İyi huylu kemik kanseri türlerinde herhangi bir ölüm riski yoktur. Cerrahi müdahale ile iyi huylu kemik kanseri türlerinde ölüm riski 0'a yakındır. Kötü huylu kemik kanseri ise ölümcül olabilmektedir. Ancak kötü huylu kemik kanserinde erken tanı ve iyi bir tedavi deneyimi ile birlikte ölümcül olmaktan çıkmaktadır.
Böyle bir durumda sekonder kemik kanseri ortaya çıkar. Bu hastalarda kemiğe yayılım gösteren kanserin ana kanser türü önemli olmaktadır. Örneğin meme kanserine sahip olan birisinin kanserli hücresi kemiğe yayılım yapmış ise ortalama yaşam süresi yaklaşık olarak bir buçuk iki yıl arasında olmaktadır.
Kemik kanseri tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabilen ciddi bir hastalıktır. Ancak erken teşhis ve uygun tedavi ile kemik kanserinden kurtulmak mümkündür. Tedavi yöntemleri arasında kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi müdahale gibi seçenekler bulunur.
Kemiğe metastaz yapmış kanser iyileştirilemez ancak tedavi edilebilir.
Bu sorunun cevabı kemiğe metastaz yapan kanserin türüne bağlıdır. Örneğin meme kanseri kemiğe sıçramışsa ortalama yaşam süresi 1,5 – 2 yıl kadardır. Bu hastaların yaklaşık sadece %5 ila 10'u 5 yıldan fazla yaşar.
İlgili 19 soru bulundu
Akciğer kanserinin dördüncü evresine girildiğinde ise kanserli hücreler beynin yanı sıra hareket sistemini de olumsuz yönde etkiler. Yürüme güçlüğü, kemik erimesi ve ince kemiklerin kristalleşip kırılması gibi belirtiler akciğer kanserinin kemiklere metastaz yaptığını göstermektedir.
Kanser omurganın kemiklerine yayıldığında omuriliğe baskı yapabilir. Bu, hemen tedavi edilmezse felce yol açabilecek sinir hasarına neden olabilir . Çok fazla kemik çözündüğünde, kana kalsiyum salınır. Bu, yüksek kan kalsiyum düzeylerinin (hiperkalsemi) neden olduğu sorunlara yol açabilir.
Çocuklarda ve yetişkinlerde görülerek kemik yapısını olumsuz etkileyen bu kanser türü tehlikeli ve hızlı yayılarak akciğer ve komşu yapıları da tehlikeye atabilir. Ağrı oluşmasıyla kendini gösteren kanser olasılığı mutlaka erken dönemde tanısı konarak tedavi edilmelidir.
Kemik tümörlerinin belli başlı alt türleri vardır. Kemik kanseri (Osteosarkom) alt türlerinin kimisinde hastalık hafif seyrederken bazılarında ise agresif ilerleyebilir.
Kemik kanseri çok nadir görülen kötü huylu bir tümör türüdür. Gelişen toplam 100 kanserin sadece birine kemik tümörü neden olur. Kemik kanseri, vücuttaki herhangi bir kemikte başlayabilir ancak en yaygın olarak leğen kemiğini veya kol ve bacaklardaki uzun kemikleri etkiler.
Genellikle sırt, kaburga ve kalça kemiklerinde ağrı olur. Ağrı, donuk bir karakterde olabileceği gibi hareketle kötüleşen tipte bir ağrı da gözlenebilir. Kemik Kırıkları: Miyeloma, kemiklerin güçsüzleşmesine ve kolay kırılabilir hale gelmesine neden olur.
Kemik iliğinin kötü huylu kanseri olarak bilinmektedir. Genelde 50 ile 70 yaş arasında görülmektedir. Osteosarkom, en sık rastlanan ikinci kemik kanseri türüdür. Kalça ve omuz bölgelerinde ortaya çıkmaktadır.
Kötü Huylu Kemik Tümörlerinin Evreleri (Kemik Kanseri)
Kötü huylu kemik tümörlerinin yani kemik kanserinin ise 4 evresi mevcuttur.
Kemik Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Kemik ağrısı, kemik ve eklemlerde şişlik veya sertlik, halsizlik, yorgunluk, kemiklerde anormal gelişen veya kuvvetle uyumsuz olarak ortaya çıkan kırıklar ve istemsiz ciddi kilo kaybı görülebilmektedir.
Dev hücreli kemik tümörü tedavi edilmezse veya geç fark edilirse bulunduğu kemiği tamamen eritip yok edebilmekte ve çevre yumuşak dokulara yayılarak tedavisi neredeyse imkânsız hale gelebilmektedir. Özellikle pelvis bölgesi ve omurga kemiklerinde ortaya çıkar ve tedavi edilmezse hayatı tehdit edebilir.
“Sıcak Kemoterapi” ile birlikte, tedavi sonrası yaşam süresinin uzadığını belirten Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı şöyle devam etti: “4'üncü evre kanserlerde eskiden 6-12 aylık bir yaşam süresi öngörülürken, sıcak kemoterapi ile kalın bağırsak kanserlerinde 5 yıllık yaşam ...
Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir. Sigara kullanılmamasıyla akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı önlenebilir.
Kolon, böbrek, kemik, baş ve boyun tümörleri başta olmak üzere vücudun birçok farklı yerindeki tümör de beyne metastaz yapabilir.
İyi huylu kemik tümörleri genellikle herhangi bir tedavi gerektirmez ve kendiliğinden kaybolabilir. Ancak bazı durumlarda, kötü huylu tümöre dönüşme riski olduğundan takip edilmesi gerekmektedir.
Hastanın durumuna ve tümörün nasıl bir durumda olduğuna bakılarak belli başlı tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır. Daha sonra ise ameliyat gerçekleştirilmektedir. Ameliyat süresi ise tümörün yerleşimini göre değişir 30 dakika ile 4 saat arasında değişkenlik göstermektedir.
Kemik kanserinin nedenleri tam olarak bilinmese de, bazı risk faktörleri kemik kanseri gelişme olasılığını artırabilir. Bunlar arasında genetik faktörler, radyasyon maruziyeti, bazı kemik hastalıkları, sigara kullanımı, bazı kemik yapı bozuklukları ve aşırı alkol tüketimi yer alabilir.
Ağrı, kanser hastalarının %30-45'inde erken dönemde ortaya çıkabilirken, geç dönem hastalarının %75'inde bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu ağrıların şiddeti %40-50 hastada orta-ciddi olarak tanımlanırken, hastaların %25-30'unda ağrılar ciddi ve dayanılamayacak kadar şiddetli olabilmektedir.
Her kanserin kemiğe metastaz yapma potansiyeli bulunmaktadır. Fakat en sık meme ve prostat kanseri kemiğe metastaz yapmaktadır. Daha az sıklıkla akciğer kanseri, tiroid kanseri, mesane kanseri, böbrek kanseri ve kolorektal kanserler de kemiğe metastaz yapabilen kanserler arasında yer almaktadır.
Hastada kafa karışıklığı, iletişim sorunları ve odaklanma sorunları ortaya çıkar. Vücutta kasılmalar meydana gelir. Hasta kendini huzursuz hisseder ve bazen ortama uygun olmayan şekilde konuşabilir. Hastanın kan dolaşımı yavaşladığı için vücudu soğuk olabilir.
Kemik tümörlerinin en yaygın iki belirtisi tümörden etkilen kemiklerde; ağrı ve şişlik ile yine tümörden etkilenen kemiklerde kırık oluşumudur. Kemikte ağrı ve şişlik: Genelde kemik tümörü olan hastalar önceleri aktivite ile başlayan ama zamanla istirahatte de ortaya çıkabilen ağrı ile hekime başvururlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri