kamışı veya şeker pancarının işlenmesi ile elde edilir. Saf bir karbonhidrattır: %99.5 oranında sadece şeker içerir, ne bir besleyici öge, ne mineral ne de vitamin barındırır. 1 Sükroz= 1 Glikoz + 1 Fruktoz bileşimi ile meydana gelir.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) günde 50 gramdan fazla basit şeker tüketilmemesini tavsiye etti. Yaklaşık 12 çay kaşığı şekere tekabül eden bu miktarı günlük hayatta karşımıza çıkan diğer ürünlerle kıyasladık.
Zira şeker pancarından elde edilen bildiğimiz toz şeker bir molekül glikoz ve bir molekül früktoz (meyve şekeri) içermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri