Yanlış kaynama hastaya kırığın yerine göre kısmi ya da ciddi bir fonksiyon kaybı, ağrı ve estetik görünüm bozukluğu oluşturabileceği gibi ciddi hareket kısıtlıklarına da yol açabilir. Yanlış kaynamalarda cerrahi yöntemlerle düzeltme tedavileri gerekebilir.
İhmal edilmiş olgularda veya konservatif tedavide öngörülemeyen kayma gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Çoğunlukla cerrahi Tedavi ile yanlış kaynamış olan kemik düzeltilerek metal implantlar yardımıyla tekrar kaynatılır.
Kırığın uygun olmayan pozisyonda kaynaması komşu eklemlerde anormal yüklenmelere yol açacağı için kıkırdak yapısını bozarak kireçlenmelere, şekil bozukluklarına ve sakatlıklara yol açabilir.
Yanlış kaynamış kemiklerin düzeltilmesi mümkün mü? Evet, 3 boyutlu teknoloji desteğiyle, yanlış̧ kaynamış̧ kemik düzeltilebilir.
Akut ağrı genellikle yaralanmadan hemen sonra ortaya çıkmaktadır. Yaklaşık bir veya iki hafta sonra ağrı genellikle geçmektedir. Ağrılar hafiflese dahi kırık kemiğin kaynama aşamasında da ağrılar görülebilmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Kemik kırıklarının kaynamasını hızlandıran ve ya yavaşlatan birçok faktör bulunur. Kemik kırığının ortalama kaynama süresi kırığın yeri ve çeşidine göre 40 – 70 gün arasında değişir. Büyük kemik kırıklarında bu süre 100 güne kadar uzayabilir.
Kırık kemiğin belli derecelere kadar eğri kaynaması sağlık açısından sıkıntı oluşturmayabilir. Fakat bu sınırların üzerinde bir açılanma ile kaynama olduğu durumlarda, kemik uygun yerinden cerrahi olarak yeniden kırılır.
Kemiğin iyileşmesi aylar sürüyor…
Sonrasında ise kırık kemiğin sabitlenmesi için yumuşak kallus rol alır. Yeni gelişen bu yapı 6 ila 12 hafta arasında daha da sert bir hale gelerek sert kallus adını alır. Size, doktorunuz kemik iyileşmiş diyorsa; aslında bu sert kallus oluşmuş demektir.
Kemik kırıklarının kaynamasını hızlandıran ve ya yavaşlatan birçok faktör bulunur. Kemik kırığının ortalama kaynama süresi kırığın yeri ve çeşidine göre 40 – 70 gün arasında değişir. Büyük kemik kırıklarında bu süre 100 güne kadar uzayabilir.
Kırılan kemiğin iyileşme süreci kemiğin kırılmasından 2 hafta sonra başlamaktadır. 6 ile 12 hafta arasında kırılan kemik sertleşme sağlar. Bu sertleşme iyileştiğinin göstergesidir. Bu bilgiyi en iyi şekilde doktor kişiye vermektedir.
yanlış kaynamaması için hem hekim hem de hasta. üstlerine düşeni mutlaka yerine getirmelidir. Ancak. bunun oluşması durumunda da kırık mutlaka doğru.
Çeşitli nedenlere bağlı çıkık erken tespit edilmediği takdirde hastanın daha ciddi sağlık sorunlarına yol açacaktır. Kırıklar ve çıkıklar tedavi edilmezse eklem hareket açıklığı sınırlı olacaktır. Ayrıca, zayıf kaynama nedeniyle daha büyük sorunlar ortaya çıkar.
Kemik çatlakları, doktorun belirleyeceği iyileşme süresi boyunca alçı ile kaplanarak, 3 hafta kadar alçı, çatlak olan kısmın üzerinde kalabilmektedir. 50 yaş ve üzerindeki bireylerde iyileşme süresi daha fazla olmaktadır. Bunun nedeni kemiklerin gelişimini tamamlamasından ve kaynama süresinin uzun olmasından ötürüdür.
Eğer ki görüntülemeleri sonucunda birkaç ay üst üste ilerleme olmazsa veya kırık bölgesinde boşlukların olması görülürse, kemik kaynamaması teşhisi konulabilir. Kemik kaynaması için yeterli olan sürede bir iyileşme görülmemesi durumunda bu tanı konulabilir.
Kırık kaynama süresi, kırığın yerine, kişinin yaşına ve kırık kemiğin büyüklüğüne göre 45-90 gün arası sürebilir. Bazı durum ve kırıklarda 3-6 ayı bulabilir. Çocuklarda hızlı yaşlılarda geç kaynama olur.
Kırık iyileşmesi yaralanmadan itibaren genel kanı olarak 6-8 hafta kabul edilir. Yaralanmanın tipi, yeri ve hastaya bağlı diğer nedenlerle bu sürelerde değişiklik olabilir. Kırık iyileşmesi temelde direkt(primer) ve indirekt(sekonder) olmak üzere ikiye ayrılır.
Kırık kemik tedavi edildikten sonra yeni kemik dokuları oluşmaya başlar ve kırık parçalar birleşir. Eğer kırık bir kemik dengesiz bırakılırsa veya ciddi bir yaralanma sonucu damarların zarar görmesi nedeniyle kan akışı sağlanamazsa kaynama gerçekleşmeyebilir.
Deri şiş, sıcak ve ağrılıdır, sık sık terler.4-6 hafta sonra 2. dönem başlar. bu dönemde ödem kaybolur, deride incelme ve fibröz dokunun artmasıyla da kas ve bağlarda, eklemlerde hareket kısıtlanması başlar.Ağrı şiddetlidir, yanma ve osteoporoz başlar.Deri parlak, soluk ve siyanotik, tırnaklar atrofiktir.
Kırığın türüne, bölgesine ve uygulanan tedaviye göre değişir. Genel bir bilgi olarak 1 ila 6 ay arasında kırık kemik kaynar diyebiliriz. El ve el bileği kemikleri ortalama 2 ayda iyileşirken, kaval kemiğinin iyileşmesi 6 ayı bulabilir.
Kemik kırığının iyileşme sürecinin ilk aşamasına reaktif evre denilmektedir. Bu süreçte kırığı tamir eden hücrelerin bölgede yoğunlaşması nedeni ile morluk oluşabilir. Bu oluşan morluk iyileşme sürecinin belirtisidir.
Kırık sonrası morluk iyileşme belirtisidir.
Genelde kırık iyileşmesi 8 haftada tamamlanmış olur. Normal hayata dönüş 12 haftada gerçekleşebilir. Rehabilitasyon süreci ortalama 6-8 hafta alır. Elbette kırığın tipi, kişinin genel sağlık durumu, komplikasyonlar gibi faktörlere bağlı olarak bu süreler artabilir ya da azalabilir.
Alçı veya atel ıslanırsa ve nem, cildinize dokunan iç bölgeye inerse, kolay kurumayacaktır. Bu da tahrişe, kızarıklığa, kaşınmaya ve bazı aşırı durumlarda da enfeksiyona sebebiyet verebilir.
Çocuklarda radius ve ulna kırıkları başta olmak üzere, dirsek çevresi ve suprakondiler humerus kırıkları en sık kırılan kemiklerdir. Genç ve orta yaşlarda radius distali, femur ve tibia en çok kırılan bölgelerdendir.
Doğrusu: Bunun da yanlış bilinen bir bilgi olduğunu söyleyen uzmanımız “Kemiğin dayanıklılığı ile kırık sonrası kaynama hali arasında bir ilişki yoktur. Dolayısıyla kırılan kemik eskisinden daha güçlü olmaz” diye konuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri