Bunlar; düzenli egzersiz programları, korse tedavisi ve kemik çimentosu ya da bazı organik malzemelerle kemik içinin doldurulmasıdır. Son olarak; osteoporozu ilaç ve ilaç dışı yöntemlerle tedavi etmenin yanı sıra kişisel risk faktörlerini göz önünde bulundurarak osteoporozun ilerlememesi için önlemler alınmalıdır.
Kalsiyum ve D vitamini alımı çok önemli
Kemik erimesi tedavisinde en önemli yöntem beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerinin yapılmasıdır. Günlük 800-1200 mg kalsiyum alınmalı güneş ışığı ve diyetle yeterli D vitamini alımı sağlanmalıdır. Her gün en az 30 dakika boyunca düzenli fiziksel aktiviteler yapılmalıdır.
Kemik erimesi probleminin tedavisinin ilk adımı bu problemden korunmaktır. Bu nedenle dengeli ve sağlıklı beslenme, egzersiz yaparak kas ve kemiklerin güçlenmesinin sağlanması ve Güneş ışınlarından yeterli oranda faydalanmak gerekmektedir. Kemik erimesi günümüzde tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Kemik erimesine iyi gelen besinler kalsiyum ve D vitamini açısından zengin besinlerdir. Bu besinler arasında süt, peynir, süt ürünleri, brokoli, yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi, fındık, sardalya-somon gibi balıklar, incir, portakal, mantar, yulaf ezmesi ve diğer tahıllar yer alır.
- Fazla sodyum (tuz) içeren besinlerden kaçınmak gerekir. Sodyumun fazla alınması idrarla kalsiyum kaybını azaltır. Bu nedenle turşu, konserve gibi aşırı tuz içeren yiyeceklerden kaçınmak gerekir. - Fazla yağlı beslenmemek gerekir.
İlgili 37 soru bulundu
En iyi kalsiyum kaynakları arasında; süt ürünleri, yapraklı yeşil sebzeler, bazı balıklar (sardalya ve somon), yulaf ezmesi ve diğer tahıllar, soya peyniri, lahana, yaz kabağı, yeşil fasulye, sarımsak, deniz sebzeleri ve portakal suyu gibi besinler bulunmaktadır.
Kalsiyum: Kemikler için lokomotiftir. Kalsiyum içeren besinler; süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerdir. A vitamini: Kemik gelişimine ve büyümesine katkısı oldukça fazladır.
Limonlu su, bol limonlu salata ve ev yapımı şekersiz limonata kemik sağlığınız için tercih edilebilir. Balık: Kemik erimesini önlemek için omega 3 açısından zengin olan yiyecekler tüketilmelidir. Omega 3 denildiğinde akıllara önce balık gelir. Balık tüketimi hem kalp sağlığını hem de kemik sağlığını destekler.
Düzenli olarak yapılan yürüyüş, kemik yapımını sağlayan hücrelerin aktivitesini destekleyerek kemiklerdeki mineral yoğunluğunu artırır. Osteoporoz gibi kemik erimesi hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
Genellikle kemik erimesinin ilk belirtisi sırt ağrısıdır. Sırt ağrısının nedeni, sırt omurlarında oluşan küçük kırıklardır. Omurlardaki bu küçük kırıklar darbe veya düşme olmadan da gelişebilir. Kırıkların sayısının artışıyla da omurlarda çökme meydana gelir.
2) Kemik Erimesini Önler
Birçok kemik onarıcı ve eklem onarıcı ilaçların içinde kullanılan yumurta kabuğu, kas ve kemik sağlığını yakından ilgilendirmektedir. Kemik erimesi ya da eklem ağrısı hastalıklarında, doğal ilacınız olan yumurta kabuğu, besin değeri yönüyle iyileştirici olma özelliğini hatırlatır.
Kemik sağlığı için kalsiyum alımını önemseyin ve yeteri kadar süt ile süt ürünü tüketin. Sigara ve alkolden uzak durun. Günlük yaşamda fiziksel aktivitenizi artırın. Asansör yerine merdiven, sık sık araba gezisi yerine yürüyüş tercih edin.
Yaş ilerledikçe kemik yapımı kemik yıkımına yetişemez hale geldiğinden kemik erimesi süreci başlar ve bu durum yetersiz beslenme ile bir araya geldiğinde osteoporoz adı verilen tablo ortaya çıkar. Kemik erimesinin ortaya çıkışında etkili olan risk faktörleri şunlardır: Yetersiz kalsiyum, fosfor ve D vitamini alımı
Üzüm pekmezi faydaları, pek çok sağlık sorununun giderilmesine yardımcı olur. Depresyondan kemik erimesine, kanserden cilt deformasyonlarına karşı çok sayıda rahatsızlığa karşı etkili olan üzüm pekmezi, içerdiği yüksek besin değerleri sayesinde bağışıklığı da güçlendirir.
Evet, mümkün. Osteoporoz önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Uzun süre kullanılan ilaçlarla ve yıllık kontrollerle hastalık tedavi edilir. Ağrılı durumlarda fizik tedavi yapılabilir.
Kalsiyumdan zengin besinler: Kalsiyum en önemli kemik güçlendirici takviyelerden biridir. Süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagiller kalsiyum açısından zengin besinlerdir.
Kurusunu da tüketebileceğiniz meyvelerden kayısı, taze haliyle de mevsimi geldiğinde bolca tüketmeniz gerekenlerden. Zira içinde hem kalsiyum hem de magnezyum bulunuyor. Bu özellikleri sayesinde kayısı kemik sağlığını olumlu anlamda destekliyor.
Vücut ağırlığını taşıyarak yapılan düzenli yürüyüş, jogging, bisiklet gibi egzersizler ve güçlendirme egzersizleri sonucu kemik yoğunluğunda artış kaydedilebilir. Yeterli D-vitamini ve kalsiyum desteği osteoporozdan hem korunmak için hem de tedavisi için en önemli unsurlardan bir tanesini oluşturur.
İçerisinde, portakal, kuru üzüm, civan perçemi, adaçayı, hayıt tohumu ve çoban çantası olan menopoz dönemindeki sıkıntılara iyi gelen ve kemik erimesini engelleyen sirke yapımını izleyicilerle paylaşan Kunak, sirkeyi yirmi gün beklettikten sonra süzüp içilmesini önerdi.
D vitamini kemikleri besliyor
D vitamini kemiklerin güçlenmesinde oldukça faydalı. D vitamini sindirim sisteminde kalsiyum emilimini artırarak kemik yapımını artırıyor. Osteoporoza karşı kemik kitlesinin korunması için günde 400-800 IU D vitamin alınması gerekiyor.
Kalsiyum ve D vitamini birlikte kemik erimesine karşı koruyucu bir görev üstleniyor.
Kuruyemiş ve tohumlar kemik sağlığını destekler. Ceviz ve keten tohumu, omega-3 yağ asitleri ile doludur. Fıstık ve badem ise idrarda kalsiyum kaybına karşı koruyan potasyumu içerir. Kuruyemişler ayrıca, güçlü kemikler için destekleyici rol oynayan proteinleri de içerirler.
Magnezyum malat, sitrat, asetiltaurat veya biglisinat tercih edin!
Ülkemizde Etidronat, Alendronat, Risedronat bulunmaktadır. Alendronat ve risedronatın hem günlük, hem de haftada bir alınabilecek formları mevcuttur. Yapılan çalışmalarda günlük ve haftalık alım arasında etkinlik ve yan etkiler bakımından fark bulunamamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri