Kemik kırıklarının kaynamasını hızlandıran ve ya yavaşlatan birçok faktör bulunur. Kemik kırığının ortalama kaynama süresi kırığın yeri ve çeşidine göre 40 – 70 gün arasında değişir. Büyük kemik kırıklarında bu süre 100 güne kadar uzayabilir.
Kemiğin Yeniden Şekillenmesi
Kemik şekillenmesi, onarım evresinin ortasından başlayıp 4-16 hafta sürerken; şekillenme kaynama süreci yıllar boyunca da devam edebilmektedir.
Kemiğin iyileşmesi aylar sürüyor…
Sonrasında ise kırık kemiğin sabitlenmesi için yumuşak kallus rol alır. Yeni gelişen bu yapı 6 ila 12 hafta arasında daha da sert bir hale gelerek sert kallus adını alır. Size, doktorunuz kemik iyileşmiş diyorsa; aslında bu sert kallus oluşmuş demektir.
Kırıkların kaynaması erişkinlerde ortalama 6-16 hafta, çocuklarda ise 3-6 haftadır.
Paça çorbası kemiğe iyi gelir ama dikkat edilmelidir
Ayrıca onarım süreci olan kırıkların iyileşmesi için kemik dokunun önemli bir kısmını oluşturan kollajen adlı proteine vücudun ihtiyacı vardır. Günlük protein alımını sadece 10-20 gram arttırmanın bile kırık iyileşmesini hızlandırdığına dair çalışmalar bulunmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Kemik kırıklarının kaynamasını hızlandıran ve ya yavaşlatan birçok faktör bulunur. Kemik kırığının ortalama kaynama süresi kırığın yeri ve çeşidine göre 40 – 70 gün arasında değişir. Büyük kemik kırıklarında bu süre 100 güne kadar uzayabilir.
Kemik Kaynaması Ne Kadar Sürer? Bir kemik kırıldıktan sonra özel tedaviler ile genellikle 6-8 haftada iyileşir. Fakat bu süre kemik türüne göre değişir. Örneğin el veya el bileği kemikleri 4-6 haftada iyileşirken, kaval kemiği 20 hafta veya daha fazla bir sürede iyileşir.
Kırık kemiğin belli derecelere kadar eğri kaynaması sağlık açısından sıkıntı oluşturmayabilir. Fakat bu sınırların üzerinde bir açılanma ile kaynama olduğu durumlarda, kemik uygun yerinden cerrahi olarak yeniden kırılır.
Kırığın durumuna göre iyileşme süreci 6 haftayı bulabilmektedir. Ancak bu durum kırığın şekline ve hekimin uyguladığı tedaviye göre değişebilmektedir. Kemiğin eski haline dönmesi ise aylarca sürmektedir. Bu nedenle kaynama sağlandıktan sonra ağır işlerden yine de uzak durulmalıdır.
Kaynamamış Kırıkların Belirtileri Nelerdir? Genellikle kaynamamış bir kırığın en önemli belirtisi kırık bölgesindeki hiç geçmeyen ağrıdır. Kemik kırıklarından sonra bir süre ağrıların devam etmesi normaldir. Ancak kaynamamış kırıklarda bu ağrı, sorun düzeltilmezse de geçebilir.
Dünyanın çoğu bölgesinde iskeletleşme, ortalama 4 yıl sonunda meydana gelir. Bu süre, tundra gibi soğuk iklimlerde sonsuza kadar devam edebilir.
Kırık iyileşmesi yaralanmadan itibaren genel kanı olarak 6-8 hafta kabul edilir.
Kırık ayak tarağında ise, yandaki kemikler doğallığından birbirini düz tuttuğu için alçıya gerek olmaz ve ayak dinlendirildiği takdirde çoğu zaman düz bir şekilde iyileşir. Ancak baş ve küçük parmağın altındaki kemiklerin desteği olmadığından bunlarda ameliyat gerekebilir.
Kemikler kanını iyice saldıktan sonra geniş bir tencereye koyun. En kısık ateşte 3-4 saat kaynatın. Kemikleri suda dinlendirerek temizlediğiniz için, kaynarken üst tabakada biriken köpükleri almanıza gerek yok. En az 3-4 saat kaynatmaya devam edin.
Malunion kırığın kötü pozisyonda kaynaması olarak açıklanabilir. Türkçeye “kötü kaynama” ya da “yanlış kaynama” olarak çevrilebilir. Malunion neden gelişir? Kırıkların yetersiz tedavisi, kırığın parçalı olması, sınıkçı müdahaleleri sonrası, enfeksiyon, hasta uyumsuzluğu gibi nedenlerle malunion gelişebilir.
Çocuklarda radius ve ulna kırıkları başta olmak üzere, dirsek çevresi ve suprakondiler humerus kırıkları en sık kırılan kemiklerdir. Genç ve orta yaşlarda radius distali, femur ve tibia en çok kırılan bölgelerdendir.
Kemik kırıklarının kaynaması için kırık kemiğe yeterli derecede kan iletimi olmalıdır. Skafoid kemiği anatomik yapısından dolayı kanlanması sınırlıdır ve geç kaynar. Kırık bölgesi el ekleminin içinde kalır ve kırığın iyileşmesi için gereken reaksiyonlardan biri olan eklem sıvı teması daha zor olur.
Kemiklerin kaynaması için aminoasitler, kan dolaşımının düzgün çalışması, kemik dokusunu meydana getiren hücrelerin oluşması gibi unsurların iyileşme üzerinde etkisi vardır. Bununla birlikte balık yağı, havuç ve domateste bulunan likopen, maydanoz, yabanmersini, siyah çay, kakao iyileşme sürecini hızlandırır.
Kırılan kemiğin iyileşme süreci kemiğin kırılmasından 2 hafta sonra başlamaktadır. 6 ile 12 hafta arasında kırılan kemik sertleşme sağlar. Bu sertleşme iyileştiğinin göstergesidir.
Yanlış kaynamış kemiklerin düzeltilmesi mümkün mü? Evet, 3 boyutlu teknoloji desteğiyle, yanlış̧ kaynamış̧ kemik düzeltilebilir. Standart cerrahi yöntemle riskli ameliyatlar olarak görülen yanlış̧ kaynama ameliyatları, 3 boyutlu teknolojik devrim sayesinde güvenli ve sonuçları ön görülebilir hale gelir.
Kemik kırığının iyileşme sürecinin ilk aşamasına reaktif evre denilmektedir. Bu süreçte kırığı tamir eden hücrelerin bölgede yoğunlaşması nedeni ile morluk oluşabilir. Bu oluşan morluk iyileşme sürecinin belirtisidir.
Doğrusu: Bunun da yanlış bilinen bir bilgi olduğunu söyleyen uzmanımız “Kemiğin dayanıklılığı ile kırık sonrası kaynama hali arasında bir ilişki yoktur. Dolayısıyla kırılan kemik eskisinden daha güçlü olmaz” diye konuştu.
Kemikleri kuvvetlendirici içeriği ile kırıkların daha kolay iyileşmesini ve kaynamasını sağlar. Kemik suyunun cilde faydaları da saymakla bitmiyor.
Kalsiyum, D-vitamini, K-vitamini, fosfor ve magnezyumdan zengin gıdalar kemik gelişimini ve sağlığını olumlu etkilediğini dile getiren Dr. Burak Önvural, “İlk başta hepimizin aklına süt, yoğurt ve peynir üçlüsü gelmektedir ancak kemik için yararlı gıdaları bunlarla sınırlamak tabi ki mümkün değildir " diyor.
Bu nedenle ameliyatsız tedavi nadiren önerilir. Ancak parçalı kırıklar, osteoporotik hastalardaki kırıklar, açık yarası olan kırıklar, dirsek bağ yaralanmaları olan kırıklı çıkıklar, damar ve sinir yaralanması olan kırıklar ameliyatla tedavi edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri