Kemik Kanseri Evreleri Diğer kanser türlerinde olduğu gibi kemik kanseri de 4 evreden meydana gelir.
Evre II: Kanser hücreleri aynı kemik içinde daha yaygın olarak bulunur ve kemik yapısı zayıflar. Evre III: Kanser hücreleri birden fazla kemikte veya vücudun diğer bölgelerinde (örneğin akciğerlerde) bulunur. Evre IV: Bu evrede kanser hücreleri yaygın şekilde vücuda yayılmıştır ve diğer organlarda da görülür.
Akciğer kanserinin dördüncü evresine girildiğinde ise kanserli hücreler beynin yanı sıra hareket sistemini de olumsuz yönde etkiler. Yürüme güçlüğü, kemik erimesi ve ince kemiklerin kristalleşip kırılması gibi belirtiler akciğer kanserinin kemiklere metastaz yaptığını göstermektedir.
Çocuklarda ve yetişkinlerde görülerek kemik yapısını olumsuz etkileyen bu kanser türü tehlikeli ve hızlı yayılarak akciğer ve komşu yapıları da tehlikeye atabilir. Ağrı oluşmasıyla kendini gösteren kanser olasılığı mutlaka erken dönemde tanısı konarak tedavi edilmelidir.
Kemiğe metastaz yapmış kanser iyileştirilemez ancak tedavi edilebilir.
İlgili 34 soru bulundu
İyi huylu kemik kanseri türlerinde herhangi bir ölüm riski yoktur. Cerrahi müdahale ile iyi huylu kemik kanseri türlerinde ölüm riski 0'a yakındır. Kötü huylu kemik kanseri ise ölümcül olabilmektedir. Ancak kötü huylu kemik kanserinde erken tanı ve iyi bir tedavi deneyimi ile birlikte ölümcül olmaktan çıkmaktadır.
Kemik tümörlerinin belli başlı alt türleri vardır. Kemik kanseri (Osteosarkom) alt türlerinin kimisinde hastalık hafif seyrederken bazılarında ise agresif ilerleyebilir.
Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir. Sigara kullanılmamasıyla akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı önlenebilir.
Ne yazık ki kemiğin kötü huylu tümörleri genellikle geç keşfedilir çünkü semptomlar sıklıkla belirsizdir. Kemik kanseri ağrı ve şişlik ile karakterizedir.
Genellikle sırt, kaburga ve kalça kemiklerinde ağrı olur. Ağrı, donuk bir karakterde olabileceği gibi hareketle kötüleşen tipte bir ağrı da gözlenebilir. Kemik Kırıkları: Miyeloma, kemiklerin güçsüzleşmesine ve kolay kırılabilir hale gelmesine neden olur.
Her bir kanser türünde, evreyi belirlemek amacı ile yapılan testler vardır. Kural olarak, düşük evre (örneğin 1. evre, 2. evre), kanserin çok fazla yayılmadığını gösterir. Daha yüksek rakamlar (3. evre, 4. evre gibi) hastalığın daha fazla yayıldığını gösterir. 4. evre en yüksek kanser evresidir.
Evre 3: Kanser bulunduğu organ ve yakındaki lenf düğümlerinin yanı sıra komşuluğundaki çeşitli yapılara yayılmış olabilir. Evre 4: Bu evre, ilerlemiş kanser evresi olarak da adlandırılır. Kanserin son evresidir. Bu evrede kanser; bulunduğu organa, yakınındaki organlara yayılmış ve uzak metastazlar yapmaya başlamıştır.
“Sıcak Kemoterapi” ile birlikte, tedavi sonrası yaşam süresinin uzadığını belirten Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı şöyle devam etti: “4'üncü evre kanserlerde eskiden 6-12 aylık bir yaşam süresi öngörülürken, sıcak kemoterapi ile kalın bağırsak kanserlerinde 5 yıllık yaşam ...
Peki, hastalar kanser kemiğe sıçrarsa ne kadar yaşar? Bu sorunun cevabı kemiğe metastaz yapan kanserin türüne bağlıdır. Örneğin meme kanseri kemiğe sıçramışsa ortalama yaşam süresi 1,5 – 2 yıl kadardır. Bu hastaların yaklaşık sadece %5 ila 10'u 5 yıldan fazla yaşar.
Meme kanseri, böbrek kanseri gibi kanser türleri hızlı bir şekilde kemiklere yayılır. Kemiklere yayılan kanserler kemiklerin ve tüm vücudun dengesini bozar. Farklı türlere ayrılarak vücut dengesini bozan kanserler kemiklerde metastaz yaparak vücut sağlığını olumsuz yönde etkiler.
Kemik kanserinin kemik metastazından farkı, kemikte başlamasıdır. Kemik metastazına neden olan kanser memeden kemiğe metastaz yapabilir, prostat kanseri kemiklere sıçrayabilir, akciğer kanseri kemik metastazı yapabilir ya da vücudunuzun diğer kısımlarında başlayabilir.
Kemik tümörlerinin en yaygın iki belirtisi tümörden etkilen kemiklerde; ağrı ve şişlik ile yine tümörden etkilenen kemiklerde kırık oluşumudur. Kemikte ağrı ve şişlik: Genelde kemik tümörü olan hastalar önceleri aktivite ile başlayan ama zamanla istirahatte de ortaya çıkabilen ağrı ile hekime başvururlar.
Kemik Kanseri Ölüm Riski
Kemik kanseri iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere iki şekilde ortaya çıkar. İyi huylu kemik kanserinde ölüm riski bulunmaz. Ancak kötü huylu kemik kanseri ortaya çıktıysa ölüm riski artmaktadır. Erken tanı ve doğru tedavi önemli bir yer taşımaktadır.
Dev hücreli kemik tümörü tedavi edilmezse veya geç fark edilirse bulunduğu kemiği tamamen eritip yok edebilmekte ve çevre yumuşak dokulara yayılarak tedavisi neredeyse imkânsız hale gelebilmektedir. Özellikle pelvis bölgesi ve omurga kemiklerinde ortaya çıkar ve tedavi edilmezse hayatı tehdit edebilir.
En hızlı yayılan kanser türleri içinde ilk beşte pankreas, beyin, yemekborusu, karaciğer ve cilt kanseri var.
Kanser türleri arasında en sinsi yayılan ve ne yazık ki teşhis konulduğunda genellikle son evrede olan pankreas kanserini, Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Yılmaz Bilsel anlattı.
Araştırmalar stres ve kanser arasında bir bağ saptayamadı
Meslek hayatımda gördüğüm çok sayıda kanser hastası, hastalıklarını strese bağlamaktadırlar. Ancak yapılan araştırmalar stresin kanserle ilgisini saptayamamışlardır.
Kemik kanseri hızlı yayılır mı? Kemik kanserinin yayılma hızı, tümörün türüne, büyüklüğüne, agresifliğine ve tedavi edilip edilmediğine bağlı olarak değişebilir. Bazı kemik kanseri türleri daha hızlı yayılma eğiliminde olabilirken, diğerleri daha yavaş büyüyebilir.
Kanser hücreleri kemiklere yayıldığında (kemik metastazları), ağrı, kemiklerde kırılma gibi birçok soruna neden olabilirler. Omurga kemik metastazlarının en sık görüldüğü yerdir. Diğer yaygın bölgeler kalça kemiği (pelvis), üst bacak kemiği (femur), üst kol kemiği (humerus), kaburgalar ve kafatasıdır.
Ağrı, kanser hastalarının %30-45'inde erken dönemde ortaya çıkabilirken, geç dönem hastalarının %75'inde bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu ağrıların şiddeti %40-50 hastada orta-ciddi olarak tanımlanırken, hastaların %25-30'unda ağrılar ciddi ve dayanılamayacak kadar şiddetli olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri