Domates suyunu karton bardaklara dökün ve üstlerine streç film örterek buzlukta dondurun.
Çok fazla suyunu süzer iseniz, kıvamı salça gibi olur. Ardından poşetlere koyup, dondurucuda saklayabilirsiniz. Bir diğer yöntem olarak da rendelemek yerine domatesleri mutfak robotundan geçirerek, yine suyunu biraz süzüp, poşetleyerek, dondurucuda saklayabilirsiniz.
Kaynama sırasında çok karıştırmamaya özen gösterin yoksa sulanma olacaktır. Kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 5 dakika daha kaynatıp altını kapatın ve tamamen soğuttuktan sonra poşetlere pay edip buzluğa atın.
Domates suyunun kış boyunca kullanılabilmesi için uygun koşullarda saklanması gerekir. Bunun için ısıya dayanıklı cam kavanozlar kullanabilirsiniz. Pişirerek hazırladığınız domates suyunu sıcakken cam kavanozlara doldurup kapaklarını kapatarak kapakların kilitlenmesini sağlamalısınız.
Eğer domatesleri rendeleyerek saklamak istiyorsanız, güzelce yıkayın ve ikiye ayırın. Kabuklarına dikkat ederek rendeleyin. Fazla suyunu süzmek için süzgeçten geçirin. Elde ettiğiniz domatesleri buzdolabı poşetlerine pay edin ve buzluğa kaldırın.
İlgili 37 soru bulundu
Fırın, tava veya tencere yemeklerinizin suyunu lezzetlendirmek için domates suyu kullanabilirsiniz. Damak zevkinize göre çeşitli baharatlar, domates suyu, bir miktar yağ ve salça ile sebze ve et yemekleriniz için harika bir pişirme suyu hazırlayabilirsiniz.
Domatesleri kaynayan suya atın ve 1 dakika sonra çıkarıp soğuk su dolu bir kaseye alın. Domateslerin kabuklarını soyun, büyük parçalara kesip, içindeki çekirdekleri çıkarın. Koroplast Buzdolabı Poşetine yerleştirin. Havasını alarak kapatın.
Kışlık domates sosu konserveleri, güneş görmeyen bir ortamda, oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir. Kavanozlar açıldıktan sonra ise buzdolabında saklanmalı ve iki gün içerisinde tüketilmelidir.
Domates sosu, kışlık menemen, domates konservesi, sarımsak ve fesleğen eklenen aromalı domates sosları, buzluğa domates atma ve listede göreceğiniz değişik değişik yöntemler… Damak zevkinize uyacağını düşündüğünüz bir yöntemi seçerek hazırlıklara başlayabilirsiniz.
Göbek ve basen bölgesindeki yağların eritilmesi için uzmanların önerdiği domates suyu kürü ile dilediğiniz görünüme kavuşmayı hızlandırabilirsiniz.
Buzdolabında maksimum 1-3 gün arasında saklanabilir. Saklamak için güzelce yıkanmalı ve kurulanmalıdır.
Çiğ domates suyu hazırlandığı an meyve suyu gibi içilerek tüketilebilir. Pişmiş domates suyu ise kışın yemek yaparken yemeklere lezzet vermesi için ilave edilerek tüketilebilir.
Suda bekleyen domateslerin kabukları çok kolayca soyulacaktır. Rastgele dilimleyip tencereye alın kavurun, kıvam vermek için sıcak su ilave edin. Kaynayınca blender ile ezin isterseniz tel süzgeçten de geçirebilirsiniz. En son krema veya süt ilave edip kaşar rendesi veya kuru ekmekle servis edin.
Kışın kızartma soslarında, tencere yemeklerinde veya çorbalarda kullanmak için domatesi rendeleyerek de dondurabilirsiniz. Bunun için rendelediğiniz domatesleri ince bir süzgeçten geçirerek fazla suyunu alabilir, sonra tek kullanımlık buzdolabı poşetlerine doldurup havasını alarak derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Domates suyu yapmak için öncelikli olarak bir tencerenin içerisinde su kaynatmak gerekir. Suyu kaynattıktan sonra ise domateslerin kaynar suyun içerisine atılması gerekir. Kaynar suyun içerisinde domatesler bir kaç dakika bekletildikten sonra alınır. Sonrasında ise soğuk suyun içerisine atılır.
orta hararetli ateşte en az 45-60 dk kaynatılır. Kaynatma süresi çok önemli. 45 dk pişirdim altını kapatayım demeyin, bu noktada domatesin su miktarı size yol gösterici olacaktır. Eğer çok suluysa biraz daha kaynatın. Fotoğraflarda gördüğünüz gibi benim domatesim çok sulu olduğu için 1,5 saat kadar kaynattım.
Domatesler yıkanıp kurulandıktan sonra poşetlenerek derin dondurucuya kaldırılır. Kullanacağınız zaman domatesi musluk suyuna tutarsanız kabuğu kolayca sıyrılacaktır. Dondurulmuş domatesleri rendeleyerek veya doğrayarak yemeklerde kullanabilirsiniz.
Salatalıkları tamamıyla soyuyoruz. Sonra küçük küçük doğruyoruz ve hepsini bir buzdolabı poşetine koyuyoruz. Ağzını sıkıca bağlayıp, dondurucuya yerleştiriyoruz.
Domatesleri yıkayıp kabuğunu soymadan doğruyorum küçük küçük küp şeklinde. Birer pişirimlik saklama poşetlerine koyup pipetle havasını alıyorum. Bu şekilde dondurucuya yerleştiriyorum. Kullanacağım zaman buzluktan çıkarıp çözülmeden öylece atıyorum tencere/tavaya.
Temiz ve kuru cam kavanozlara domateslerimizi koyup sıcak kavanoz kapaklarımızı kurulayarak sıkıca kapatıyoruz ve kavanozları ters çevirerek koyuyoruz. Bu aşamaya dikkat edin sıkıca kapatmazsanız veya kapak yamuk çıkarsa sıcak domates eline boşalıp yakabilir. Aman dikkat!
Nitekim dondurulmuş domates dilimleri çözülünce, adeta ezilmiş gibi bir nitelik kazanarak dokusunu tümüyle kaybetmektedir. Hatta "130 ppm Ca/taze ağırlık" düzeyindeki kalsiyum uygulaması bile dokuyu önemli düzeyde etkilemediği saptanmıştır. Bu nedenlerle halen domatesler, hemen hemen hiç dondurulmamaktadır.
Konservenin daha dayanıklı olması için 1 litreye ortalama bir yemek kaşığını geçmeyecek şekilde tuz koyulduğuna vurgu yapan Özyaral, “Konserveyi kullanırken o yemeye asla tuz ilave etmiyoruz. Vücudun ihtiyacı olan tuzu aşmamak gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri