Kemik metastazlarını tedavi edebilmenin en iyi yolu primer kanserin etkili bir biçimde tedavi edilmesidir. Kanser tedavisine ek olarak, kemik metastazına yönelik çeşitli tedavi seçenekleri de mevcuttur. Bunlar arasında kemoterapi, hormon tedavileri, kişinin ağrı çekmemesine yönelik tedaviler ve immünoterapiler bulunur.
Kemiğe metastaz yapmış kanser iyileştirilemez fakat tedavi edilebilir. Geniş bir yelpazede yer alan kemik metastaz tedavi yöntemleriyle acı hafifletilebilir ve ilerlemesi yavaşlatılabilir.
Peki, hastalar kanser kemiğe sıçrarsa ne kadar yaşar? Bu sorunun cevabı kemiğe metastaz yapan kanserin türüne bağlıdır. Örneğin meme kanseri kemiğe sıçramışsa ortalama yaşam süresi 1,5 – 2 yıl kadardır. Bu hastaların yaklaşık sadece %5 ila 10'u 5 yıldan fazla yaşar.
Kanser omurganın kemiklerine yayıldığında omuriliğe baskı yapabilir. Bu, hemen tedavi edilmezse felce yol açabilecek sinir hasarına neden olabilir .
Akciğer kanserinin dördüncü evresine girildiğinde ise kanserli hücreler beynin yanı sıra hareket sistemini de olumsuz yönde etkiler. Yürüme güçlüğü, kemik erimesi ve ince kemiklerin kristalleşip kırılması gibi belirtiler akciğer kanserinin kemiklere metastaz yaptığını göstermektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Çocuklarda ve yetişkinlerde görülerek kemik yapısını olumsuz etkileyen bu kanser türü tehlikeli ve hızlı yayılarak akciğer ve komşu yapıları da tehlikeye atabilir.
Her kanserin kemiğe metastaz yapma potansiyeli bulunmaktadır. Fakat en sık meme ve prostat kanseri kemiğe metastaz yapmaktadır. Daha az sıklıkla akciğer kanseri, tiroid kanseri, mesane kanseri, böbrek kanseri ve kolorektal kanserler de kemiğe metastaz yapabilen kanserler arasında yer almaktadır.
Dördüncü Evre Akciğer Kanseri Yaşam Süresi (Prognoz)
Aşağıdaki istatistikler çok büyük sayıda hastaların tedavileri ile elde edilen uluslararası araştırmaların sonuçlarını yansıtmaktadır. Dördüncü evre akciğer kanserli hastalarda 1 yıllık yaşam oranı %14'dür.
“Sıcak Kemoterapi” ile birlikte, tedavi sonrası yaşam süresinin uzadığını belirten Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı şöyle devam etti: “4'üncü evre kanserlerde eskiden 6-12 aylık bir yaşam süresi öngörülürken, sıcak kemoterapi ile kalın bağırsak kanserlerinde 5 yıllık yaşam ...
Kemik kanserinin en yaygın semptomu, tümörün yayılması veya bir tümör tarafından zayıflatılan kemiğin kırılmasının neden olduğu ağrıdır. Ayrıca kemikte sertlik ve hassasiyet hissedilebilir. Bazen yorgunluk, ateş, şişlik ve tökezleme gibi başka belirtiler de olabilir, ancak bunlara başka koşullar da neden olabilir.
Kemiğe en sık metastaz yapan tümörlerden akciğer kanse- rinde beklenen yaşam süresi 3-10 ay olup diğer sık görülen kanser türlerine göre daha kısa bulun- muştur.
Dev hücreli kemik tümörü tedavi edilmezse veya geç fark edilirse bulunduğu kemiği tamamen eritip yok edebilmekte ve çevre yumuşak dokulara yayılarak tedavisi neredeyse imkânsız hale gelebilmektedir. Özellikle pelvis bölgesi ve omurga kemiklerinde ortaya çıkar ve tedavi edilmezse hayatı tehdit edebilir.
Evre 3: Kanserin büyüyüp geliştiği ve lenf düğümleriyle birlikte diğer dokulara yayıldığı evredir. Evre 4: Bu evreye ilerlemiş kanser evresi veya metastatik kanser adı da verilir. Dördüncü evrede kanser hücreleri vücudun diğer organ ve dokularına yayılmıştır. Bu evrede kişinin hayati tehlikesi söz konusu olabilir.
Bu kemik kanserinin birinci, ikinci ve üçüncü evreleri bulunur. Metastatik kanser türü ise diğer organlara kadar yayılabilir. Bu kanser türü ise 4 farklı evreden oluşur. Kanserin evreleri tespit edildiğinde kanserli hücrelerin yayılma ve büyüme hızları da gözlemlenebilir.
Kemik metastazı kanserin kaynaklandığı organdan kan (sıklıkla) ya da lenf yolu (meme, prostat ve testis) ile kemiğe sıçramasıdır. Kemiğin en sık kötü huylu tümörüdür. Sıklıkla 40 yaş sonrası ortaya çıkmaktadır.
Uluslararası kaynaklarda akciğer metastazlarının mümkün olduğu sürece cerrahi olarak çıkarılmasını önermektedir. Metastazektomi işlemi kanseri tamamen ortadan kaldırmaz ancak, yayılmayı önler.
– Kaslar giderek gevşer, hasta yavaş yavaş hareket edemez hale gelir. – Solunum gürültülüdür, Cheyne-stokes solunum vardır, sekresyon birikir. – Hastada ölüm hırıltısı vardır. – Nabız hızlı, zayıf ve düzensizdir. Radial nabız giderek kaybolur. – Bulantı hissederler, bazen de kusarlar, hıçkırık görülür.
En kolay atlatılan kanser türü: Meme kanseri, prostat kanseri, testis kanseri, tiroid kanseri, melanom. Meme kanserinde yaşam oranı yüzde 99 olduğu için, en zararsız kanser türü olarak görülmektedir. En tehlikeli kanser türü: Akciğer kanseri, lösemi.
Evrenlendirme yapılabilen kanser türleri için genellikle 4 veya 5 evreden bahsedilebilir. Bu evreler hastalığın hangi aşamada olduğunu ifade eder. Kanserin evreleri tümörün meydana geldiği organdaki yayılımı, lenf nodlarına ulaşması ve metastazlarına göre saptanır.
4. evrede ise radyoterapi veya kemoterapi de hastalığın süresini yavaşlatma ve semptomları kontrol etmede kullanılabilir. Son yıllarda yaşanan en önemli gelişme, uygun hastalarda akıllı moleküllerin (hedefe yönelik ilaçlar) kullanımıdır.
Kilo kaybı, bulantı, kusma, idrar problemleri, dolaşım problemleri, solunum sıkıntıları, ateş, terleme, ve bilinçte yaşanan gerilemeler ve tüm bunlara ilave olarak kaslarda zayıflıklar terminal dönemdeki kanser hastasını oldukça sıkıntıya sokmaktadır.
Kanser tedavisi görürken metastazın önüne geçebilmek kesin olarak mümkün olmadığından her kanser hastası için metastazın varlığı göz önünde bulundurulur. Bu da kanser tedavisinde önemli bir noktadır. Tümörlerin kontrolsüzce çoğalması ve diğer organlara sıçraması ile birlikte metastazın varlığı kesin olarak görülür.
Kemiğe metastaz yapmış kanser iyileştirilemez ancak tedavi edilebilir.
Kemik kanseri hangi testlerle anlaşılır? Kemik kanseri; kemik sintigrafisi, MR, BET, BT, idrar ve kan testleri ile saptanabilmektedir. ...
Bu ağrı tipi ise yanıcı, batıcı, karıncalanma hissi şeklinde oluyor. Kanser ağrısı diğer ağrılara benzeyen ağrılardır. Birçok ağrı sendromu ile karışabiliyor çünkü hem doku hasarı hem organ tutulumu hem de sinir hasarı bir arada seyrediyor. Kanser hastaları en çok kemik ağrıları yakınması ile hekimlere başvuruyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri