Kemik kanserinde ağrı ve şişlik en belirgin belirtidir. Kemik kırığı: Kemikteki ağrı ve şişlikten daha nadir olarak kendi kendine oluşan kemik kırığı kemik tümörlerinin yaygın belirtilerindendir.
Kemik iliğinde ortaya çıkan kanserler, iskelet sisteminde kemik ağrısı, kemiklerde kolay kırılma gibi kemik kanserleriyle benzer belirtilere yol açar. En sık görülen kemik iliği kanseri türü olan multipl miyelom bir veya daha fazla kemik lezyonuna yol açabilen bir kan kanseri türüdür.
İleri evre kanser hastalarında kemikler akciğer ve karaciğerden sonra üçüncü en sık metastaz görülen bölgedir. Kemik metastazlarına bağlı ağrı, tümöral dokunun lokal bası etkisine bağlı olabileceği gibi kemiklerde neden olduğu patolojik kırıklara bağlı olarak da ağrı görülebilmektedir.
Kemik Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Kemik ağrısı, kemik ve eklemlerde şişlik veya sertlik, halsizlik, yorgunluk, kemiklerde anormal gelişen veya kuvvetle uyumsuz olarak ortaya çıkan kırıklar ve istemsiz ciddi kilo kaybı görülebilmektedir.
Çoğunlukla bacaklarda ve kollardaki kemiklerde ortaya çıkan kemik kanseri, bacakta uyluk kemiğinin bir bölümünde, dize yakın alt bacak kemiğinde ya da kolun omza yakın olan bölümünde sıklıkla görülür. Nadiren de olsa kalça kemiği (pelvis), omuz ya da çene gibi farklı kemiklerde de kemik kanserine rastlanır.
İlgili 19 soru bulundu
Kan ve idrar testleri, kemik filmlerinin çekilmesi ve kemik iliğinin incelenmesi ile miyelom teşhisine kolaylıkla ulaşılır.
Kemik ağrısı, paget hastalığı, kemik kanseri, kemik iltihabı ve osteoporoz gibi ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Kemik ağrılarının en büyük oluşma sebebi, hareketsizlik, yetersiz beslenme, obezite ve kemik kırıklıklarıdır.
Ağrı, kanser hastalarının %30-45'inde erken dönemde ortaya çıkabilirken, geç dönem hastalarının %75'inde bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu ağrıların şiddeti %40-50 hastada orta-ciddi olarak tanımlanırken, hastaların %25-30'unda ağrılar ciddi ve dayanılamayacak kadar şiddetli olabilmektedir.
Akciğer kanserinin dördüncü evresine girildiğinde ise kanserli hücreler beynin yanı sıra hareket sistemini de olumsuz yönde etkiler. Yürüme güçlüğü, kemik erimesi ve ince kemiklerin kristalleşip kırılması gibi belirtiler akciğer kanserinin kemiklere metastaz yaptığını göstermektedir.
“GEÇMEYEN AĞRI KANSER BELİRTİSİ OLABİLİR”
Kemik kanserleri, kemik ve eklem ağrılarıyla, pankreas kanseri ise kuşak tarzındaki ağrısıyla, karin içerisindeki organ kanserleri ise karın ağrısı ile rektum (son bağırsak) kanseri ise makatta özel bir ağrıya yol açarak ağrı ile belirti veren kanserlerdendir.
Kanser ağrısı vücudun çoğu yerinde bulunan özel ağrı sinyali veren sinir uçlarının (nosiseptif ağrı olarak adlandırılır) mekanik (ör. Çimdikleme) veya kimyasal (ör. İltihap) uyarılmasıyla oluşabilir veya hastalıklı, hasarlı veya sıkışmış sinirler ağrıya neden olabilir.
Kanser belirtileri kişiden kişiye veya kanserin türüne göre değişebilmekle birlikte kanser türlerinde ortak olarak karşılaşılan kanser belirtileri arasında kilo kaybı, vücut ağrıları, vücudun belirli bölgelerinde kitle oluşumu, diş eti kanamaları, şiddetli yorgunluk ve halsizlik, geçmeyen öksürük, kolaylıkla vücut ...
Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir. Sigara kullanılmamasıyla akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı önlenebilir.
Çocuklarda ve yetişkinlerde görülerek kemik yapısını olumsuz etkileyen bu kanser türü tehlikeli ve hızlı yayılarak akciğer ve komşu yapıları da tehlikeye atabilir. Ağrı oluşmasıyla kendini gösteren kanser olasılığı mutlaka erken dönemde tanısı konarak tedavi edilmelidir.
Kansere bağlı olarak vücudun farklı bölgelerinde ağrılar meydana gelebilmektedir. Bunların başında gelen kronik kanser ağrısı, kişinin tüm yaşam kalitesini etkileyen, sürekli bir ağrı şeklinde olabildiği gibi, ağrı kesici ilaçlar almasına rağmen ani başlayan, kısa süreli şiddetli ağrılar şeklinde de olabilir.
Kemik iliği kanserinin, kişide belirti ve bulguların olmasından yola çıkılarak tanısı konulabileceği gibi kemik iliği kanseri, rutin kan testleri sırasında rastlantısal olarak da fark edilebilir. Multipl Miyelom tanısında kan ve idrar testi kullanılabilir.
Kemiğin merkezinde bulunan sünger benzeri bir malzeme olan kemik iliğinin derinliklerinde, kırmızı kan hücrelerine, beyaz kan hücrelerine ve trombositlere dönüşebilen kök hücreler bulunur. Kemik iliği kanseri, ilikteki hücreler anormal şekilde veya hızlandırılmış bir oranda büyümeye başladığında meydana gelir.
Genelde 50 ile 70 yaş arasında görülmektedir. Osteosarkom, en sık rastlanan ikinci kemik kanseri türüdür. Kalça ve omuz bölgelerinde ortaya çıkmaktadır. Ewing sarkomu, 5 ile 20 yaş arasında daha sık görülen kanser türüdür.
Yaygın olarak leğen kemiği (pelvis), kol ve bacaklardaki uzun kemikleri etkiler. Bacakta görülen kemik kanserinin belirtileri bacaklarda kemik ağrısı, şişlik ve kızarıklık (iltihap), gözle görülür bir yumru, normalden daha kolay kırılan zayıf bir kemik, yorgunluk ve istenmeyen kilo kaybıdır.
Sırt ağrısı, omurilik kanseri belirtisi olabilir. Sırt ağrısı, omurilik kanserinde erken bir belirtidir ve zamanla başka yerlere yayılabilir. Mayo Clinic'e göre ağrı kalçalarınıza, bacaklarınıza, ayaklarınıza veya kollarınıza da yayılabilir.
Araştırmacılar, genç erişkinlerde kanser biyolojisi hakkında daha fazla bilgi edinmek için çalışıyor ve böylece bu kanserlerde etkili olabilecek moleküler hedefli tedaviler belirleniyor. 15-39 yaş arası insanlarda kanser, hastalığa bağlı ölümlerin önde gelen nedeni olarak değerlendiriliyor.
KEMİK AĞRISI İÇİN HANGİ BÖLÜME/DOKTORA GİDİLİR? Genel olarak kemik ağrısı için ortopedi doktoruna gidilir doktorunuz gerekli incelemeyi ve tahlilleri yaptıktan sonra bunun başka bir hastalığın belirtisi olması durumunda ilgili doktora sizi yönlendirecektir.
Eklem Ağrıları Neden Olur? Eklem ağrısının yaygın nedenleri artrit, bursit ve kas ağrısı gibi aşınma, yıpranma ve sıvı keselerinin iltihaplanması yanı sıra gut hastalığı, yoğun egzersiz, burkulma ve yaralanmalardır.
Kemik ağrıları vücudun birçok farklı yerinde söz konusu olabilir. Özellikle yaş ile beraber aynı zamanda travmatik durumlar ve genetik birtakım sorunlar bu problemi ortaya çıkarmaktadır. Böyle durumlarda ise öne çıkan belirtiler doğrultusunda mutlaka ortopedi polikliniğine başvurmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri