Allinaz enzimi ısı ile görevini kaybedeceğinden sarımsağın sağlığa yararlı etkilerinin korunması için ezilip çiğ yenilmesi önerilir. Pişirmek kaçınılmaz olduğunda ise kaybı biraz olsun önlemek için ezilmiş sarımsağı en az 10 dakika kadar bekletip daha sonra pişirilmek üzere yemeğe eklenmesi önerilir.
Ezildiğinde hidrojen sülfit açığa çıkar bu da sağlıklı kan basıncı seviyelerini destekler ve kalp üzerinde sayısız olumlu etkisi vardır. Tadını seviyorsak pişmiş yemeklere koymak yerine çiğ tüketilebilir çünkü pişirme işlemi hidrojen sülfit oluşumunu engeller.
Çiğ: Çiğ olarak sarımsak tüketilmesi, kalp - damar sağlığı ve bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerinden maksimum düzeyde yararlanmanızı sağlar. Ama kokuya dikkat! Pişmiş: Daha kolay sindirilir, çok kokmaz. Çok pişirilmesi besin değeri kaybına neden olur.
İşte 6 adet ızgarada pişmiş sarımsak yediğinizde 24 saat içinde olacaklar: KOLESTEROL SEVİYESİNİ DÜZENLER Kolesterol seviyesini düzenler, damarların temizlenmesini sağlayarak kalp hastalıklarından korur. DOĞAL ANTİBİYOTİK KAYNAĞI Doğal antibiyotik kaynağıdır.
Sarımsak hem lezzetli hem de sağlık açısından çok faydalı bir besindir. Soğanlı bitki türlerinden olan sarımsak çiğ olarak veya pişmiş olarak tüketilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
SARIMSAĞIN ZARARLARI
Özellikle gastrit ve reflü problemi olanların çok fazla tüketmemesi önerilir. Fazla tüketilmesi halinde midede tahrişe , yanmaya ve acı hissine sebep olabilir.
Sarımsak sevenler bilir, kokusu uzun süre vücutta kalır. Yediğiniz sarımsaklı yemeğin üzerinden 24 saat geçse bile kokusu hala nefesinizde ve terinizde hissedilir.
Yemeklere aroma katan sarımsağın, sindirim sisteminden tutunda bağışıklık sistemine kadar birçok hastalığa faydası vardır. Yapılan araştırmalar sonucunda günde 6 diş közlenmiş sarımsak yemenin 24 saat içerisinde vücudumuzda birçok olumlu değişikliği meydana getirdiği gözlemlenmiştir.
Sarımsak dilimlenerek, rendelenerek ya da bütün hâlinde yemeklere ve soslara eklenebilir. Bunun yanı sıra sarımsaktan turşu da yapılarak tüketilebilir. Günümüzde sarımsağın en çok pişmiş hâli tüketilir. Bunun sebebi de çiğ hâlinde yendiğinde ağızda kalan koku olmasından kaynaklanır.
Kişiler sağlıklı olduğu için sarımsağı fazla tüketmek isteyebilirler ama fazla tüketim başta mide olmak üzere sağlık üzerinde olumsuz etkiler gösterir. Çok fazla sarımsak tüketildiğinde mide hastalıkları tetiklenebilir. Gastrit ve reflü problemleri yaşanabilir. Bunun yanı sıra midede yanma ve ağrı meydana gelir.
Sarımsak en çok çiğ olarak tüketildiğinde besin değerlerinden maksimum seviyede yararlanılmaktadır. Ezilip bir kaç dakika bekledikten sonra tüketilmeli, uzun süreli pişirilmemelidir. Sarımsak yemeklere piştikten sonra eklenirse besin değeri yok olmaz.
Kaynatılan sebzelerin içindeki suda çözünen vitaminler %50-60 oranında azalmaktadır. Daha az oranlarda olmakla birlikte bazı mineraller ve A vitamini de pişirme sırasında kaybolur. Yağda eriyen vitaminler D, E ve K ise neredeyse hiç etkilenmez.
İlk 4 saat içinde iyice sindirilen ve antioksidan etkisini devreye sokan sarımsak, vücuttaki 4-6 saat arasındaki sürede de boş durmuyor ve deyim yerindeyse alıyor sazı eline. Vücut, sarımsağın faydalı yanlarını iyice algılıyor.
Doğal bir antibiyotik olarak bilinen sarımsak tansiyonu düşürmektedir. Tansiyon hastaları tarafından yoğun olarak kullanılan sarımsak kan basıncını da düşürmektedir.
Süt, maydanoz, elma, ıspanak, nane gibi besinlerin sarımsağın sebep olduğu kötü kokuyu azalttığı bilinir. Araştırmalar bu besinlerin, içeriklerindeki bazı maddeler sarımsak kokusuna neden olan organosülfür bileşiklerinin parçalanmasını kolaylaştırdığı için, koku giderici etkisi olduğunu gösteriyor.
Tüm olumlu etkilerinin yanı sıra bakteri, virüs ve mantar gibi mikrobiyolojik ajanlara karşı bir kalkan gibi görev yapan sarımsak; enfeksiyon hastalıklarının önlenmesi ve hızlı bir şekilde iyileştirilmesine yardımcı olur.
Şöyle ki: Damarlar temizleniyor ve vücut, kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı daha korunaklı hale geliyor. Kan basıncı ve buna bağlı olarak da tansiyon dengeleniyor. Vücudun kolesterol dengesi düzenleniyor. Vücuda giren ağır metaller vücuttan uzaklaştırılıyor.
Sarımsakları soyup yıkayalım, güveç kabının içine yerleştirelim. Üzerine istediğiniz miktarda tuz ve pul biber serpiştirin (damak zevkinize göre, ben 1 tatlı kaşığı koydum). Üzerine 1 yemek kaşığı tereyağ koyup önceden ısıtılmış 180 derecede fırına yaklaşık 15dk pişirin.
Kalp sorunlarını ortadan kaldırıyor. Damarları temizleyici etkisiyle tansiyonu düzenliyor. En önemli faydalarından biri de vücuda ağır metallerin girmesini engelliyor olmasıdır. Her ne kadar koksa da etkisi kanıtlanan mucize besin olarak nitelendirilen közlenmiş sarımsağı tüketmenizde her gün tüketmenizde fayda var.
Özellikle gastrit ve reflü problemi olanların çok fazla tüketmemesi önerilir. Fazla tüketilmesi halinde midede tahrişe , yanmaya ve acı hissine sebep olabilir.
3-4 diş sarımsağı ezip 1 bardak su veya sütle kaynatın. Soğumasını bekledikten sonra günde 2-3 kez için. Veya günde iki kez 1 diş sarımsakla 1 çay kaşığı bal yiyin.
Ağız Gargarası Kullanın. İçerisinde sarımsak bulunan yemek yediğinizde, ağzınızdaki koku vücudunuz yiyecekleri dışarı atıncaya kadar gitmeyecektir. Nane aromalı ağız çalkalama suyu gibi güçlü bir koku, kendiliğinden geçinceye kadar bu kokuyu bastırmaya yardımcı olabilir.
Limon sarımsak kokusunu gideren en etkili yiyecektir. - Maydanoz keskin tadı ile sarımsak kokusunu gideren ayrı bir diğer yiyecektir. Yanında biberiye yağı kolayca kokuyu kullanarak da gidebilirsiniz. - Elma, armut nefes tazeleyen birer meyvelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri