Kemik iliğinde gelişen kötü huylu bir tümördür. Her sene milyonda 20 insanın ölümüne sebep olabilir. Herhangi bir kemiğe sıçrayabilir ve 50 ile 70 yaş arası bireylerde görülür.
Kemik Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Kemik ağrısı, kemik ve eklemlerde şişlik veya sertlik, halsizlik, yorgunluk, kemiklerde anormal gelişen veya kuvvetle uyumsuz olarak ortaya çıkan kırıklar ve istemsiz ciddi kilo kaybı görülebilmektedir.
Kemik tümörleri her yaşta görülebiliyor. Bir bebek de kemik tümörüyle doğabildiği gibi 80'li yaşlarda da kemik tümörü oluşabiliyor. Sıklıkla görülme yaş aralığı ise 15 ve 25 yaşlar.
Kemik kanseri öncelikle kemik hücrelerinde başlar. Çoğunlukla bacaklarda ve kollardaki kemiklerde ortaya çıkan kemik kanseri, bacakta uyluk kemiğinin bir bölümünde, dize yakın alt bacak kemiğinde ya da kolun omza yakın olan bölümünde sıklıkla görülür.
İlgili 24 soru bulundu
Genellikle sırt, kaburga ve kalça kemiklerinde ağrı olur. Ağrı, donuk bir karakterde olabileceği gibi hareketle kötüleşen tipte bir ağrı da gözlenebilir. Kemik Kırıkları: Miyeloma, kemiklerin güçsüzleşmesine ve kolay kırılabilir hale gelmesine neden olur.
Kemik kanserinde ağrılar ise genelde bacakta ya da kolun bir kısmında ortaya çıkabilir. Kemik Kanseri Ölümcül müdür? Her kanser türlerinde olduğu gibi kemik kanseri de ciddiye alınması gereken bir hastalıktır.
Kan ve idrar testleri, kemik filmlerinin çekilmesi ve kemik iliğinin incelenmesi ile miyelom teşhisine kolaylıkla ulaşılır.
Kemik kanseri ağrısı genellikle sürekli ve yoğun bir şekilde hissedilir. Ağrı, kemiklerin etrafındaki dokularda baskıya neden olan kanser hücreleri tarafından tetiklenir. Ayrıca kemiklerdeki tümöre bağlı olarak da ağrı meydana gelebilir.
Detaylı kan tahlili ve idrar testi de kemik tümörü için yol gösterici olabilmektedir.
Kemik iliği biyopsisi kan kanserinin tanısını teyit etmede yardımcı olabilir. Kan protein testi.
Tam kan sayımının yapılmasında birçok hastalığa da teşhis konulması kolay olmaktadır. Tam kan sayımı yapılması durumunda, tümör ve kanser teşhisi kolay bir şekilde yapılmaktadır.
Çocuklarda ve yetişkinlerde görülerek kemik yapısını olumsuz etkileyen bu kanser türü tehlikeli ve hızlı yayılarak akciğer ve komşu yapıları da tehlikeye atabilir. Ağrı oluşmasıyla kendini gösteren kanser olasılığı mutlaka erken dönemde tanısı konarak tedavi edilmelidir.
Omurga kemik metastazlarının en sık görüldüğü yerdir. Diğer yaygın bölgeler kalça kemiği (pelvis), üst bacak kemiği (femur), üst kol kemiği (humerus), kaburgalar ve kafatasıdır.
Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir. Sigara kullanılmamasıyla akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı önlenebilir.
Akciğer kanserinin dördüncü evresine girildiğinde ise kanserli hücreler beynin yanı sıra hareket sistemini de olumsuz yönde etkiler. Yürüme güçlüğü, kemik erimesi ve ince kemiklerin kristalleşip kırılması gibi belirtiler akciğer kanserinin kemiklere metastaz yaptığını göstermektedir.
Kemik Kanseri Türleri
En yaygın olarak görülen kemik kanserleri osteosarkom, kondrosarkom ve ewing sarkom olmaktadır. Osteosarkom: En sık karşılaşılan kemik kanseri osteosarkom olmaktadır.
Ağrı, kanser hastalarının %30-45'inde erken dönemde ortaya çıkabilirken, geç dönem hastalarının %75'inde bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu ağrıların şiddeti %40-50 hastada orta-ciddi olarak tanımlanırken, hastaların %25-30'unda ağrılar ciddi ve dayanılamayacak kadar şiddetli olabilmektedir.
Kemik Kanseri Ölüm Riski
Kemik kanseri iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere iki şekilde ortaya çıkar. İyi huylu kemik kanserinde ölüm riski bulunmaz. Ancak kötü huylu kemik kanseri ortaya çıktıysa ölüm riski artmaktadır. Erken tanı ve doğru tedavi önemli bir yer taşımaktadır.
Lösemi belirtisi olarak halsizlik ve yorgunluk, gece terlemeleri, ateş, iştahsızlık ve kilo kaybı ile birlikte lenf düğümlerinde şişme, tekrarlayan burun kanamaları, sık yaşanan enfeksiyonlar ve kolayca morarmalar kan kanseri belirtisinin bulgularıdır.
İyi huylu kemik tümörlerinin teşhisinde öncelikle hastanın yaşı, klinik belirtiler dikkatli değerlendirilmelidir. İyi huylu kemik tümörleri genellikle ağrı belirtisi ile ortaya çıkar. Ağrının yerleşimi, zamanı, süresi ne gibi aktiviteler sonrası çıktığı, ağrı kesicilerle geçip geçmediği önemli bulgulardır.
Kansere bağlı olarak vücudun farklı bölgelerinde ağrılar meydana gelebilmektedir. Bunların başında gelen kronik kanser ağrısı, kişinin tüm yaşam kalitesini etkileyen, sürekli bir ağrı şeklinde olabildiği gibi, ağrı kesici ilaçlar almasına rağmen ani başlayan, kısa süreli şiddetli ağrılar şeklinde de olabilir.
Kemik ağrısı, paget hastalığı, kemik kanseri, kemik iltihabı ve osteoporoz gibi ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Kemik ağrılarının en büyük oluşma sebebi, hareketsizlik, yetersiz beslenme, obezite ve kemik kırıklıklarıdır.
Kemik ağrısı veya hassasiyeti özellikle orta ve ileri yaşlarda sık rastlanılan, vücudun farklı bölgelerinde hissedilebilen ağrı olarak tanımlanır. (1) Genellikle gece saatlerinde ve ağrının bulunduğu uzuv hareket ettirildiğinde şiddeti artar.
Kemiklerin görüntülenmesini sağlayan radyofarmasötik madde hastaya damar yolundan (i.v) enjekte edildikten sonra, ilacın vücuda dağılması ve kemiklere yerleşmesi için en az 2 saat beklenmekte ve ardından tüm vücudu baştan ayağa kadar tarayan ve yaklaşık 30 dk süren görüntüleme yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri