Murat'ı yönlendirmesi ile Sadrazam'ın azil edilmesine karar verildi. 3 Nisan 1624 günü Sadrazam Kemankeş Kara Ali Paşa saraya davet olundu. Orada sadrazamlıktan azledilerek boğulmak suretiyle idam edildi.
Sultan İbrahim'in sekiz yıllık saltanatının ilk dört yılına damgasını vuran, Kemankeş veya Kara lakaplarıyla tanınan Mustafa Paşa, aslen Arnavut olup küçük yaşta girdiği yeniçeri ocağında zamanla sivrilerek önce çorbacı ardından sırasıyla kul kethüdası, sekbanbaşı, yeniçeri ağası ve kaptan-ı derya olmuştur5.
Arnavut asıllı olup Elbesan'lı veya Avlonya'liydi.Devşirme olarak İstanbul'a getirildi. Yeniçeri Ocağı'na katıldı. Bu ocakta iken Ferhad Ağa'dan okçuluk dersleri aldı ve okçulukta büyük bir yetenek göstererek "Kemankeş" lakabı ile anılmaya başlamıştır.
Kemankeş Ahmed Paşa Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1531-1533 yıllarında Kaptan-ı Derya'lık görevinde bulunmuş bir devlet adamıydı. Okçuluktaki başarısıyla ünlüydü. 1533 yılında Kaptan-ı Derya'lık görevini Barbaros Hayreddin Paşa'ya devretti ve onunla birlikte Preveze Deniz Muharebesi'ne katıldı.
Tozkoparan İskender, en uzun rekorların sahibi olması yanında, en çok menzil alan kemankeş olarak da başta gelir. İmparatorluğun çeşitli illerinde 10 rekor kırmış, taş diktirmişti. Bunların hiçbiri daha sonra aşılamamıştır. 846 metrelik dünya rekoru sayesinde adı bugünlere kadar ulaşmış, kendisi de efsaneleşmiştir.
İlgili 27 soru bulundu
Rekorları Osmanlı İmparatorluğu'nun çeşitli illerinde 10 ayrı rekor kırmış, daha sonra bu rekorlar aşılamamıştır. Tozkoparan İskender en uzun rekorunu, gündoğusu havasıyla atılan Akrurı Menzili'nde 1281,5 gezle kırmıştır. 846 (veya 848) metrelik bu mesafe bir dünya rekorudur.
Yeniçeri Ocağı'nda Kara Hasan Ağa tarafından yetiştirildi ve zaman içinde yükselerek yeniçeri ağası oldu. Okçuluktaki yeteneğinden dolayı "Kemankeş” ve "Kara” lakaplarıyla anılmaya başlandı. Revan seferindeki başarılarından dolayı kaptan-ı deryâlığa getirildi.
Sadrazam Pargalı İbrahim Paşa isyanı bastırmak ve Mısır eyalet idaresini yenileştirmek için Mısır'a gelmiştir. Ahmet Paşa bu kötü hareketi dolayısı ile hain lakabı ile anılmaya başlanmıştır. Sicil-li Osmani onu şöyle değerlendirir: Kibirli, haset, divane -meşrep ve kötü bir şahıstı.
Türk Dil Kurumundan alınan bilgiye göre Kemankeş kelimesi yay ile ok atan kişiye denmektedir. Günümüz Türkçe karşılığı okçu olan kemankeş Osmanlı dönemlerinde ok atan kişileri tanımlamak için kullanılan bir kelimeydi.
Kitabede Osmanlıca, Arap harfleriyle “Bu duvar Sultan Beyazit oğlu Sultan Mehmet'in buyruğuyla Adem oğlu Emir Yakup tarafından (Hicri) 890 yılında yapıldı”, yazıyordu. Emir Yakup, Hızır'ın yani Barbaros Hayreddin'in babasıydı. Öyleyse Barbaros bir devşirme değil bir Türk idi.
Mahidevran Hürremi Dövüyor - Muhteşem Yüzyıl 4.
Yaşadığı anlaşıldığında ise uzun saçlarıyla boğularak öldürülmüştü.
Kösem isminin anlamı; Sürüler önünde rehber vaziyetinde giden, cildi temiz ve pürüzsüz demektir. Kösem isminin sözlük anlamı ise; Çobana alışkın ve sürünün önünde giden dört yaşında keçi, ya da koyun demektir.
Kemankeşlik Sırrı, Osmanlı okçuluk tekkelerinde menzil okçuluğunda becerisini ispatlayan okçulara icâzet verme amacıyla düzenlenen Büyük Kabza Alma Töreninde, tekke şeyhinin çiçeği burnunda kabza sahibi kemankeşin kulağına fısıldadığı bilinen meslek sırrıdır.
Dolayısıyla Vakkas, okçuluktaki başarısından dolayı kemankeşlerin piri kabul edilmektedir. Bununla birlikte bir okçu olan Hz. İsmail'in oku icat ettiğine olan inanış nedeniyle onun okçuların piri; Hz.
Kemankeşlik; Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılan bir okçuluk sporudur. Osmanlı İmparatorluğunda okçuluk Orta Asya Türkleri'nden gelmiştir. Osmanlı kemankeşlik sporu yüzyıllardır adını çok bilmediğimiz büyük kemankeşlerin (Bursa'lı Şüca, Havandelen Solak Bali, Tozkoparan İskender vs.) çıkmasını sağlamıştır.
3.selim 888 metre uzağa ok attı.
Eskiden kendisine "kemankeş" (yay çeken, menzil okçularına bu şekilde seslenilirdi) yada "tirendaz" (ok atan, hedef okçularına bu şekilde seslenilirdi) denilen okçu Okmeydanı' nda esen rüzgarlara bakarak hava gözler, ve "Ya Hak" diye bağırarak okunu var gücüyle uzaklara salardı.
Kemankeş eski dilde kullanılan zamanla ne anlama geldiği merak konusu olan bir kelimedir. Kemankeş kelimesi keman ile ilgili bir kelime olduğunu düşünenlerin aksine kemanla hiçbir bağlantısı olmayan bir anlamı bulunmaktadır.
Rüstem Paşa'nın eşi ve Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan'ın yardımı ile Atmaca Rüstem'in yaşadığı saraya girdi. Önce Paşa'yı koruyan askerleri öldüren Atmaca, daha sonra Rüstem Paşa'yı boğarak öldürdü. Atmaca da Rüstem Paşa'nın yaralaması sonrasında yaşamını yitirdi.
Öz. Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın 1805 yılında Mısır valisi olması ile başlayan Mısır meselesi, 1831 yılında siyasi kimliğe bürünmüştür. Kavalalı Mehmet Ali Paşa, Yunan İsyanı'nı bastırması karşılığında kendisine vaat edilen toprakları alamadığı için ayaklanmıştır.
Ahmed Paşa, kasidelerini genellikle padişah ve şehzadeler ile tasavvuf büyükleri adına kaleme almıştır: 12 kaside Fâtih Sultan Mehmed, 11 kaside Sultan Bâyezîd, 2 kaside Cem Sultan, 2 kaside Şeyh Vefâ, 1 kaside Şeyh Tâceddîn için yazılmıştır. 3 şiirin ise kime sunulduğu bilinmemektedir.
Şeyh Hamdullah'ın menzil taşı.
Bu taşı, yıldız havasıyla Tozkoparan Menzili'nde attığı 1105,5 gezlik (729,63 m) rekoru kırınca dikmiştir (1 gez = 0,66 m) (Şekil 9).
Bugün ve geçmişte okçuların piri olarak kabul edilen Sa'd bin Ebu'l Vakkas, peygamberin yakın sahabelerindendir. Ona Uhud Gazası'nda “At ya Sa'd anam babam sana feda olsun.” dediği söylenir. 14. yüzyıldan itibaren yazılan okçuluk risalelerinde yay ve okun ilk yapılışı Hz. Adem ve Cebrail'e dayandırılır.
Osmanlı Devleti Dönemi Türk Okçuluğu
Osmanlı Devletinde okçulukla uğraşanlara tirendaz, tirzen, kemankeş, kavvas ve tirkeş gibi çeşitli isimler verilmiştir (Yıldız, 1979, s.157).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri