Kemikler kanını iyice saldıktan sonra geniş bir tencereye koyun. En kısık ateşte 3-4 saat kaynatın. Kemikleri suda dinlendirerek temizlediğiniz için, kaynarken üst tabakada biriken köpükleri almanıza gerek yok. En az 3-4 saat kaynatmaya devam edin.
Kemik suyu en kısık ateşte 5-6 saat kaynatılması yeterlidir.
Yaklaşık olarak 12 saat süren bu kaynatma işlemi, kemiğin içerdiği besinlerin ve kemiğin en önemli yerlerinden bir tanesi olan ilik kısmının suya iyice işlenmesini sağlamaktadır.
Kasaptan kemik alıp onu 3-6 saat arası kaynatıp suyu içilebilir.
Yetişkin kişilerde günde 1 su bardağı içilmesi yeterli olan kemik suyunu çocuklarda 1 çay bardağı olarak düşünebilirsiniz. Lezzetli ve zengin içeriğiyle bu kadarlık tüketimi yeterli olan ilikli kemik suyunu gelişim aşamasındaki çocuklar için haftada 2 kez olacak şekilde belirleyebilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
Kemik suyunun icadı tarih öncesine dayanmaktadır. Günümüzde daha çok kemik suyunu çorbalarda, soslarda birçok yemeğin içinde; hem lezzet için, hem de şifa niyetine yaygın olarak kullanmaktayız. Et suyu elde etmek için; iri ve içi ilikli kemikler tercih etmelisiniz. Bol ilikli dana kemiği kullanabilirsiniz.
Kemikler kanını iyice saldıktan sonra geniş bir tencereye koyun. En kısık ateşte 3-4 saat kaynatın. Kemikleri suda dinlendirerek temizlediğiniz için, kaynarken üst tabakada biriken köpükleri almanıza gerek yok. En az 3-4 saat kaynatmaya devam edin.
En az 4 saat, tercihen 8-12 saat arasında en kısık ateşte ve en küçük ocak gözünde pişmeye bırakın. Ne kadar uzun süre pişirirseniz, o kadar besleyici olacak ve kolajen daha çok çözülebilir hale gelecektir.
İçerisine katacağınız malzemeler isteğe bağlıdır fakat sirkeyi mutlaka kemik suyuna ilave edin çünkü sirke kemikteki minerallerin suya geçmesini sağlar.
-İlikleri ve etleri alınmış kemiklerin olduğu tencereyi temiz su ile doldurarak içine tuz, tane karabiber, defne yaprağı ve sirke ekleyip tekrar altını açıp kaynamaya bırakın. -Bu aşamada içine isteğe bağlı olarak farklı baharatlar ve sarımsak, soğan ekleyebilirsiniz.
Her gün çorbalara ilave edildiğinde veya 1 bardak tüketildiğinde kök hücre desteğinin yanı sıra bağışıklığı güçlendiriyor, bağırsak duvarını tamir ediyor, bağırsak problemlerini ortadan kaldırıyor. Sağlıklı bağırsak ise sağlıklı insan demektir.” “Kemik suyu mümkünse büyük baş hayvanlardan hazırlanmalı.
- Pişirme işlemi sonunda altını kapattıktan sonra oda sıcaklığında bekleyip üzerindeki yağ katmanını alın. -Yoğun kolajen içeren kemik suyunun saklama şekli de önemlidir. Protein yapısı nedeniyle buzdolabında tutulduğunda 4-5 günden sonra bozulmaya başlar.
İkinci yöntemse kemikleri doğrudan bir tencereye alıp üzerini 2 parmak kadar geçecek suyla kaynatmak ve kaynatılan bu ilk suyu dökmek.
Kemik Kaynaması Ne Kadar Sürer? Bir kemik kırıldıktan sonra özel tedaviler ile genellikle 6-8 haftada iyileşir. Fakat bu süre kemik türüne göre değişir. Örneğin el veya el bileği kemikleri 4-6 haftada iyileşirken, kaval kemiği 20 hafta veya daha fazla bir sürede iyileşir.
Kırılan kemiğin iyileşme süreci kemiğin kırılmasından 2 hafta sonra başlamaktadır. 6 ile 12 hafta arasında kırılan kemik sertleşme sağlar.
Genel bir bilgi olarak 1 ila 6 ay arasında kırık kemik kaynar diyebiliriz. El ve el bileği kemikleri ortalama 2 ayda iyileşirken, kaval kemiğinin iyileşmesi 6 ayı bulabilir. Öte yandan bazen kırık kemik seçilen tedavi türünden veya hastanın kendi özelliklerinden dolayı hiç kaynamayabilir.
İlikli kemik suyu yapımı için; öncelikle 1 kilo ilikli dana kemiği derin bir kap içine koyun. Üzerini geçecek kadar tuzlu su dökün. Kemiklerin kan ve tortusunu suya bırakması için 2 saat kadar tuzlu su içinde bekletin.
Kemik Suyu Tarifinin Pişirme Önerisi
Damak tadınıza göre pişme aşamasında su içerisine defne yaprağı, karabiber taneleri, biberiye, kereviz sapı ya da başka sebzeler de ekleyebilirsiniz. Piştikten sonra suyu birkaç defa süzerseniz daha berrak ve aromatik bir su elde edersiniz. Bu tarifi ne kadar beğendiniz?
Bir 15 dakika ağzı açık şekilde kaynasın. Üzerine pis köpükleri çıkacak onları üzerinden alalım, temizlensin. Sonra düdüklümüzun kapağını kapatalım. Kısık ateşte 45 dakika pişirelim.
Düdüklü tencere yerine normal tencere kullanacaksanız, etlerin yarısına kadar su koymanız gerekmektedir. Pişirme sürenizde 60-70 dakika kadar olacaktır.
Kemik suyunun uzun süre ve düşük ısılarda pişirilmesi gerekmektedir. Kemik suyu yaklaşık 15 saat kadar kaynatılır. Bu kadar uzun süre pişirilmesi sonucunda kemikteki vitamin ve minarelerin tümü suya geçer ve kolajen, prolin, glutamin gibi vücut için oldukça değerli amino asitler ortaya çıkmış olur.
Kemik suyu hayvansal yağ kaynağı olması ve yüksek oranda kolesterol içermesi sebebiyle, kalp-damar rahatsızlığı olan kişiler, kan kolesterol düzeyleri yüksek olan kişiler ile ideal ağırlığının üzerinde olan kişiler için pek de uygun bir besin olmayabilir.
Pahalı kozmetik ürünlerden kullanmak yerine haftada birkaç kez tüketeceğiniz kemik suyu cildinizin hızlıca yenilenmesini sağlıyor. Kadınların gençlik ve güzellik sırrı ilikli kemik suyu içerdiği yüksek kolajen, mineral ve vitaminler sebebiyle kozmetik sektöründe bir ham madde olarak kullanılmaktadır.
Bol eklemli ve ilikli koyun veya dana kemiği kullanabilirsiniz. Böylece kemik suyunuzda daha çok ilik yer alacaktır.
Ayrıca uzun pişirme süresi boyunca içinde suyu eksiltmez ve su ilavesi ihtiyacı olmaz. Ancak böyle bir pişiriciniz yoksa çelik tencerelerde de kemik suyu hazırlayabilirsiniz. Kemiklerin üstünü örtecek ve birkaç parmak üstüne çıkacak kadar su koyabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri