Herhangi bir sayının 0 a bölümü tanımsızdır.
Herhangi bir reel sayının sıfıra bölümü tanımsızdır. Bölme işleminde sıfır ile bölüm tanımlı değildir. Ayrıca sonsuz da değildir. Bölümün sonucu pozitif sonsuz ya da negatif sonsuz olabilir.
Yukarıda belirtiğimiz gibi eğer y = 0 ise sonuç tanımsız olur.Hesap makinesine yazdığımızda da tanımsız sonucunu verir.Çünkü sıfırın içinde hiç bir sayı yoktur. Payı yani x burada 0 olursa bu kesir basit kesir olur.Pay ve paydası 0/0 olan kesirler ise belirsizdir.
Bir sayının sıfıra bölümü tanımsızdır.
Tanımsız olan kesirler, paydası 0 olan kesirlerdir.
Yani cevap artı sonsuz ya da eksi sonsuz olur.
İlgili 36 soru bulundu
Aslında 1/0 da tanımsızdır. Ancak 0/0 ifadesi belirsizdir. Tanımsızlık tanımlanmayan durum, belirsizlik ise tanımlı ancak tam belirli olmayan durum demek. 1/0 = x dersek 1 = x .
Bir rasyonel fonksiyonu tanımsız yapan değerler paydasını sıfır yapan değerlerdir. f ( x ) = P ( x ) Q ( x ) olmak üzere, Q ( x ) = 0 denkleminin çözüm kümesi olan değerleri fonksiyonunu tanımsız yapar.
Merhaba, 0 hangi sayıya bölünürsa bölünsün cevap 0 olur.
Cevabımız;Tanımsız olmalıdır. Çünkü; Bir sayıyı 0'a böldüğümüzde sonuç “Tanımsız” çıkar fakat 0'ı bir sayıya böler isek sonuç “0” olarak çıkar.
0 üssü 0 hala belirsiz olarak kabul edilse bile 0 üssü 0 yine 0 olarak kabul edilmiştir.
Herhangi bir sayıyı sıfır ile bölmek aritmetiğin aksiyomlarıyla uyuşmaz. Çünkü bölme işlemi temelinde çarpmanın tersidir. 1/3 yazdığımızda aslında hangi sayının 3 ile çarpıldığında 1 sonucunu verdiğini bulmuş oluyoruz.
Cevap. Tanımsızdır. 0/2 = 0 eder. Yani işlem 0/0 olur.
Bir tanımdan yoksun olan. Tanımsız, matematikte tanımı olmayan ifadeler için kullanılır. Matematik ve matematiksel analizin diğer dallarında, belirsiz bir formun belirli sınırlar bağlamında cebirsel ifadesidir. Bazı durumlarda vatansızlığı tanımlamak amacıyla kullanılan ifade.
Nedeni basittir. Bir sayının içinde 0 (yokluk) bulunmaz ve bir sayıyı sıfıra bölemezsiniz. Tersi durumda ise örneğin sıfırı 5 bölmek gibi bir işlemde ise sıfırın içinde beş yoktur.
0 bölü 0 0'e eşittir diye düşünebiliriz, ne de olsa sıfırı hangi sayıya bölersek bölelim sonuç sıfırdır.
Zaten sorunuzda da belirttiğiniz gibi bu limit probleminin cevabı 0'dır çünkü 1/x fonksiyonu sonsuza doğru ilerlerken grafiğinden de anlaşılacağı üzere sayı aşırı derecede küçülür ve artık neredeyse 0'a eşit denilebilir.
Bugünkü sayı sisteminde sıkça kullanılan sıfır, bir niteliğin yokluğunu temsil eder. Toplamada toplandığı sayıyı değiştirmeyen etkisiz, çarpmada sonucu sıfır yapan yutan, bölmede ise bir sayıya bölündüğünde 0 sonucu çıkar. Ancak bir sayıyı böldüğünde sonuç tanımsızdır.
B.) yani Rasyonel sayıdır.
Dediğim gibi, x/0'ın hiçbir değeri yoktur, tanımlı bir işlem değildir. Sıfır ile asla bölme yapamazsınız. Zaten sonsuz da reel sayılar kümesinde tanımlı bir sayı olmadığından, kesin olarak tanımsızdır. Sıfır bölü sıfır, bir üzeri sonsuz, sonsuz bölü sonsuz, sonsuz eksi sonsuz birer belirsizliktir.
Çünkü 0 hiçbir şey anlamına gelmektedir. Bu yüzden 3/0 tanımsız kabul edilir ve irrasyonel bir sayı olarak kabul edilir.
Cevap: tanımsızdır. Adım adım açıklama: Herhangi bir reel sayının sıfıra bölümü tanımsızdır.
Örneğin, nokta, doğru, düzlem, üzerinde, düz, yüzey, eşdeğerli,... matematiğin tanımsız terimlerindendir. Öte yandan, üçgen, işlem, rasyonel sayı, karekök, bö- lüm,... gibi terimler ise, tanımlı terimlerdir.
Tanımsız terimler, tanımlanamayan, ancak sezgi yolu ile saptanabilen sözcüklerdir. Nokta, küp, düzlem gibi kelimeler tanımsız terimler arasındadır. Kullanımları farklı dallarda, günlük konuşma dilinde de bulunduğundan anlaşılması zor veya sezgi yolu ile mümkündür.
Genellikle, belirsizlik değeri bir ölçüm sonucunu düzeltmek için kullanılamaz. Bir ölçüm sonucunun belirsizliği, asla hatanın kendisi veya düzeltmeden sonra kalan hata şeklinde yorumlanmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri