* Öğrenme kalıcı izlidir. * Öğrenmeden söz edebilmek için, bireyin gösterdiği davranış değişikliğinin sürekliliğinin olması gerekir. * Türe özgü hazır oluş: Öğrenecek olan organizmanın istenilen davranışı göstermek için gerekli biyolojik donanıma sahip olması anlamına gelir.
Öğrenme bilgiyi parçalara ayırma, algılama, tekrardan organize etme, gerekli yerlerde zihinden geri çağırma, ihtiyaç duyulan yerlerde ise kullanma sürecidir. Bu durumda öğrenmenin kalıcı hale gelmesi için tekrar etmek gerekir. Böylece davranışlar kalıcı hale gelir.
Farklı öğrenme teorilerini ve yaklaşımlarını anlamak, etkili öğretme ve öğrenme için gereklidir. En önemli öğrenme teorileri ve yaklaşımları arasında davranışçılık, bilişselcilik, yapılandırmacılık, sosyal öğrenme teorisi, hümanizm, deneyimsel öğrenme ve durumlu öğrenme teorisi yer almaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Bilişsel öğrenmenin kavrayış ile öğrenme, model alma ile öğrenme, sözel öğrenme ve farkında olmadan öğrenme olmak üzere dört türü vardır. Kavrama ile öğrenme; olaylar arasındaki bağın aniden kurulması ile gerçekleşir.
Alanyazında yaygın kabul gören üç temel öğrenme kuramı vardır, Bunlar: Davranışçı öğrenme kuramı, bilişsel öğrenme kuramı ve yapılandırmacı öğrenme kuramıdır (Özerbaş, 2007).
EĞİTİMİN ÜÇ TEMEL ÖĞESİ: ÖĞRENME, ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN.
Öğrenme, bir kişinin deneyimleri, gözlemleri ve etkileşimleri yoluyla yeni bilgiler, beceriler veya anlayışlar elde etmesi ve bu bilgileri zihinsel olarak işlemesi ve anlamasıdır. Öğrenme, beynin sinir hücrelerindeki (nöronlar) bağlantılarının güçlendirilmesi ve yenilerinin oluşturulmasıyla gerçekleşir.
Öğrenme kavramı ile ilgili tanımlar incelendiğinde, öğrenmenin kalıcılığı, yaşantı ürünü olması ve kişide bir değişmeyi sağlaması özelliklerinin öğrenmede ortak olarak yer aldığı görülmektedir.
Öğrenmeyi etkileyen faktörler temel olarak üç ana maddeye ayrılır. Bu faktörler Öğrenen Kişi İle İlgili Özellikler, Öğrenme Yöntemi ve Öğrenme Malzemesi olarak üç ana başlıkta incelenir.
Bir öğrencinin öğrenme döngüsüne tam olarak katılması için, döngünün dört moduna (hissetme, yansıtma, düşünme ve eylem) dahil olacak bir alan sağlanmalıdır.
İnsanlar yaşamları boyunca çevre ile etkileşimlerin sonucu bilgi, beceri, tutum ve değerler kazanırlar. Öğrenmenin temelini bu yaşantılar oluşturur. Bundan dolayı öğrenme kişilerde oluşan kalıcı değişmeler olarak tanımlanabilir.
Öğrenmeyi etkileyen faktörler, davranışlarda ortaya çıkan değişiklikleri yani öğrenme sürecini doğrudan ya da dolaylı olarak etkiler. Öğrenmeyi etkileyen faktörler üç ana maddeye ayrılır. Bunlar: Öğrenen kişi ile ilgili özellikler, öğrenme yöntemi ve öğrenme malzemesi.
Bunlar; 1-Kazanım/ amaç/ hedefler 2-İçerik 3-Öğrenme-öğretme süreci 4-Ölçme ve değerlendirme boyutlarıdır.
Bunlar: Dikkat çekme, Hedeften haberdar etme, Ön bilgilerin hatırlatılması, Uyarıcı sunma, Rehberlik, Davranışı ortaya çıkarma, Dönüt, Değerlendirme ve Kalıcılığı sağlama.
Belirli bir plan ve program dâhilinde, öngörülen bilgi, beceri, tutum ve davranışları kazandırmayı amaçlayan öğretim süreci, bazı öğrenme ve öğretme etkinliklerini içerir. Bu nedenle öğretim süreci, öğrenme-öğretme süreci olarak da ifade edilir.
1- Sunuş yoluyla öğretim stratejisi. 2- Buluş yoluyla öğretim stratejisi. 3- Araştırma-inceleme yoluyla öğretim stratejisi.
Normal zekâya sahip olmak öğrenmenin birinci koşuludur. Zekâsı normal olan çocuklar, dikkatlerini yoğunlaştırmakta zorlandıklarında öğrenme kaliteleri düşer. Bu nedenle dikkat kalite ve süresinin yaşına göre normal olması öğrenebilmek için diğer bir şarttır.
Öğrenme, bireyin yaşantılar sonucu davranışlarda meydana gelen oldukça uzun süreli değişmelerdir. Bir bilgi ve becerinin, öğrenme sayılması için davranışta değişiklik yapması ve davranıştaki değişikliğin uzun süreli olması gerekmektedir.
Öğrenme çeşitleri, temel olarak ilişkisel öğrenme ve ilişkisel olmayan öğrenme olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. olayla daha önceden karşılaşmış olması gerçeğine bağlıdır. İlişkisel olmayan öğrenmenin, “alışkanlık” ve “duyarlılaştırma” olmak üzere iki çeşidi vardır.
E/Ö PSİKOLOJİSİ'nde, eylem kuramı, işle ilişkili biliş ve davranışları açıklayan genel bir model niteliğindedir. Kurama göre, davranışı, olası sonuçlara ilişkin yordamalar doğrultusunda yapılan bilinçli seçimler yönlendirir. Eylemler, her biri kendi özel amacına yönelik olan davranış birimleridir.
Örneğin, fizikte bir tanımı ya da kuramı hatırlamaya çalışmak, bir elektrik devre problemini çözme becerisini kazanmak bilişsel öğrenme alanına girmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri