Kırk yaş civarında, kemik kütlesi yavaş yavaş azalmaya başlar. Menopozdan sonra östrojen (kadınlık hormonu) seviyesindeki azalma nedeniyle kadınlar hızla kemik kaybederler ve kemik erimesi başlar. Sonraki 5-10 yıl, kemik yıkımı yapımından daha hızlı olduğundan kadınlar kemik kütlesinin üçte birine yakınını kaybederler.
Kemik erimesi kaç yaşında başlar? Kemik erimesinin en sık görülen şekli olan “primer osteoporoz” genellikle 45 yaşından sonra başlar ve yaşla birlikte hem kadınlarda hem de erkeklerde görülme sıklığı artar. 50 yaşından sonra her üç kadından birinde osteoporoz saptanmaktadır.
İnsanlar gibi orta ve büyük boyutu memelilerin cesetlerinde iskeletleşme gerçekleştikten sonra, süpürücü hayvanlar kemikleri tüketmezler ise, bereketli topraklarda asitler tarafından tamamen erimesi yaklaşık yirmi yıl sürer. nötr pH'lı topraklarda ve kumlarda iskeletin parçalanması yüz yıllar sürebilmektedir.
Sigara kullanma, hareketsiz bir yaşam tarzı, kalsiyum ve D vitamini yönünden zayıf gıdalarla beslenme kemik erimesi riskini artırır. Alkol tüketiminin fazla olması kemik kaybı ile bağlantılıdır, kırık riski artar.
Kemik ve diş parçaları mutlaka kalır. Yakarak yok etmeleri mümkün olmamıştır. Bir insanı 2 bin derecelik fırında yaksanız da kemik veya diş parçaları kalır. Kaldı ki, konsolosluk binasında üretebilecekleri en yüksek ısı şöminede 150 derece olacaktır.
İlgili 28 soru bulundu
Kemiğin mikromimarisinin bozulmasına yol açan kemik erimesi, her yaşta ortaya çıkabilse de 45 yaş ve üzeri kişilerde hastalığa daha fazla rastlanır. 45 yaşından büyük kadınların üçte birinde görülürken erkeklerde bu oran beşte birdir. Kemik erimesi tedavi edilebilir olmasının yanı sıra önlenebilir bir hastalıktır.
Kemik Kaynaması Ne Kadar Sürer? Bir kemik kırıldıktan sonra özel tedaviler ile genellikle 6-8 haftada iyileşir. Fakat bu süre kemik türüne göre değişir. Örneğin el veya el bileği kemikleri 4-6 haftada iyileşirken, kaval kemiği 20 hafta veya daha fazla bir sürede iyileşir.
Hastalık bu aşamaya geldikten sonra kemiklerde oluşan hasarın geri döndürülebilmesi büyük ölçüde mümkün değildir. Bu nedenle ileri yaşlardaki bireyler bu hastalığa yakalanmamak için gerekli yaşam tarzı değişikliklerini uygulamalı, beslenme düzenine dikkat etmeli ve düzenli olarak spor yapmalıdır.
Kemik erimesi sıklıkla belirti vermez. Sahip olabileceğinizin ilk işareti, basit bir düşme veya kazada (düşük etkili bir kırılma olarak bilinir) kırdığınız zamandır. Kırıklar en çok kalça, omurga veya el bileğinde görülür. Omurga kırıklarına bağlı sırt ağrısı, boy kısalması, omurgada şekil bozuklukları oluşabilir.
Bunlar; düzenli egzersiz programları, korse tedavisi ve kemik çimentosu ya da bazı organik malzemelerle kemik içinin doldurulmasıdır. Son olarak; osteoporozu ilaç ve ilaç dışı yöntemlerle tedavi etmenin yanı sıra kişisel risk faktörlerini göz önünde bulundurarak osteoporozun ilerlememesi için önlemler alınmalıdır.
İnsanlar gibi orta ve büyük boyutu memelilerin cesetlerinde iskeletleşme gerçekleştikten sonra, süpürücü hayvanlar kemikleri tüketmezler ise, bereketli topraklarda asitler tarafından tamamen erimesi yaklaşık yirmi yıl sürer. nötr pH'lı topraklarda ve kumlarda iskeletin parçalanması yüz yıllar sürebilmektedir.
Ölü, ruhun cesedinden ayrılmasından sonra öldüğünü anlamaktadır. Ölüm mutlak yokluk değil, bir halden bir hale geçiş ve bir evden diğer bir eve göçüştür şüphesiz. Ruh bedenden ayrılınca, yani insan ölünce artık biz onun bulunduğu âlemde sürdürdüğü hayatı müşahede edemiyoruz.
Büyüme (boy anlamında) kızlarda 18, erkeklerde 19 kemik yaşına ulaşıldığında tamamlanıyor.
Kalsiyum, magnezyum ve mineral açısından zengin olan besinlerin kemik yapısını güçlendirmeye fayda sağladığı bilinmektedir. Kemik sağlığı için en önemli mineral kalsiyumdur. Bu nedenle kemik erimesinden koruyan en önemli besinler de süt ve süt ürünleridir. Peynir ve diğer süt ürünleri kalsiyum bakımından zengindir.
Osteoporoz (Kemik Erimesi) Ağrı Yapar mı? Osteoporoz genellikle sessiz bir hastalıktır. Fakat kemik erimesi çok yoğun ise henüz görünür kırık olmadan mikro kırıklar olabilir ki bunlar ağrı yapabilir. Osteoporozda görülen sırt ağrısının en önemli sebebi omurga kırıkları ve onlara bağlı şekil bozukluklarıdır.
Bu hastalık sessizce ilerler. Özellikle bu hastalık yaşlılarda görülmez. Genö erişkinlerde de görülebilir. Kemik erimesini engellemek için yeterli ve dengeli beslenmelisiniz.
Kuru yemiş ve baklagiller kemikleri güçlendiriyor
Kalsiyum ihtiyacı süt ve süt ürünlerinden, koyu yeşil yapraklı sebzelerden, baklagiller ve kuru yemişlerden, özellikle bademden sağlanabilir. Kemik yapısında proteinler de önemlidir. Çünkü kemiğin esnekliğini ve kalsiyum kristallerinin bir arada durmasını sağlar.
Sessizce ilerleyen bu hastalık sadece yaşlılarda değil genç erişkinlerde de görülüyor. Kemik erimesinden korunmak için yeterli ve dengeli beslenme ile düzenli fiziksel aktivite alışkanlığının genç yaşta edinilmesi gerekiyor.
Halk arasında “kemik erimesi” olarak da bilinen ve kadınlarda daha sık görülen osteoporoz, önlem alınmaması durumunda kırıklara davetiye çıkarabiliyor. Osteoporoz nedeniyle en sık el bileği, omurga ve kalça kemiğinde kırıklar meydana geliyor.
Vücut ağırlığını taşıyarak yapılan düzenli yürüyüş, jogging, bisiklet gibi egzersizler ve güçlendirme egzersizleri sonucu kemik yoğunluğunda artış kaydedilebilir. Yeterli D-vitamini ve kalsiyum desteği osteoporozdan hem korunmak için hem de tedavisi için en önemli unsurlardan bir tanesini oluşturur.
Kemikler, kendiliğinden iyileşme yeteneğine sahiptir ve doğal süreçte kırık bir kemik, uygun koşullar altında kendi kendini onarabilir.
Kemiğin iyileşmesi aylar sürüyor…
Bu çökme sonucunda sertleşme oluşur. Sonrasında ise kırık kemiğin sabitlenmesi için yumuşak kallus rol alır. Yeni gelişen bu yapı 6 ila 12 hafta arasında daha da sert bir hale gelerek sert kallus adını alır.
Kırığın türüne, bölgesine ve uygulanan tedaviye göre değişir. Genel bir bilgi olarak 1 ila 6 ay arasında kırık kemik kaynar diyebiliriz. El ve el bileği kemikleri ortalama 2 ayda iyileşirken, kaval kemiğinin iyileşmesi 6 ayı bulabilir.
Kırıkların kaynaması erişkinlerde ortalama 6-16 hafta, çocuklarda ise 3-6 haftadır. Bu süre zarfında kaynamayan kırıkların tedavisinde enfeksiyon, kısalık, eğrilik gibi eşlik eden probleme göre farklı tedavi yöntemleri kullanılabilir.
Eğer ki görüntülemeleri sonucunda birkaç ay üst üste ilerleme olmazsa veya kırık bölgesinde boşlukların olması görülürse, kemik kaynamaması teşhisi konulabilir. Kemik kaynaması için yeterli olan sürede bir iyileşme görülmemesi durumunda bu tanı konulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri